dysk zewnętrzny samorozłącza się

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
covo

Użytkownik

Post11 mar 2014, 00:02

laptop; do tego: dysk zewn. 3.5 w obudowie Welland, easyswap, własne zasilanie, obudowa dobra (firmowo...). Dysk ulokowany w obudowie ok. dwa lata temu, nigdy potem nie był wyjmowany, z dwa razy w miesiącu na ok. 2 h włączany dla backupu. Zero (prostych) szans popsucia.
Dodam, że: w "manager urządzeń > kontr. uniwers. magistrali szeregowej" wszystko co tam jest wyspecyfikowane ma ODklikane oszczędzanie energii (czyli autowyłączanie) w zakładce "zarządzanie energia". Opcje zasilania też są ok skonfigurowane (nie ma wył dysków).

Ok. dwa lata było ok i nagle zaczęło się:
dysk zewnętrzny w obudowie podpięty via usb do laptopa, w trakcie backupowania (przykładowo: cobianem), czyli w trakcie czynnosci, ale i wręcz przeciwnie - w trakcie dłuższej bezczynnosci , samodzielnie odłacza się od portu usb, nie ma go.
Trzeba odłączyć kabel z portu usb laptopa i po chwili wpiąć, albo przełącznikiem na obudowie dysku wyłączyć i włączyć zasilanie - i znów dysk melduje się prawidłowo, działa, widac go np w mój komputer.

Jakieś podpowiedzi...?
Co poszło? Kabel laptop <-> obudowa? kontroler w obudowie? porty usb w laptopie i w ogóle "gospodarka prądowa" w laptopie? Obudowa niby firmowo ok... Padła?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post11 mar 2014, 00:10

Witam, najpierw bym zobaczył inny kabelek, bo to jest najbardziej podatne na uszkodzenia. Drugie to inny port USB, być może gdzieś lut puścił.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post12 mar 2014, 02:38

a ja sprawdził bym w CrystalDiskInfo smart dysku na początek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku

Awatar użytkownika
covo

Użytkownik

Post12 mar 2014, 10:35

SMART - póki co, od lat jest ok.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post12 mar 2014, 20:41

Super tylko czy zadbałeś także o wyłączenie przechodzenia urządzeń magistrali USB w stan uśpienia? Nic o tym nie wspominasz. Sprawdź opcję "ustawienie wstrzymania selektywnego USB".

Druga rzecz, Start => Uruchom => eventvwr.msc
Sprawdź dzienniki błędów, szukaj błędów zw. z zarządzaniem energią, sterownikami, wszelkie relatywne do USB.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
covo

Użytkownik

Post12 mar 2014, 23:00

rokko pisze:[.....]
wyłączenie przechodzenia urządzeń magistrali USB w stan uśpienia, Sprawdź opcję "ustawienie wstrzymania selektywnego USB".

mój błąd, nie napisałem: xpsp3, czyli jest tylko to do ustawienia, o czym dokładnie napisałem zakładając temat

rokko pisze:eventvwr.msc, Sprawdź dzienniki błędów

sprawdzałem, było/jest ok.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post13 mar 2014, 07:51

Diagnostyka przy pomocy USBdeview, odinstalowanie sterowników wszystkich kontrolerów, restart systemu, ponowne wpięcie do portów urządzeń USB, przestawienie na każdym koncentratorze ustawienia oszczędzania energii etc.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”