Ekran gaśnie

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
14goras14

Użytkownik

Ekran gaśnie

Post13 cze 2012, 20:20

Witam wszystkich mama pewien problem a mianowicie ostatnio czytałem na forum jak zamienić kartę graficzną do kompa

http://www.hotfix.pl/zmiana-karty-grafi ... e--a74.htm

i zrobiłem tam wszystko jak trzeba(oprócz opcji w biosie bo założyłem że się wyłączyła)i jak włączyłem komputer to wszystko ładnie pięknie zaczynało wyszukiwać nową kartę graficzną i nagle ekran gaśnie i nie chce się włączyć (a monitor włączony) i wszystko słychać np sygnał otwierania folderu albo np gg a ekran jest czarny.Podam jaką kartę graficzna chciałem podłączyć i jaki mam obecnie zasilacz bo to może od zasilacza:

GeForce 9800gt
Enlight GPS-350AB Na linii 12V natężenie 19A czyli moc linii 228W

Z góry dziękuję za wszelką pomoc
pozdrawiam 14goras14

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Ekran gaśnie

Post13 cze 2012, 20:25

Rozumiem, że sterownika do karty graficznej nie zdążasz zainstalować, bo monitor gaśnie ?
Odinstalowałeś stary sterownik zgodnie z tym, co napisane jest w instrukcji ?

Spróbuj zainstalować sterownik w trybie awaryjnym.
Aby wejść do trybu awaryjnego naciskaj klawisz F8 przed rozpoczęciem ładowania systemu.
Sterownik => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Podłączyłeś wtyczkę dodatkowego zasilania do karty ?

14goras14

Użytkownik

Ekran gaśnie

Post13 cze 2012, 20:35

No nie zdążę zainstalować sterowników bo monitor gaśnie
a stare sterowniki odinstalowałem zgodnie z tym co napisane jest w instrukcji
wtyczkę dodatkowego zasilania też podłączyłem

Myślisz że jak zainstaluje sterowniki w trybie awaryjnym to wszystko będzie działać
a jeżeli w trakcie instalowania sterowników znowu mi zgaśnie ?
dodam że jak podłącze z powrotem starą kartę graficzną (zintegrowaną) to wszystko jest ok

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Ekran gaśnie

Post13 cze 2012, 20:53

14goras14 pisze:wtyczkę dodatkowego zasilania też podłączyłem

Obydwie wtyczki MOLEX podłączyłeś ?

14goras14 pisze:Myślisz że jak zainstaluje sterowniki w trybie awaryjnym to wszystko będzie działać

Na tą chwilę raczej innej możliwości nie masz.

Jeżeli instalacja przebiegnie poprawnie w trybie awaryjnym i nic to nie da, będziesz musiał pożyczyć od kogoś inny zasilacz i sprawdzić czy jest poprawa.
Być może myliłem się co do zasilacza, ale teoretycznie nie powinno być problemu.
Nie na takich zasilaczach swego czasu ludzie używali tej karty.

14goras14

Użytkownik

Ekran gaśnie

Post13 cze 2012, 20:56

seba86mu pisze:Obydwie wtyczki MOLEX podłączyłeś ?

tak obydwie wtyczki

seba86mu pisze:Jeżeli instalacja przebiegnie poprawnie w trybie awaryjnym i nic to nie da

a jeżeli nic to nie da ? i załużmy że to nie wina zasilacza to co może być za przyczyna ? może karta jest jakaś lipna

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Ekran gaśnie

Post13 cze 2012, 21:11

Na razie nie zakładam, że jest uszkodzona, choć nie można tego wykluczyć.

Najpierw musisz wykonać wszystkie czynności z instalacją sterownika, ewentualnie z zasilaczem, potem będziemy się zastanawiać.

14goras14

Użytkownik

Ekran gaśnie

Post13 cze 2012, 21:14

Ok to jutro spróbuje zainstalować sterowniki w trybie awaryjnym a potem jak to nie pomoże to z zasilaczem zobaczę
a jak w trybie awaryjnym będę chciał zainstalować sterowniki to skąd komputer weżmie te sterowniki bo płytki z sterami nie mam zadnej tylko na kompie ściągnięte z neta na kompie mam

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Ekran gaśnie

Post13 cze 2012, 21:16

12goras14 pisze:a jak w trybie awaryjnym będę chciał zainstalować sterowniki to skąd komputer weżmie te sterowniki bo płytki z sterami nie mam zadnej tylko na kompie ściągnięte z neta na kompie mam

Najpierw w trybie normalnym pobierz sterownik z linku, który podałem wyżej i skopiuj go np. na pulpit.
Jak wejdziesz w tryb awaryjny ten sterownik cały czas będzie na pulpicie i z poziomu jego instalatora go zainstalujesz.

14goras14

Użytkownik

Ekran gaśnie

Post19 cze 2012, 16:01

aha ok dzięki dobra jutro dam znać czy to zdało egzamin czy nie mam nadzieję że to pomoże

-- 19 cze 2012, 16:01 --

Witam ponownie sprawdziłem tą karte graficzną na innym zasilaczu i robi tak samo ekran gaśnie i jak dotknę karty graficznej po chwili to jest strasznie ciepła znajomy mi powiedział że karta się przegrzewa.Więc wychodzi na to że karta jest lipna

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”