Witam,
mam taki problem:
nie wiedząc czemu od ponad roku wyskakuje mi znany pewnie większości użytkowników GeForce komunikat: "sterownik ekranu przestał działać, ale odzyskał sprawność. Szukałem przyczyny i szukałem i w końcu znalazłem (przynajmniej tak mi się wydaję). Otóż podczas testu karty programem MSI Kombustor zauważyłem, że sterownik się wykrzacza gdy temperatura osiąga wartość ok. 70 st. C. Wiem, że nie jest to za duża temperatura pod obciążeniem i mam następujące pytanie: czy jest jakaś możliwość może ustawania zaawansowanego sterownika, bądź jakieś oprogramowanie, którym można by zwiększyć limit temperatury, po której następuje ten reset? To chyba jest gdzieś skonfigurowane i powinna być możliwość edycji.
Moja konfiguracja to:
Karta: GeForce 550Ti
płyta główna: Gigabyte GA P35-DS3P
procesor: Intel Core 2 Duo E6850 (3 GHz)
pamięć : 8 Gb Geil DDR 2
zasilacz: bequiet 700 Watt
Liczę na pomoc i pozdrawiam.
GeForce 550 Ti - sterownik resetuje się przy 70 st. C
-
- seba86mu
GeFOrce 550 Ti - sterownik resetuje się przy 70 st. C
Najnowsza wersja sterownika zainstalowana ?
Karta graficzna nie jest podkręcona ?
Od jakiego producenta jest to karta ? Jakie ma chłodzenie, no i czy wentylator na karcie w ogóle działa ?
Kiedy czyściłeś sprzęt z kurzu ?
W programie MSI Afterburner na próbę możesz zaniżyć taktowanie rdzenia graficznego o 50MHz. Zapisz zmiany i testuj.
Wykonaj test stabilności karty graficznej programem => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Włącz najpierw narzędzie GPU Shark z poziomu okna programu FurMark.
W GPU Shark będziesz obserwował temperaturę układu graficznego.
Włącz benchmark w FurMark. Jeżeli temperatura układu graficznego przekroczy 85'C wyłącz test. Jeżeli nie, testuj przez 15 minut (test: Burn-In benchmark 1920x1080 15min).
Karta graficzna nie jest podkręcona ?
Od jakiego producenta jest to karta ? Jakie ma chłodzenie, no i czy wentylator na karcie w ogóle działa ?
Kiedy czyściłeś sprzęt z kurzu ?
W programie MSI Afterburner na próbę możesz zaniżyć taktowanie rdzenia graficznego o 50MHz. Zapisz zmiany i testuj.
Wykonaj test stabilności karty graficznej programem => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Włącz najpierw narzędzie GPU Shark z poziomu okna programu FurMark.
W GPU Shark będziesz obserwował temperaturę układu graficznego.
Włącz benchmark w FurMark. Jeżeli temperatura układu graficznego przekroczy 85'C wyłącz test. Jeżeli nie, testuj przez 15 minut (test: Burn-In benchmark 1920x1080 15min).
-
Witam ponownie,
karta to dokładniej Gigabyte GTX 550 Ti 1024 MB z firmowym OC Core Clock: 970 MHz Memory Clock:1025 MHz,
z dwoma wiatrakami, sterowniki - 314. 22. Dodam, że na każdych sterownikach jest tak samo, odinstalowuje je nawet całkowicie za pomocą różnego rodzaju Driver Cleanerów i nic nie daje. Sprzęt bez kurzu, czyszczę regularnie, ostatnio wczoraj.
Podczas testu FurMarkiem bez obniżania taktowania, po ok. 4 minutach temperatura doszła do 78 st. C. i nastąpiła zwiecha z dobrze znanym komunikatem oraz komunikatem: The Nvidia OpenGL driver lost connection with the display due to exceeding the Windows Time-out limit and is unable to continue. The application nust close. Error 7.
Natomiast po obniżeniu taktowania do 920 MHz, temperatura doszła tylko do 77 st. C i 15-minutowy test zakończył się pomyślnie. Czyżby ten firmowy OC nie służył dobrze karcie?
karta to dokładniej Gigabyte GTX 550 Ti 1024 MB z firmowym OC Core Clock: 970 MHz Memory Clock:1025 MHz,
z dwoma wiatrakami, sterowniki - 314. 22. Dodam, że na każdych sterownikach jest tak samo, odinstalowuje je nawet całkowicie za pomocą różnego rodzaju Driver Cleanerów i nic nie daje. Sprzęt bez kurzu, czyszczę regularnie, ostatnio wczoraj.
Podczas testu FurMarkiem bez obniżania taktowania, po ok. 4 minutach temperatura doszła do 78 st. C. i nastąpiła zwiecha z dobrze znanym komunikatem oraz komunikatem: The Nvidia OpenGL driver lost connection with the display due to exceeding the Windows Time-out limit and is unable to continue. The application nust close. Error 7.
Natomiast po obniżeniu taktowania do 920 MHz, temperatura doszła tylko do 77 st. C i 15-minutowy test zakończył się pomyślnie. Czyżby ten firmowy OC nie służył dobrze karcie?
- seba86mu
Sekathas pisze:Natomiast po obniżeniu taktowania do 920 MHz, temperatura doszła tylko do 77 st. C i 15-minutowy test zakończył się pomyślnie.
Testuj nadal na taktowaniu 920MHz normalnie korzystając z komputera, grając itp.
Jeżeli problem z wywalaniem się sterownika nie będzie się powtarzał można będzie uznać, że problem rozwiązany.
Jeżeli przeszedł cały test FurMarka dobrze to wróży, bo gry nie obciążają tak sprzętu jak benchmarki.
Sekathas pisze:Czyżby ten firmowy OC nie służył dobrze karcie?
Rzadko, ale zdarza się, że karta pracuje niestabilnie na zawyżonym taktowaniu (w tym wypadku OC producenta) i wystarczy obniżenie taktowania rdzenia o kilkadziesiąt megaherców, aby wyeliminować problem.
Nie wiem dlaczego tak się dzieje może po prostu niektóre egzemplarze nie wyrabiają się po zastosowaniu OC, zaś inne egzemplarze tej samej serii nie mają z tym problemu.
Tak czy inaczej raczej nie odczujesz spadku wydajności po zaniżeniu taktowania z 970MHz na 920MHz.
-
GeForce 550 Ti - sterownik resetuje się przy 70 st. C
Potestuje jakiś czas i dam znać czy pomogło.
Dzięki bardzo za szybką reakcję i pomoc.
Pozdrawiam.
Dzięki bardzo za szybką reakcję i pomoc.
Pozdrawiam.
-
- Reklama