GF 7600 - pasy na ekranie

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Kisiel

Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 03 lut 2009, 16:39

GF 7600 - pasy na ekranie

Post03 lut 2009, 16:50

Mam problemy z katą graficzną EVGA GF 7600 GS - z tego co widzę karta graficzna jest uszkodzona ale podejrzewam tez, że może to być wina zasilacza.

Objawy: Kartę sprawdziłem na 2 różnych komputerach i 2 rożnych monitorach. Sprawdzona została na systemach Windows XP SP-2 i Ubuntu 8.04. Na każdym monitorze pojawiały się przerywane pionowe pasy. Rozdzielczości w systemach maksymalnie wynosił 640x480 i 4 bitowy kolor. Przy zmianie rozdzielczości, odświeżania obrazu czy próbie instalacji innych sterowników niż miałem wcześniej (na jednym komputerze 175.16 a na drugim 93.71) obraz znikał (sygnał przestał być przesyłany do monitora - monitor przechodzi w tryb czuwania) lub komputer się restartował.

Po powrocie na poprzednie karty graficzne (FX 5200 i GF4ti) na obu komputerach i monitorach problem nie występuje a zatem odpada problem z innymi częściami moich komputerów.

Najdziwniejsze jest to, że po zrobieniu screenshotów z kartą 7600 a potem obejrzeniu ich gdy zamontowałem z powrotem 5200 - tych pasów nie było na screenshotach.

Podejrzewam, tez zasilacz bo ta karta wymaga minimum 350W a ja mam stary badziewny megabajat mgb-350w. Jednak na sprawdzenie karty odpiąłem dvd-rom i nagrywarkę by mieć więcej dostępnej mocy - mimo to paski nadal się pojawiały.

Paski były dziwne - w parach po 4, przerwa, 4, przerwa, 4 - był to paski kropek bezpośrednio nad pulpitem (nad kursorem myszy jak nim przesuwałem)

Do karty oczywiście podpięte było zasilanie ale takie same paski były tez przy odpiętym dodatkowym zasilaniu

reszta mojego starego komputera:
magebajt mgb-350w
AMD Athlon XP, 1833 MHz (11 x 167) 2500+
Gigabyte GA-7N400E (5 PCI, 1 AGP, 4 DDR DIMM, Audio) nVIDIA nForce2 400
1GB (PC3200 DDR SDRAM)
Monitor LG Flatron F720B i NEC MultiSync v520
Dysk fizyczny ST3160815A (160 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/100)
nagrywarka dvd LG
dvd-rom LITE-ON
karta sieciowa realtek

Czy przez zasilacz takie paski tez mogą powstać? Za mało mocy czy co? Jakbym wymienił zasilacz na inny, lepszy (i tak mam to zrobić niedługo) coś by dało czy raczej uważacie ze to karta graficzna. No i czy takie mógł spowodować moja zasilacz (jeśli je zrobił) na stale czy po zmianie zasilacz by ich nie było?

Proszę o szybką odpowiedź

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21301
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

GF 7600 - pasy na ekranie

Post03 lut 2009, 17:15

Podaj odczyt napięć z Biosu.
Do Biosu wchodzisz wciskając klawisz DEL przy starcie komputera. Na pierwszym ekranie po starcie będzie napis Press DEL to Enter Setup, wciskasz i wchodzisz. Wybierz PC Health Status (czasami jest Hardware Monitor), wejdź i spisz napięcia +3.3V, +5V oraz +12V. Z Biosu wychodzisz klawiszem ESC.


Z programu Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników podaj odczyt z czujników (w programie Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników).
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Kisiel

Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 03 lut 2009, 16:39

GF 7600 - pasy na ekranie

Post03 lut 2009, 17:17

spisać na 7600 oczywiście czy dla porównania podać tez z fx5200?

aha, nie podałem wcześniej ze próbowałem na ustawieniach biosu fail-safe i optimized-defaults - no obydwu to samo.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21301
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

GF 7600 - pasy na ekranie

Post03 lut 2009, 17:19

Tylko 7600
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Kisiel

Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 03 lut 2009, 16:39

GF 7600 - pasy na ekranie

Post03 lut 2009, 17:51

okej w biosie miałem:

+3.3V OK
+5V OK
+12V OK
VCORE OK
DDR25V OK

ale jak chcialem wejsc do windows to po bootloaderze monitor przeszedl w tryb czuwania - zapewne system ustawil rozielczosc powyzej vga i to sie wtedy sypie. Musialem zrestartowac (mialem po tym dlugi glosny ciagly dzwiek systemowy) i ustawic by windows uruchomil sie w trybie vga. wtedy moglem spisac wartosci z everestu.

Aha nie wspomnialem o tym wczesniej - jak mam wlozony 7600 to dysk caly czs pracuje - czerwona dioda jest caly czas zapalona - nie wazne czy w vga uruchomilem czy wczesniej jak monitor przeszedl w tryb czuwania - dioda caly czas byla czerwona.

dobra teraz wartosci everestu:

Właściwości czujnika
Typ czujnika ITE IT8712F (ISA 290h)
Stwierdzono otwieranie obudowy Tak

Temperatury
Płyta główna 32 °C (90 °F)
Procesor 64 °C (147 °F)
Aux 36 °C (97 °F)
Seagate ST3160815A 38 °C (100 °F)

Wentylatory
Procesor 2766 RPM

Wartości napięć
Napięcie rdzenia procesora 1.68 V
+2.5 V 2.70 V
+3.3 V 3.18 V
+5 V 4.27 V
+12 V 11.90 V
+5 V podczas wstrzymania pracy 4.54 V


procz tego everest widzi karte chyba dobrze:
Właściwości procesora graficznego
Karta wideo EVGA e-GeForce 7600 GS AGP
BIOS Version 5.73.22.27
Nazwa kodowa procesora graficznego G73GSAGP
Urządzenie PCI 10DE-02E1 / 3842-A542 (Rev A2)
Liczba tranzystorów 177 milion(ów)
Technologia wykonania 90 nm
Rozmiar procesora (Die Size) 127 mm2
Typ magistrali AGP 8x @ 8x
Rozmiar pamięci 256 MB
Częstotliwość taktowania układu graficznego 401 MHz (oryginalny: 400 MHz)
Częstotliwość taktowania przetwornika RAMDAC 400 MHz
Liczba potoków pikseli 12
Liczba układów zarządzania teksturami (TMU) na potok 1
Liczba urządzeń cieniowania wierzchołków 5 (v3.0)
Liczba urządzeń cieniowania pikseli 12 (v3.0)
Sprzętowa obsługa DirectX DirectX v9.0c
Pixel Fillrate 4812 MPikseli/sek
Texel Fillrate 4812 MTekseli/sek

Właściwości magistrali pamięci
Typ magistrali DDR2
Szerokość magistrali 128-bitowy(a)
Rzeczywista częstotliwość taktowania 398 MHz (DDR) (oryginalny: 400 MHz)
Efektywna częstotliwość taktowania 796 MHz
Przepustowość 12.4 GB/sek


no i monitora:
Właściwości monitora
Nazwa monitora LG Flatron F720B
ID monitora GSM4396
Model F720B
Typ monitora 17" CRT
Data produkcji Tydzień 36 / 2004
Numer seryjny 1436279975
Największy widzialny rozmiar ekranu 33 cm x 25 cm (16.3")
Współczynnik proporcji obrazu 4:3
Częstotliwości odświeżania poziomego 30 - 71 kHz
Częstotliwości odświeżania pionowego 50 - 160 Hz
Największa rozdzielczość 1280 x 1024
Gamma 2.85
Obsługiwane tryby DPMS Standby, Suspend, Active-Off

Obsługiwane tryby wideo
640 x 480 140 Hz
800 x 600 110 Hz
1024 x 768 85 Hz
1152 x 864 75 Hz
1280 x 768 85 Hz
1280 x 800 80 Hz
1280 x 1024 65 Hz


a nei moge ustawic wiecej niz to vga w 4 bitowym kolorze no i te pasy - na screenach nic nie widac ale zrobie zdjecie aparatem jak brat wroci to podesle jak to wyglada ludzkim okiem.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21301
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

GF 7600 - pasy na ekranie

Post03 lut 2009, 17:58

+3.3 V 3.18 V
+5 V 4.27 V

Zdecydowanie za niskie.

Prawidłowy zakres napięć wg normy ATX:
12 V: 11,40 V do 12,60 V
5 V: 4,75 V do 5,25 V
3,3 V: 3,14 V do 3,47 V


Dobrze by było faktycznie pożyczyć jakiś lepszy zasilacz.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)



  • Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości