Witam,
mam problem z kostka zasilajaca plyte głowna, mowiac krotko przewody ktore ida od zasilacza do plyty glownej nagrzewaja sie do wyskoiej temmperatury przy wejsciu do kostki, ktora jest podlaczona do plyty glownej(kostka jest juz troche nadpalona).Czy moge to jakos naprawic zeby uniknac kosztow zwiazanych z wymiana sprzetu?(jezeli wymiana jest konieczna, to nie chcial bym wydac na to duzej ilosci pieniedzy)Prosze o pomoc.
Gorace przewody
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Gorace przewody
Sprawdź czy ruszając przewodami nie ma na którymś luzu w podłączeniu (na wyłączonym komputerze).
-
Gorace przewody
niektóre są luźne, po tej próbie nie mogę już włączyć komputera (pisze z innego)
czasem jak się porusza to się włączy
czasem jak się porusza to się włączy
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Gorace przewody
Najlepiej wyciągnąć więc wtyczkę, każdy przewodzik powinien mieć wąs metalowy luzujący go z wtyczki (plastikowej). Dobrze będzie każdy z przewodów osobno, kolejno powyciągać i delikatnie podociskać małymi obcęgami.
Po prostu przewody przez to, że są luźne iskrzą. Nie ma styku, więc przeskakuje iskra, to powoduje grzanie i osmolenie. Musisz to zrobić, bo grozi Tobie uszkodzenie elektroniki (iskry są bardzo dla nich niebezpieczne).
PS Mam nadzieję, że sprawdzałeś na wyłączonym komputerze, jak pisałem. Działaj nawet na odłączonym kablu sieciowym. Pamiętaj aby przed pracą dotknąć czegoś uziemionego, aby pozbyć się ładunku elektrostatycznego z ciała (kaloryfer, bolec uziemienia w gniazdku itp)
Po prostu przewody przez to, że są luźne iskrzą. Nie ma styku, więc przeskakuje iskra, to powoduje grzanie i osmolenie. Musisz to zrobić, bo grozi Tobie uszkodzenie elektroniki (iskry są bardzo dla nich niebezpieczne).
PS Mam nadzieję, że sprawdzałeś na wyłączonym komputerze, jak pisałem. Działaj nawet na odłączonym kablu sieciowym. Pamiętaj aby przed pracą dotknąć czegoś uziemionego, aby pozbyć się ładunku elektrostatycznego z ciała (kaloryfer, bolec uziemienia w gniazdku itp)
-
- Reklama