Dobry.
Od jakiegoś czasu niekiedy pojawia mi się niebieskie tło NMI : Memory parity check , memory parity error i niekiedy przez to komp mi sie nie chce wlaczyc przez jakis czas.
Odkrylem ze zebym nie mial tego bledu musze po zakonczeniu uzywania (graniu , korzystaniu z neta) zostawic go na chwile niech pochodzi i sie uspokoi (czyt. ochlodzi) , wczoraj skonczylem grac , poszedlem na jakies 20 minut jak zwykle zeby odpoczal komputer przychodze cos chlodzenie grafiki wgl nie huczalo , przez przypadek dotknalem kolo konsolki w miejsce dysku twardego , miejsce bylo gorace.Szybko wylaczylem komputer odlaczylem go od pradu i wyjalem baterie.Odkrecilem klapke z tylu laptopa i dysku praktycznie nie dalo sie dotknac (zbyt goracy) i zostawilem go az do dzisiaj , juz jest z nim wszystko ok ale od wczoraj od czasu tego przegrzania dysku karta graficzna jakby przestala sie grzac ;-; , komputer ma problem z renderowaniem grafiki , youtube zaczal lagowac na 246p , przy zaznaczaniu plikow na pulpicie scina sie. Najdziwniejsze jest to ze przestal huczec (zawsze glosno bardzo huczal bo moj laptop to podobno grzalka - hp pavilion dv67000) , program cpu-z pokazuje ze grafika ma normalna temperature jak zwykle ok. 60-70 stopnii , ale wywietrznik kolo wnetylatora z grafiki jest zimny i nie huczy. Po sprawdzeniu w gpu-z zauwazylem ze grafika nie wykracza poza 400mhz , karta grafiki to nvidia geforce 8400m gs (byla raz wymieniana)
Prosze o pomoc.
Grafika ;/
- lewy
Grafika ;/
A czy w ogóle się załącza to chłodzenie? Jeśli nie to najpierw jego czyszczenie.
-
Grafika ;/
Chłodzenie działa bo je słychać i czuć bo chłodzenie jest aż zimne a gpu ma 60 stopnii , zawsze przy takiej temp. huczal strasznie i byl goracy , w specyfikacji tej karty graficznej pisze ze memory clock to 600 mhz a gpu-z pokazuje mi 400mhz , hmm ? Zwykle w grze "minecraft" mialem zawsze ok. 60-100 fps'ow , teraz mam 1-5 fps'ow -,-
- mity4
Grafika ;/
jaki system ?
czy to laptop ? czy PC ?
na razie zrób to >> http://forum.hotfix.pl/sprzet-komputerowy/analiza-smart-s-m-a-r-t-dysku-twardego-t30.html
to co trzeba wstaw na forum
czy to laptop ? czy PC ?
na razie zrób to >> http://forum.hotfix.pl/sprzet-komputerowy/analiza-smart-s-m-a-r-t-dysku-twardego-t30.html
to co trzeba wstaw na forum
- robiwielki
- Kontaktowanie:
Grafika ;/
mity4 pisze:czy to laptop ? czy PC ?
i kto tu czyta wcześniejsze wpisy

Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- mity4
Grafika ;/
jak PC teraz wnioskuje
to niech zrobi to co pisalem wyżej + aktualizacja sterów.

to niech zrobi to co pisalem wyżej + aktualizacja sterów.
-
- Reklama