"Grzanie" notebook'ów

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
chciuczek

Użytkownik

"Grzanie" notebook'ów

Post29 gru 2010, 00:37

Witam. Jestem nowym posiadaczem laptopa i jest to mój pierwszy notebook. Wiem, że one się grzeją, po jakimś czasie, ale co trzeba robić, aby ich nie uszkodzić przez to przegrzanie ?
Samsung NP550P5C - S04PL
Windows 10
Intel Core i5-3210M
nVidia GeForce GT650M
8GB RAM

Awatar użytkownika
DwD99

Stały bywalec

"Grzanie" notebook'ów

Post29 gru 2010, 00:46

Można kupić sobie podkładkę -
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
Maverick

Stały bywalec

"Grzanie" notebook'ów

Post29 gru 2010, 10:32

DwD99 pisze:Można kupić sobie podkładkę -

Cena Kup Teraz 5,18 zł za sztukę

coś tania ta podkładka, więc pewnie i jakość marna

pozwolę sobie zacytować wypowiedź moderatora z innego forum
Bozz pisze:Co do czyszczenia to kup sprężone powietrze, odkręć pokrywy ze spodu i przeczyść - raz/dwa razy w roku powinno wystarczyć, zależy od warunków i czasu użytkowania. Na lato taka podstawka to bardzo dobre rozwiązanie ale polecałbym coś aluminiowego i markowego, np. jakiś produkt Zalman'a. Lepiej dołożyć kilka złotych i mieć dobrą, cichą podstawkę niż śmieszne i terkoczące "coś" np. z plastiku.

Fotoreportaż czyszczenie laptopów:

Kod: Zaznacz cały

http://komputery.katalogi.pl/Fotoreportaż-czyszczenie_laptopów-t107372.html
Ostatnio zmieniony 29 gru 2010, 12:13 przez Maverick, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Lena

Globalny Moderator

"Grzanie" notebook'ów

Post29 gru 2010, 12:08

może zanim kupisz ową podkładkę może się okazać że jej nie potrzebujesz ;)

Pamiętać trzeba o postawieniu netbooka na odpowiedniej powierzchni, czyli najlepiej twarda płaska powierzchnia nie kumulująca ciepła. Unikać kładzenia na kołdrze, poduszkach kanapie etc. w przypadku położenia na miękkich powierzchniach pamiętać o odsłonieniu wlotów powietrza. Ja czasem korzystam z książki o twardej oprawie jako podkładki do laptopa dobre rozwiązanie co by nie trzymać laptopa na kołdrze czy kolanach.

Awatar użytkownika
Dżon Lemon

Użytkownik

"Grzanie" notebook'ów

Post30 gru 2010, 23:19

DwD99 pisze:Można kupić sobie podkładkę -

+aparat słuchowy

Jeżeli laptop nie ma tendencji do przegrzewania się, to taka podkładka jest raczej niepotrzebna, za to uciążliwa w użyciu :).

Możesz napisać jaki to model laptopa, albo zmierzyć temperatury procesora i układu graficznego.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

"Grzanie" notebook'ów

Post31 gru 2010, 02:48

Zmierz temperatury j/w.
Jak będą wyższe niż na "blaszaku" szczególnie procesor 70 st. to nie panikuj od razu ponieważ na niektórych laptopach t/j normalne.
Wiem, że one się grzeją, po jakimś czasie, ale co trzeba robić, aby ich nie uszkodzić przez to przegrzanie ?

- pozwól jemu i sobie co jakiś czas odpocząć przez chwilę ;)
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

Awatar użytkownika
Maverick

Stały bywalec

"Grzanie" notebook'ów

Post31 gru 2010, 08:59

Dżon Lemon pisze:[...]Jeżeli laptop nie ma tendencji do przegrzewania się, to taka podkładka jest raczej niepotrzebna, za to uciążliwa w użyciu[...]

zależy do czego wykorzystywany jest laptop. jeśli chodzi o bardziej wymagające gry to normalne że temperatury będą wyższe.

Awatar użytkownika
Dżon Lemon

Użytkownik

"Grzanie" notebook'ów

Post31 gru 2010, 11:10

Piskorz pisze:
Dżon Lemon pisze:[...]Jeżeli laptop nie ma tendencji do przegrzewania się, to taka podkładka jest raczej niepotrzebna, za to uciążliwa w użyciu[...]

zależy do czego wykorzystywany jest laptop. jeśli chodzi o bardziej wymagające gry to normalne że temperatury będą wyższe.

To wiadomo, ale tak samo jest ze stacjonarkami, tam też temperatury są podobne, a jednak nikt nie stawia wentylatora pokojowego obok komputera z powodu np. 80 stopni na GPU :D.

Awatar użytkownika
Maverick

Stały bywalec

"Grzanie" notebook'ów

Post31 gru 2010, 13:37

Dżon Lemon pisze:
Piskorz pisze:

To wiadomo, ale tak samo jest ze stacjonarkami, tam też temperatury są podobne, a jednak nikt nie stawia wentylatora pokojowego obok komputera z powodu np. 80 stopni na GPU :D.

u mnie temperatury są na poziomie:
Procesor 41 °C (106 °F)
Procesor nr 1 / rdzeń nr 1 40 °C (104 °F)
Procesor nr 1 / rdzeń nr 2 40 °C (104 °F)
TOSHIBA MK1646GSX 27 °C (81 °F)

podczas grania w PES'a 2011 (o dziwo działa) temperatury są w granicach 55°C. W tym miejscu muszę jednak dodać że niespełna 2 miesiące temu laptop był czyszczony.
Kiedyś udało mi się nagrzać kompa do 75°C, wcześniej rekordem było 63°C.

Awatar użytkownika
Dżon Lemon

Użytkownik

"Grzanie" notebook'ów

Post01 sty 2011, 15:09

@Piskorz: temperatury normalne, tyle, że mówiłem o GPU (oczywiście, o niezintegrowanych). Tam temperatury są zwykle dużo wyższe :).

Awatar użytkownika
Maverick

Stały bywalec

"Grzanie" notebook'ów

Post02 sty 2011, 08:35

Dżon Lemon pisze:@Piskorz: temperatury normalne, tyle, że mówiłem o GPU (oczywiście, o niezintegrowanych). Tam temperatury są zwykle dużo wyższe :).

temperatury są w normie. Gorzej jak się nagrzeje do 60°C. Komputer zaczyna się przycinać, wszystko działa strasznie wolno. Na szczęście od dłuższego czasu nie przekroczyłem tej granicy.

Najlepiej podaj odczyty np. z Everesta
http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... 20-p71.htm

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”