Witam ponownie, nowy problem się pojawił tym razem w innym komputerze.
Mianowicie. socket 775 producent asus ddr3 2 sloty. Problem jest taki że mostek południowy po 5 dniach w sumie się spalił, dowiedziałem się o tym macając płytę główną w tamtych okolicach , chwilę później macałem wiadro z zimna wodą. Mostek południowy tak się zagrzał że porty usb jak i od ethernetu się popaliły i odmówiły posłuszeństwa, płytę wyminiono mi na taką samą <lecz sprawną> Mostek w nowej odrazu zabezpieczyłem radiatorem. Ale i tak się troche nagrzewa. A teraz moje pytania.
Gdzie i jak można sprawdzić temperaturę tego mostka.
Jaka jest odpowiednia dla niego temperatura.
Jak można go zabezpieczyć.
Grzanie się mostka południowego.
- seba86mu
bamop14 pisze:Gdzie i jak można sprawdzić temperaturę tego mostka.
Jeżeli czujnik obejmuje mostek południowy, to temperaturę odczyta program Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Otwórz program => Komputer => Czujnik
bamop14 pisze: Mostek w nowej odrazu zabezpieczyłem radiatorem. Ale i tak się troche nagrzewa.
Wysoka temperatura pracy mostka południowego to standard w większości płyt głównych.
Jak bardzo się nagrzewa ? Parzy ?
Zawsze na radiator możesz założyć wentylator, ewentualnie zakupić aktywne chłodzenie specjalnie dla mostka południowego.
-
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Tutaj jest zrzut z mojego komputera Nie wiem gdzie bądź czy jest ten czujnik jeśli możesz podaj mi nazwę czujki.
-- 01 maja 2012, 18:45 --
Nie parzy jeszcze ale jest zdecydowanie ciepły.
-- 01 maja 2012, 18:45 --
Nie parzy jeszcze ale jest zdecydowanie ciepły.
- djarta
- Kontaktowanie:
Temperatura w porządku, GPU mogło być niższe ale biedy nie ma.
Jeżeli chodzi o ciepły mostek - norma i nie ma się czym martwić.
Jeżeli chodzi o ciepły mostek - norma i nie ma się czym martwić.
-
Pod nazwą płyta główna jest ta temperatura ? Tak zgaduję bo gdy wiatrak ustawiłem na mostek to spadła do 30
co do grafiki to radek 4870 hd i wiatrak cały czas chodzi na tej temperaturze. Gdy mu podkręce prace wiatraka to temperatura zaraz spada i wiatrak sie wyłącza by znów do swoich 70 stopni dojść.
co do grafiki to radek 4870 hd i wiatrak cały czas chodzi na tej temperaturze. Gdy mu podkręce prace wiatraka to temperatura zaraz spada i wiatrak sie wyłącza by znów do swoich 70 stopni dojść.
- seba86mu
bamop14 pisze:i wiatrak sie wyłącza by znów do swoich 70 stopni dojść.
Jak to się wyłącza ?
Wentylator na karcie zatrzymuje się ?
Wentylator na karcie nie ma prawa się zatrzymać, a jeżeli się tak dzieje, to jest jakiś problem z nim.
-
tfu tfu, do swoich 20 % bodajże zwalnia
nie zatrzymuję się.
-- 01 maja 2012, 21:25 --
Btw ogólnie wielkie dzięki za dotychczasowe pomoce, bo nauczyłęm się więcej od was przez te może 2 tygodnie niż w technikum informatycznym przez 4 lata
Tak czy owak podrzucę screena co do czujników drugiej płyty wkrótce
(tamten komputer nie jest pod ręką.
nie zatrzymuję się.
-- 01 maja 2012, 21:25 --
Btw ogólnie wielkie dzięki za dotychczasowe pomoce, bo nauczyłęm się więcej od was przez te może 2 tygodnie niż w technikum informatycznym przez 4 lata

-
- Reklama