HDD - dziwaczne problemy i nowy HDD zewnętrzny.

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
TitoBandito

Użytkownik

Post20 sie 2012, 13:58

Witam. Mam od kilku dni dziwne problemy z magazynowym HDD-kiem. Przy kopiowaniu dużych plików (większych niż 2giga) z dysku na np. pendraka proces się "zawiesza" i wyskakuje error. Sprawdziłem 4 pendraki i na każdym jest ten sam problem. Przy kopiowaniu tego samego pliku z SSD (ostał się po zassaniu - nie skasowałem dziada) problemu brak. Dodatkowo co jakiś czas dysk sam z siebie się wyłącza mimo, że w Windowsie jest ustawione, aby nigdy się nie wyłączał. Jak to się objawia - kiedy chcę wejść na dysk D, ten "rozkręca" się co słychać, a przed samym końcem słychać takie jakby "pyk" i po kilku sekundach mam dostęp do niego. Testy Smarta :

1). VFW :

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

2). HDT :

Może ktoś, kto zna się na HDDkach wypowie się, czy coś ze smartów wynika.

----------------------
Od jakiegoś czasu myślę nad zakupem zewnętrznego HDD-ka na USB 3.0. Po ostatnich przygodach z moim Caviarem nabrałem przekonania, że dodatkowy HDD by mi się przydał. Myślę nad ADATA CH11 1TB USB3.0 Black:

W sklepie w moim miasteczku jest do kupienia "od ręki" za 435zł. Potrzebny mi dysk minimum 750 giga, a ta 1 tera A-DATA wydaje się całkiem ok i w razie problemów nie muszę dysku wysyłać do sklepu internetowego. Chyba, że zaproponujecie coś do 450zł na USB 3.0 z 1TB pojemności. Nie potrzebna mi super rakieta, a stabilny i ***** dysk, który jednak nie jest baaardzo wolny.

EDIT : Wynik benchmarka z HDTune gdyby był potrzebny (chyba nie jest zły) :

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post20 sie 2012, 22:49

Jak dla mnie wszystko w normie w SMART, lekki błąd komunikacji ale jest dobrze.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
bajbus

Ekspert

Post20 sie 2012, 22:56

Dla pewnosci wrzuc jeszcze screen shota z HD Tune z zakladki error scan
Hotfix
Pozdrawiam,
Obrazek :)

heros1303

Stały bywalec

Post21 sie 2012, 00:01

Jeśli chodzi o kopiowanie plików większych niż 2gb. To jakie masz formaty na tych pendrive? FAT32 czy NTFS? Ja tak miałem z dyskiem usb. Format do systemu plików NTFS pomógł/ było Fat32.

Awatar użytkownika
TitoBandito

Użytkownik

Post23 sie 2012, 13:12

heros1303 pisze:Jeśli chodzi o kopiowanie plików większych niż 2gb. To jakie masz formaty na tych pendrive? FAT32 czy NTFS? Ja tak miałem z dyskiem usb. Format do systemu plików NTFS pomógł/ było Fat32.

Na jednym mam Fat32, a na drugim NFTS - błąd cały czas jest. Przy kopiowaniu z SSD wszystko ok. :o

-- 21 sie 2012, 08:42 --

bajbus pisze:Dla pewnosci wrzuc jeszcze screen shota z HD Tune z zakladki error scan

-- 23 sie 2012, 13:12 --

Problem rozwiązany. Winnym okazał się uszkodzony kabel SATA.

Temat do zamknięcia.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”