HDD głośno działa
- Minio215
HDD głośno działa
Witam
Od stycznia tego roku jestem posiadaczem dysku WD Black 2TB. Od początku głośno chodził ale dopiero teraz mam czas się tym zająć i poświęcić temu czas. Gdy nic nie robię dysk jest cichutko, ale gdy tylko np odpalę grę zapisaną na tym dysku czy program to już jak odczytuje dane to jest takie irytujące hmm pikanie. Przy pobieraniu czegoś przez torrenta to przez cały czas pobierania aż do ukończenia jest takie pikanie. W ogóle gdy dysk pracuję to te dźwięki się wydobywają...
Zauważyłem też że system "gubi" ikony do programów
Screen - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Z tego co pamiętam to na początku jak zauważyłem problem to zrobiłem SMART'a HDD ale dla pewności zapuściłem jeszcze raz, wrzucę jak skończy
HDD: Western Digital Black 2TB
SSD: SAMSUNG EVO 250GB
Od stycznia tego roku jestem posiadaczem dysku WD Black 2TB. Od początku głośno chodził ale dopiero teraz mam czas się tym zająć i poświęcić temu czas. Gdy nic nie robię dysk jest cichutko, ale gdy tylko np odpalę grę zapisaną na tym dysku czy program to już jak odczytuje dane to jest takie irytujące hmm pikanie. Przy pobieraniu czegoś przez torrenta to przez cały czas pobierania aż do ukończenia jest takie pikanie. W ogóle gdy dysk pracuję to te dźwięki się wydobywają...
Z tego co pamiętam to na początku jak zauważyłem problem to zrobiłem SMART'a HDD ale dla pewności zapuściłem jeszcze raz, wrzucę jak skończy
HDD: Western Digital Black 2TB
SSD: SAMSUNG EVO 250GB
- LupeR
HDD głośno działa
Te dyski są takie głośne. Ale nagraj ten dźwięk i wstaw tutaj dla potwierdzenia.
SMART odczytasz przez program HD Tune (zakładka Health), wstaw screen.
SMART odczytasz przez program HD Tune (zakładka Health), wstaw screen.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK
- Minio215
- LupeR
HDD głośno działa
Według mnie parametry SMART są w porządku, a "skrobanie" słyszalne na zaprezentowanym nagraniu to normalny dźwięk pracy tego dysku przy zapisie/odczycie.
- Minio215
HDD głośno działa
A można jakoś w parametrach ustawić żeby dysk był cichszy albo w obudowie coś zrobić albo dysk obić czymś ?
- LupeR
HDD głośno działa
Są maty wyciszające obudowę ale nie stosowałem wiec nie wiem jak bardzo to pomaga:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Obudowy do dysków, jedna taka znana to Scythe Quiet Drive ale ciężko z dostępnością.
Zastanowić się nad zmianą obudowy na wyciszoną jak obecna jest już wysłużona.
Przykład wyciszenia HDD własnej roboty => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Może się przyda => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Obudowy do dysków, jedna taka znana to Scythe Quiet Drive ale ciężko z dostępnością.
Zastanowić się nad zmianą obudowy na wyciszoną jak obecna jest już wysłużona.
Przykład wyciszenia HDD własnej roboty => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Może się przyda => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- XMan
HDD głośno działa
Nie miałem jeszcze tego na Windows 10.
Miałem podobnie na Windows 7:
problemy/nieprawidlowe-wyswietlanie-ikon-w-windows-7-t24470.html?hilit=ikony
Poradnik:
Przy zaznaczonym Pokaż ukryte pliki i foldery --> dysk_systemowy\Users\nazwa_użytkownika\AppData\Local
--> usunąłem plik IconCache.
Nie restartowałem komputera ponieważ po restarcie plik IconCache powraca.
PPM (prawym przyciskiem myszki) --> Panel sterowania NVIDIA.
Zmieniłem w Głębia kolorów z Najwyższa (32-bitów) na Średnia (16-bitów) - zatwierdziłem.
Następnie zmieniłem ze Średnia (16-bitów) na Najwyższa (32-bitów) - zatwierdziłem.
Teraz już plik IconCache po ponownym uruchomieniu komputera nie powraca
i ikony prawidłowo się wyświetlają

Uwaga:
ten plik może być w Documents and Settings\nazwa użytkownika\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji.
Zależy od systemu.
System zaktualizowany ?
- KrólHDD
- Kontaktowanie:
HDD głośno działa
W kwesti WDeka, WD Black nie są aż takie głośne aby mieć koszmary w nocy!!. Sam mam na serwisie 2TB jednostkę i jest cichutka jak nie wiem.
Z dyskiem jestem w stanie zrobić prawie wszystko, Król HDD.
W sprawach Dyskowych pisać na GG: 68554272 (prawie zawsze dostępny), a także możecie pisać na mój staruszki numerek 5079748(Prawie zawsze dostępny)
Gdyby ktoś miał ochotę wspomóc, Zapraszam!
W sprawach Dyskowych pisać na GG: 68554272 (prawie zawsze dostępny), a także możecie pisać na mój staruszki numerek 5079748(Prawie zawsze dostępny)
Gdyby ktoś miał ochotę wspomóc, Zapraszam!
- Minio215
HDD głośno działa
@LupeR
Co do wyciszania obudowy myślę, że moja jest już wystarczająco wyciszona
Be Quiet! Silent Base 600 Midi-Tower
dodatkowo sam dysk jest jeszcze na autorskich od Be Quiet! gumowych szynach.
@XMan
Nie mam możliwości wyboru na 16 bitów, jest tylko 32 bit
System aktualizowany na bieżąco
@pikus_09
Podczas "normalnej" pracy przy komputerze dysku nie słychać ale gdy tylko ma mi wyświetlić coś w Wordzie albo odpalić jakąś grę to na prawdę jego praca irytuję
Co do wyciszania obudowy myślę, że moja jest już wystarczająco wyciszona
Be Quiet! Silent Base 600 Midi-Tower
dodatkowo sam dysk jest jeszcze na autorskich od Be Quiet! gumowych szynach.
@XMan
@pikus_09
Podczas "normalnej" pracy przy komputerze dysku nie słychać ale gdy tylko ma mi wyświetlić coś w Wordzie albo odpalić jakąś grę to na prawdę jego praca irytuję
- Gedo
HDD głośno działa
Nie pokazujesz screenów z task manager, ile zajęte CPU, podczas uruchomienia aplikacji obciążających procesor.
A otwierałeś obudowę i słuchałeś dokładnie skąd dobiegają dźwięki? Opis pasuje i do hałaśliwego procesora, gdy nie dostaje stabilnego napięcia. Byle obciążenie, to dyskoteka. Coś mogło się dziać z zasilaczem. Mógłbyś podać rok produkcji i ile u Ciebie działa? Markę też, żeby się upewnić. W tym sprawa, ile podpiętego sprzętu. U mnie, gdy przy antywirusie otwierałem onenote, to procesor zawył. W tym momencie kliknąłem na odinstalowanie antywirusa. Wycie cichło i ustało zupełnie. Wymieniłem tracera na fortrona i już piąty rok nie słyszę obciążeń, chociaż raz czyściłem zasilacz i dawałem mu kroplę oleju silikonowego na ośkę wiatraczka. Właśnie dźwięki różne, chrobotanie, głośna praca urządzeń - to przez zasilacz. Mam zapasowy silentium titan, ma być cichszy od fortrona, a jest głośniejszy, choć podzespoły nie reagują nawet na duże obciążenia. Ale 400W nie dorasta do fortrona 360W + 85 bronze.
A przyglądałem się dokładnie fortronowi z 2007 rok produkcji, kupiony w 2011 i dopiero w październiku zeszłego roku widziałem na ośce drobne przymagnesowane fragmenty metaliczne. Zastanawiam się, po ilu latach od produkcji zaczął wysychać olej i następował proces degradacji w wirniku wiatraczka. Przeniosło się to na wydajność, podniosło decybele.
Teraz go nie słyszę i lepiej sprawuje się jak nowy. Lata leżakowania w magazynach hurtowni też nie wykluczyły możliwości wyparowania smarowania.
Liczę, że gdy dokładnie wyczyszczę silentium titana, to też go nie będę słyszał. A są wiatraczki niesłyszalne dla ucha, jakieś 11, czy 13 dcb. Może mu je zmienię - zasilaczowi.
Windows10, to wiele obciążeń. Nie czytam tu o wydajnych nowościach podzespołowy. Zastanawiam się też, na ile ustawiona najwyższa wydajność męczy dysk, procesor, obciąża zasilanie itp.
Ja dysku nie słyszę. Wyciąłem z niego część z uszkodzonymi sektorami. Bo było pod koniec dysku. Nie wykazuje jakiegokolwiek niepoprawnego działania, ani go nie słyszę, ani nie widać nawet błędów w podglądzie zdarzeń. A pc dziesiąty rok i ma zaliczone prawie 35000h. Włączone biuro, jednoczesne pobieranie z 15 filmów, i odpowiadanie na forum itd.
A otwierałeś obudowę i słuchałeś dokładnie skąd dobiegają dźwięki? Opis pasuje i do hałaśliwego procesora, gdy nie dostaje stabilnego napięcia. Byle obciążenie, to dyskoteka. Coś mogło się dziać z zasilaczem. Mógłbyś podać rok produkcji i ile u Ciebie działa? Markę też, żeby się upewnić. W tym sprawa, ile podpiętego sprzętu. U mnie, gdy przy antywirusie otwierałem onenote, to procesor zawył. W tym momencie kliknąłem na odinstalowanie antywirusa. Wycie cichło i ustało zupełnie. Wymieniłem tracera na fortrona i już piąty rok nie słyszę obciążeń, chociaż raz czyściłem zasilacz i dawałem mu kroplę oleju silikonowego na ośkę wiatraczka. Właśnie dźwięki różne, chrobotanie, głośna praca urządzeń - to przez zasilacz. Mam zapasowy silentium titan, ma być cichszy od fortrona, a jest głośniejszy, choć podzespoły nie reagują nawet na duże obciążenia. Ale 400W nie dorasta do fortrona 360W + 85 bronze.
A przyglądałem się dokładnie fortronowi z 2007 rok produkcji, kupiony w 2011 i dopiero w październiku zeszłego roku widziałem na ośce drobne przymagnesowane fragmenty metaliczne. Zastanawiam się, po ilu latach od produkcji zaczął wysychać olej i następował proces degradacji w wirniku wiatraczka. Przeniosło się to na wydajność, podniosło decybele.
Teraz go nie słyszę i lepiej sprawuje się jak nowy. Lata leżakowania w magazynach hurtowni też nie wykluczyły możliwości wyparowania smarowania.
Liczę, że gdy dokładnie wyczyszczę silentium titana, to też go nie będę słyszał. A są wiatraczki niesłyszalne dla ucha, jakieś 11, czy 13 dcb. Może mu je zmienię - zasilaczowi.
Windows10, to wiele obciążeń. Nie czytam tu o wydajnych nowościach podzespołowy. Zastanawiam się też, na ile ustawiona najwyższa wydajność męczy dysk, procesor, obciąża zasilanie itp.
Ja dysku nie słyszę. Wyciąłem z niego część z uszkodzonymi sektorami. Bo było pod koniec dysku. Nie wykazuje jakiegokolwiek niepoprawnego działania, ani go nie słyszę, ani nie widać nawet błędów w podglądzie zdarzeń. A pc dziesiąty rok i ma zaliczone prawie 35000h. Włączone biuro, jednoczesne pobieranie z 15 filmów, i odpowiadanie na forum itd.
Świadomość nikła, a naiwność zwykła.
- XMan
HDD głośno działa
@XMan
Sprawdziłem teraz na Windows 10 i faktycznie na nim jest jedynie 32 bit.

Ale możesz sprawdzić usunięcie IconCache i ponowne uruchomienie komputera.
Przy zaznaczonym Pokaż ukryte pliki i foldery --> dysk_systemowy\Users\nazwa_użytkownika\AppData\Local
--> usunąłem plik IconCache.
Znajduje się dokładnie w tej samej lokalizacji.
Przy okazji tego problemu zauważyłem u siebie przy zaznaczonym Pokaż ukryte pliki, foldery i dyski
że mam folder 3.5 GB.

Usunąłem bo mi niepotrzebny.
System prawie nowy a już tyle przybyło...
Zobacz u siebie ile waży i zastanów się czy jeszcze potrzebny:
Może dysk będzie cichszy a system będzie się szybciej ładować:
problemy/nowy-ssd-dlugo-laduje-system-t35895.html

- Minio215
HDD głośno działa
@Gedo
Komputer mam od stycznia tego roku, sprawdzałem skąd pochodzą dźwięki i ewidentnie z HDD, przyłożyłem też rękę i czułem że to on jest winowajcą .
Zasilacz: Be Quiet! POWER ZONE 750W 80PLUS Bronze
@Xman
Usunąłem IconCache i po ponownym uruchomieniu plik się nie pojawia a ikony te które nie miały miniaturki dalej jej nie mają. Podejrzewam, że ten folder jest mi potrzebny gdyż mam 10
A i tak miejsca na dysku mi nie brakuję
Komputer mam od stycznia tego roku, sprawdzałem skąd pochodzą dźwięki i ewidentnie z HDD, przyłożyłem też rękę i czułem że to on jest winowajcą .
Zasilacz: Be Quiet! POWER ZONE 750W 80PLUS Bronze
@Xman
Usunąłem IconCache i po ponownym uruchomieniu plik się nie pojawia a ikony te które nie miały miniaturki dalej jej nie mają. Podejrzewam, że ten folder jest mi potrzebny gdyż mam 10

- XMan
HDD głośno działa
@Xman
Usunąłem IconCache i po ponownym uruchomieniu plik się nie pojawia a ikony te które nie miały miniaturki dalej jej nie mają.
Podaję z Windows 7 bo nie chce mi się przełączać na Windows 10

Sprawdź jeszcze taki myk:
Zapisz/utwórz nowy punkt przywracania systemu.
Menedżer zadań --> Procesy --> klik PPM (prawym przyciskiem myszki) na explorer.exe - Zakończ proces.
Następnie
Plik --> Nowe zadanie - wpisz explorer.exe - OK.
kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Podejrzewam, że ten folder jest mi potrzebny gdyż mam 10A i tak miejsca na dysku mi nie brakuję
Przecież pisałem że go usunąłem na Windows 10.
Jeżeli przeszło miesiąc temu aktualizowałeś/zmieniałeś system z innego to nie masz już powrotu.
Nie piszesz ile waży ?
Co z tego że masz jeszcze dużo miejsca na dysku skoro taki folder obciąża znacząco system...
- Minio215
HDD głośno działa
Zakończenie i uruchomienie explorera nie pomogło.
Patrzyłem na C i nie mam tego folderu
- XMan
HDD głośno działa
Jest przy zaznaczonym Pokaż ukryte pliki, foldery i dyski

Dla ostrożności usunąłem go w ten sposób:
Folderu możemy się pozbyć za pomocą kombinacji Shift+Delete, ale ponieważ jest on częścią procesu aktualizacji, to po prostu po pewnym czasie się pojawi.
Folder pozostał ale tylko z jednym małym plikiem.
-
- Reklama