Witam posiadam następujący sprzęt
CPU: Intel Core i7 950 podkręcony na 4ghz (20x200) napięcie bodajże 1,285
Cooler:Cooler Master hyper 103
Pasta:Akasa Pro Grade 460
MoBo: Asus P6X58D-E
RAM: 12gb 2x2gb Crucial BL25664BN1608.16FF 2x2gb Corsair CMX4GX3M2A1600C8 2x2gb Patriot PSD32G16002
GPU: Sapphire r9 270 Dual-X 2Gb GDDR5
PSU: Corsair CX 500M
oprócz tego dysk ssd 64gb na system i jakiś WD 1TB na magazyn i napęd bluray
Zestaw ten odziedziczyłem i nie miałem wpływu na konfiguracje, jedyne co zrobiłem to OC procesora z fabrycznych 3.06Ghz na 4Ghz. Podniosłem napięcia i wyłączyłem wszelkie funkcje typu boost i obniżanie taktowania po czym sytuacja wygląda następująco. Komputer chodzi dobrze nie zawiesza się, nawet w far cry 4 poszedł na ultra ale za to OCCT Prime 95 real temp itp programy pokazują w idle 50-55 stopni a w stresie do 100... jednocześnie podczas stresowania PC nie wyłącza się nie piszczy ani nic z tych rzeczy. Cooler zdjąłem, przesmarowałem jedyną dostępną mi na ta chwile pastą i dalej to samo. Podczas idle radiator jest zimny podczas stress średnio się nagrzewa, podczas grania jest letni. Nadmienię, że jedna z czterech śrub mocujących chłodzenie nie jest oryginalna tylko jest to zwykła śrubka z trzema nakrętkami, dość mocno ściągnięta
i teraz moje pytania:
1 co może być powodem tak ostrego grzania i czy jest sens kupować do tego zestawu jakieś high endowe chłodzenie typu macho czy coś zalmana aby poprawić termo osiągi, bo czytałem opinie, że 9xx się grzeją
2 co mógłbym zmienić w obecnej konfiguracji aby posłużyła jeszcze jakiś czas, czy opłaca się w nią kłaść pieniądze? (np sprzedać płytę z procem, dołożyć i kupić coś nowszego bo ram gpu i psu będą pasować
3 a jeśli nie czy opłaca się sprzedać części dołożyć i kupić coś nowszego/mocniejszego a jeśli tak to ile mniej więcej to by kosztowało i jaki miałby to być zestaw?
4 czy ta karta graficzna jest warta zostawienia czy sprzedać, dołożyć i kupić coś mocniejszego?
co do budżetu to wychodzę z założenia ze jak nie dziś to jutro odłożę i kupie ale tez mieszkam w UK a ceny są tu trochę inne niż w PL
z góry dziękuje za podpowiedzi pozdrawiam
i7 950 OC 4ghz przegrzewanie przy podkręcaniu
-
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
i7 950 OC 4ghz przegrzewanie przy podkręcaniu
Co do grzania, czy ta śrubka na tyle dobrze dociska, że radiator nie odstaje?
-
- Reklama