Internet na 2 komputerach (XP i Win7) Router i Switch.

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
pawcza

Użytkownik

Post17 sie 2009, 18:17

Witam. Niedawno znalazłem w graciarni Switch Netgear FS608 v3. Więc pomyślałem że miło było by używać neta 10mb/s na dwóch komputerach ( do podziału 10:2). Mam jednak mały problem. Oto mój router : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników .
A tutaj widać jak wszystko podłączyłem : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Podłączyłem laptopa Msi u100 z win XP Pro oraz Mój komp z Windą 7. Router to Scientific Atlanta. ( Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ). A problem jest taki, że internet na komputerze działa, a na laptopie wiecznie szuka IP. Proszę o pomoc.
League Of Legends NA, Lmmo.

Awatar użytkownika
mateusXz

Użytkownik

Post17 sie 2009, 19:27

Jakiego masz dostawcę ? Bo u mnie w domu na MultiMedi robiłem takie kombinacje i wtedy kompy działały na wyścigi, ten, który pierwszy załapał adres ip miał neta, a drugi wiecznie go szukał i znaleźć nie mógł. U mnie była to wina routera, być może u ciebie również winny jest on.
Mac OS X Snow Leopard :)

Awatar użytkownika
pawcza

Użytkownik

Post17 sie 2009, 19:46

Mam tak samo jak ty. Kto pierwszy ten lepszy a tamten drugi wiecznie szuka ip. Dostawca neta to UPC.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post17 sie 2009, 19:54

a na laptopie wiecznie szuka IP

Na kompie A i B ustaw na sztywno adresy IP, ważne jest aby nie były przydzielane dynamicznie poprzez DHCP routera. Kolejna kwesta, na tym felernym kompie wyłącz zaporę ogniową i sprawdź jak sytuacja wygląda.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
pawcza

Użytkownik

Re: Internet na 2 komputerach (XP i Win7) Router i Switch.

Post17 sie 2009, 20:32

rokko pisze:
a na laptopie wiecznie szuka IP

Na kompie A i B ustaw na sztywno adresy IP, ważne jest aby nie były przydzielane dynamicznie poprzez DHCP routera. Kolejna kwesta, na tym felernym kompie wyłącz zaporę ogniową i sprawdź jak sytuacja wygląda.

IP Biorę z ipconfig w cmd ale mogę zobaczyć je tylko na tym kompie z internetem. Na drugim kompie wyskakuje mi IP: 0.0.0.0 czyli jego brak ( tak przynajmniej sądzę). Masz na myśli, że mam na 2 kompach ustawić "na sztywno" to samo IP tzn. , to które widzę na kompie z netem??, przecież nie można mieć takiego samego IP na dwóch komputerach, a firewall`a mam wyłączyć na tym kompie, który nie łapie neta? tzn laptopa z xp?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post17 sie 2009, 20:47

to samo IP

Jakie to samo, mają być różne bo będzie konflikt.

Generalnie sprawa wygląda tak. Masz router z DHCP, przez DHCP z ustalonego przez Ciebie zakresu automatycznie powinny być przydzielane adresy kompom, które dzierżawione są przez X minut/godzin. Do każdego kompa przypisz jeden unikalny adres IP właśnie z tego zakresu. Wszystko Masz w routerze, pisze jaki jest zakres adresacji.

Firewall wyłącz chwilowo na lapku, i sprawdź sytuację, puść ping do drugiego kompa.
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

Awatar użytkownika
pawcza

Użytkownik

Post17 sie 2009, 22:09

Nie rozumiem wszystkiego co mi napisałeś :/ Oczywiście wiem jak zmienić IP, wysłać pinga itd. itp ale narazie zrobiłem tak. Podłączyłem net do samego lapka, z ipconfig wyciągnąłem ip, wpisałem je na stałe. Potem tak samo z kompem, zrestartowałem modem i nie działa. Mógłbyś wytłumaczyć mi wszystko po kolei co i jak? Niezbyt jestem obcykany w sieciach :).

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post18 sie 2009, 00:15

Jeszcze raz napiszę, na stronie konfiguracyjnej poszukaj opcji DHCP, zobacz jaki jest ustalony przedział adresów, ustal własny zakres. Zobacz czy modem/router pozwala na zdefiniowanie takiej adresacji. U mnie w routerze można ręcznie zdefiniować przedział od do wraz z konkretną pulą IP. W razie wątpliwości co i jak sięgnij do instrukcji obsługi modemu/routera.

Wewnętrzna adresacja to:
10.0.0.0 do 10.255.255.255
172.16.0.0 do 172.31.255.255
192.168.0.0 do 192.168.255.255

Na kompie "A" dajesz IP dajmy na to 192.168.0.2, na kompie "B" 192.168.0.3

Wpisz na każdym z kompów ręcznie IP. Później dajesz w konsoli:

Kod: Zaznacz cały

ipconfig /renew

Awatar użytkownika
pawcza

Użytkownik

Post18 sie 2009, 01:06

Strony konfiguracyjnej ? Gdzie ją mogę znaleźć?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post18 sie 2009, 09:40

Każdy router przez który łączysz się do sieci zazwyczaj ma swoją stronę konfiguracyjną, np wpisz do przeglądarki adres 192.168.1.1 (np w Linksysie)
Adres znajdziesz na obudowie routera lub w jego instrukcji obsługi.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
pawcza

Użytkownik

Post18 sie 2009, 16:33

No właśnie "zazwyczaj" a nie zawsze. Niestety ten router to jakiś totalny shit. scientific atlanta epc2203 nie ma strony konfiguracyjnej. Szukam ciągle ale nie mogę znaleźć.

Awatar użytkownika
pascalhp

Użytkownik

Post19 sie 2009, 11:31

Ja bym tego nie nazwał Routerem tylko modemem. A ten modem nie ma strony konfiguracyjnej. Myślę, że musisz zainwestować w router, bo inaczej się nie da.

Powinno być podłączenie takie:
Modem > Router > Switch

A ty masz:
Modem > Switch

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”