Jak dbać o laptopa mojej Mamy.

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post20 maja 2012, 19:31

Niedawno moja Mama kupiła sobie laptopa Toshiba c660 i nie wiem, jak o niego dbać.

Wiem tylko, że powinien stać na twardym podłożu. Nie powinien leżeć na pościeli, aby jego wentylatory się nie zatkały i się nie przegrzewał z tego powodu. Jak był w zimnie to nie należy go od razu włączać, a w czasie długiego transportu należy wprowadzić go w stan uśpienia. *

Jednak nie wiem, jaki zastosować w nim plan zasilania. Czy zostawić go tak, jak jest, czy można go zmodyfikować.

Czy można w nim zastosować wygaszacz, czy lepiej tego nie robić, bo obecnie wygaszacze mocno obciążają procesor.

Domyślam się, też że póki laptop jest na gwarancji, nie wolno go rozkręcać.

Nie wiem, czy warto kupić podkładkę chłodzącą... I czy kupić do laptopa listwę antyprzepięciową. Oraz jak długo powinien pracować na baterii...

Po prostu nie wiem, jak dbać o nowego laptopa, aby działał dobrze i nie stwarzał żadnych problemów mojej Mamie.

* Te wszystkie porady znalazłam na pewnej stronie internetowej, ale one niewiele mi pomogły. :(
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

marcinek1992

Użytkownik

Post21 maja 2012, 09:08

Ja powiem jedno jeżeli korzystasz z laptopa w domu i masz w nim baterie to lepiej ja naładuj i odstaw w kąt. A jak będziesz gdzieś jechać to sobie ja wsadzasz i masz. Bo słyszałem że jak bateria jest ciągle pod prądem to bardzo szybko pada.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post21 maja 2012, 12:16

marcinek1992 pisze:Ja powiem jedno jeżeli korzystasz z laptopa w domu i masz w nim baterie to lepiej ja naładuj i odstaw w kąt. A jak będziesz gdzieś jechać to sobie ja wsadzasz i masz. Bo słyszałem że jak bateria jest ciągle pod prądem to bardzo szybko pada.

Dobra porada, a tutaj ciekawy artykuł na ten temat => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post23 maja 2012, 19:04

Rzeczywiście poradnik Voluu jest niezły... Na pewno moja Mama czasem chciałaby się cieszyć z tego, że ma przenośnego kompa, ale na razie ja na nim urzęduję...

Więc wpierw trzeba trochę baterię rozładować, a potem ją wyjąć i używać zasilania sieciowego... :mrgreen:

Nie wiedziałam.

Który z tych dwóch programów: Battery Care i Battery Bar zainstalować w laptopie mojej Mamy?

Na razie chyba muszę zmienić opcje zasilania, bo bateria jakoś nigdy nie dochodzi do 100% doładowania...

Nie ogarniam tego. :mrgreen:
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”