Jak podkręcić procesor

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
1waldire7

Użytkownik

Jak podkręcić procesor

Post06 sty 2012, 12:14

Mam problem z podkręcaniem procesora intel i5 2500k na plycie Gigabyte GA-Z68A-D3H-B3 rew 1.0.
Za pomocą programu @Bios Utility uaktualnilem Bios do wer F11.Chcialem użyć program Smart 6,Easy tune6.Bez efektów?.Dodatkowo po zmianie w ET6 komputer miał problem z rozruchem,pomógł reset. Jeśli te programy nie działają z tą płytą to jak mam to zrobić.Jeśli w biosie to co włączyć ?
Dziękuję i czekam na pomoc.

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Jak podkręcić procesor

Post06 sty 2012, 13:12

W BIOS-ie próbowałeś podnieść taktowanie szyny albo mnożnik?

//Przenoszę do sprzętu.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

1waldire7

Użytkownik

Jak podkręcić procesor

Post06 sty 2012, 13:45

Zmiany w Biosie,oczywiście ,ale nie znam się na tym więc nie wiem czy czegoś nie uszkodzę.Pod jakimi nazwami mam szukać taktowanie szyny i mnożnik. Czy opcja biosu Real time ratio changes in os można przelączyć na enable i co to spowoduje.Muszę się wiele nauczyć:)Dzięki za odpowiedz.

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Jak podkręcić procesor

Post06 sty 2012, 14:15

1waldire7 pisze:ale nie znam się na tym

Skoro tak, to czemu zaczynasz od Overclickingu?
Komputer za wolno działa? i5 jest nowym procesorem, więc powinna śmigać.

1waldire7 pisze:Pod jakimi nazwami mam szukać taktowanie szyny i mnożnik.

Mnożnik = Multiplier
Szyna = Bus

;)

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

Awatar użytkownika
TitoBandito

Użytkownik

Jak podkręcić procesor

Post13 sty 2012, 19:08

1). Jeżeli masz w miarę dobre chłodzenie, to możesz spróbować delikatnego O/C na 4GHz.
2). Jeżeli masz dobry zasilacz to na początek też nie polecam przekraczać bariery 4 GHz.
3). Niech cię ręka boska broni zmiany taktowania magistrali FSB. Jest 100MHz i tak ma zostać - chyba, że chcesz uszkodzić dyski SATA - FSB jest "powiązane" z taktowaniem portów SATA i magistralą PCI-E - max. zwiększenie FSB może być tylko o kilka MHz - zwiększając FSB zwiększasz taktowanie SATA i całej magistrali PCI-E.(Jeden zegar dla PCH, rdzeni wraz z LLC, agenta systemowego i integry).

Tutaj masz moje ustawienia (dla wartości zegara mniejszych od 4.5GHz możesz wyłączyć IPLLO i zmniejszyć limity cieplne procesora ). Maxymalna bezpieczna tem. dla I5 1155 to 98C, powyżej zaczyna się proces degradacji krzemu.
Wartości, które widzisz na obrazkach ustawione na auto możesz zostawić u siebie na auto. I pamiętak, że jeden procesor nie jest równy drugiemu. Ja mam padakę, na której muszę podnieść napięcie do 1.24V i włączyć IPLLO do tak słabego O/C jak 4.5GHz. U ciebie może być inaczej.

W Gigabucie nie masz z tego co pamiętam UEFI biosu, więc w zwykłym biosie możesz oprzeć się na moich ustawieniach.
Powodzenia. :!:
I jeszcze jedno : wszelkie zmiany ustawień powinny być robione w samym biosie, a nie w durnych programach Windowsowych - efekty tych durnot widzisz u siebie.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”