Witam. Mam konkretne pytanie czy jest jakiś dokładny sposób na sprawdzenie czy plyta główna jest w jakims stopniu uszkodzona. Mianowicie od roku borykam sie z problemem który juz opisywałem: porty USB 3.0 działają jak USB 2.0 po podłączeniu dysku zewnętrznego. Sprawdzałem BIOS, robiłem rozmaite aktualizacje i nic. Problem dokładnie taki sam jak znalazłem na innym forum ( tylko podzespoły komputera inne

), niestety nie rozwiązany:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Teraz znowu mając troche czasu postanowiłem pomyslec jak to naprawic i doszedłem do wniosku ze może to byc wina po prostu samej płyty głównej i czy mozna to sprawdzic za pomocą jakichś programów. Podejrzewam równiez, ze przez to mój komputer moze dłuzej czekać na reakcje myszy po uruychomieniu ( mam dysk SSD wiec jest to kilkanascie sekund), gdy dyski są odpięte mysz reaguje od razu po pojawieniu sie ekranu startowego, w przypadku gdy sa podłaczone trzeba odczekac te pare sekund aby np. mozna było włączyc przegladarke ( brak reakcji na ruch, tak jak by czekała az dysk zewnętrzny w pełni się załaduje). Może komus udało sie rozwiazać juz podobny problem, proszę pytać jak coś, licze ze ktos mi pomoże

Ptrzedewszystkim skupiłbym sie na sprawdzeniu płyty. Z góry dzieki i pozdrawiam.
P.S.
tutaj jeszcze link do mojego tematu sprzed roku:
sprzet-komputerowy/usb-3-0-dziala-jako-usb-2-0-t29507.htmlEwentualnie jakby ktos znalazł odpowiednie najnowsze sterowniki USB 3.0 do mojej płyty: B85-G43 (MS-7816) to moge jeszcze spróbować.