Jak sprawdzic uszkodzenie płyty glównej

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
maciek166

Użytkownik

Post12 kwie 2015, 14:52

Witam. Mam konkretne pytanie czy jest jakiś dokładny sposób na sprawdzenie czy plyta główna jest w jakims stopniu uszkodzona. Mianowicie od roku borykam sie z problemem który juz opisywałem: porty USB 3.0 działają jak USB 2.0 po podłączeniu dysku zewnętrznego. Sprawdzałem BIOS, robiłem rozmaite aktualizacje i nic. Problem dokładnie taki sam jak znalazłem na innym forum ( tylko podzespoły komputera inne :)), niestety nie rozwiązany: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Teraz znowu mając troche czasu postanowiłem pomyslec jak to naprawic i doszedłem do wniosku ze może to byc wina po prostu samej płyty głównej i czy mozna to sprawdzic za pomocą jakichś programów. Podejrzewam równiez, ze przez to mój komputer moze dłuzej czekać na reakcje myszy po uruychomieniu ( mam dysk SSD wiec jest to kilkanascie sekund), gdy dyski są odpięte mysz reaguje od razu po pojawieniu sie ekranu startowego, w przypadku gdy sa podłaczone trzeba odczekac te pare sekund aby np. mozna było włączyc przegladarke ( brak reakcji na ruch, tak jak by czekała az dysk zewnętrzny w pełni się załaduje). Może komus udało sie rozwiazać juz podobny problem, proszę pytać jak coś, licze ze ktos mi pomoże :) Ptrzedewszystkim skupiłbym sie na sprawdzeniu płyty. Z góry dzieki i pozdrawiam.
P.S.
tutaj jeszcze link do mojego tematu sprzed roku: sprzet-komputerowy/usb-3-0-dziala-jako-usb-2-0-t29507.html
Ewentualnie jakby ktos znalazł odpowiednie najnowsze sterowniki USB 3.0 do mojej płyty: B85-G43 (MS-7816) to moge jeszcze spróbować.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post12 kwie 2015, 19:15

Cześć, pamiętam ten temat. Co do płyty to powiem Tobie, że ona sama się testuje. Robi to BIOS podczas uruchamiania w trakcie procedur POST.

Co bym ja zrobił:
1. Aktualizacja biosu nawet jeśli jest już uaktualniony.
2. Załadowanie w biosie ustawień domyślnych
3. W systemie odinstalowałbym wszystko co jest związane z Gigabyte i sterownikami płyty głównej. Potem restart i na nowo instalacja.
4. Jeśli dysk ma długi kabel to może krótszym zobaczyć. No i czy sam dysk u innych działa w USB 3.0. O USB 3.0 mówimy już jak przekracza transfer te 35 MB/s
5. Wyłączyłbym wszystkie opcje związane z oszczędzaniem energii, zwłaszcza tą w menedżerze urządzeń dla kontrolerów USB i samego dysku USB, w ich właściwościach -> oszczędzanie energii czy jakoś tak.
6. Można wydłubać dysk z obudowy i zobaczyć czy on czasami sam nie ma za wolnego transferu.
7. Wyłącz/włącz buforowanie danych na dysku. Zobacz kiedy będzie lepiej.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

maciek166

Użytkownik

Post12 kwie 2015, 22:42

1. W jaki sposób to zrobić aby nic nie uszkodzić?
2. W sumie to nic nie zmieniałem w biosie po za tym aby system startował z dysku SSD
3. Sterowniki do płyty kilkukrotnie odinstalowywałem i instalowałem juz przed rokiem.
4. Krótszym tez probowałem ( tym bardziej w obu dyskach jest to samo i przy pen drive również)
5. Ogólnie nie mam zaznaczonych zadnych opcji z oszczędzaniem energii, lecz w menadrzerze urządzeń nic takiego wogóle nie znalazłem.
6. Jak pisałem wczesniej, na pewno nie wina dysku, gdyz nawet przy pen drive wyskakuje komunikat: to urzadzenie moze pracowac szybciej, podacz je pod port USB 3.0
A nie m moze byc tak, że ta płyta jest uszkodzona w bardzo małym stopniu zwiazanym tylko z tymi portami??

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”