Jak wyłączyć/spowolnić Wentylator?

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Kontaktowanie:

Post04 kwie 2010, 03:40

Witam. Mam pytanie, jak mogę wyłączyć wentylatory na obudowie?
Mam Program EasyTune 6 I wykrywa mi 3 Wiatraki (4ry ale 4ty podpięty prosto pod zasilacz) No i jedynie mogę kontrolować Wentylator Na procesorze, opcji na pozostałe 2 wentylatory nie ma, chce je spowolnić bądź wyłączyć (uważam że na noce są nie potrzebne).

Jak mogę to zrobić?
Próbowałem Speed Fanem ale system "nie reagował" na zmiany % w wentylatorach, to samo w AMD Overdrive - wtedy Easy Tune 6 gryzł się z nim i działały tylko opcje z AMD Overdrive, tam mogłem kontrolować 2 wiatraki, jeden z obudowy i 2gi z procesora.

Proszę o pomoc :)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post04 kwie 2010, 12:30

Tylko 4 kablowe wentylatory można regulować. Tego podpiętego pod zasilacz nawet nie ma szans. Przynajmniej nie programowo.

Jedyne wyjście to albo kupić regulator obrotów, dolutować na kabel zasilający ***** lub przepiąć kabelek z 12V na 5V. Wszystko wymaga jakiejś tam ingerencji w obudowie.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Kontaktowanie:

Post04 kwie 2010, 13:21

No to lipa, mi chodzi o te wentylatory Sys_fan1/2 i PWN_fan czy jakoś tak, w biosie sie ich wyłączyć nie da? tylko jeden wentylator jest podłączony pod zasilacz

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post04 kwie 2010, 15:46

Zobacz jeszcze speedfana ale z nim mocno uważaj aby nie zatrzymać tego co nie trzeba (zwłaszcza jak źle odczyta czujnik).

Ogólnie tylko fizyczne ingerencje: odłączanie, zmiana napięć, ***** i montowanie regulatorów (najtańszy około 10zł).
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Kontaktowanie:

Post04 kwie 2010, 17:47

No właśnie w Speed Fanie jest taki problem że jak zmniejszam % ze 100 na niższe to ogóle nie ma reakcji, to trzeba gdzieś jeszcze zapisać czy jak?

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”