Jaka karta graficzna?

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
onimusza666

Użytkownik

Jaka karta graficzna?

Post26 wrz 2009, 05:07

Witam! przymierzam się do wymiany karty graficznej, interesuje mnie jakie teraz są godne polecenia z nastawieniem na gry? obecnie posiadam GeForce 8800 GTS 640MB i interesują mnie karty tylko ze ''stajni'' GeForce-nie chcę Radka itp.I jeszcze jedno pytanie-czy będę musiał też zmienić zasilacz -teraz mam Chieftec 400V-czy nowe karty potrzebują mocniejszej zasiłki, czy raczej są energo oszczędne? Czekam na Wasze propozycje(cena nie gra roli) chcę taką kartę aby za np.rok nie musiał jej zmieniać. :)

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Jaka karta graficzna?

Post26 wrz 2009, 08:27

A może najpierw byś powiedział do ilu $$$ ma być karta?

Awatar użytkownika
pascalhp

Użytkownik

Re: Jaka karta graficzna?

Post26 wrz 2009, 18:44

onimusza666 pisze:(cena nie gra roli)

Jeśli masz kupę forsy to wiadomo, że najlepiej brać z serii 200.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Jaka karta graficzna?

Post26 wrz 2009, 18:48

onimusza666, podaj resztę konfiguracji sprzętowej (procesor, płyta główna, konkretny model zasilacza). Nie chodzi tu o moc zasilacza, lecz o obciążalność linii zasilających +12V.
Poza tym nie będzie dobierana mocarna karta graficzna, która będzie ograniczana przez resztę sprzętu, jeżeli te nie jest najwyższych lotów.

onimusza666

Użytkownik

Jaka karta graficzna?

Post26 wrz 2009, 19:44

Komp to składak :) rok temu ''trochę''na niego wydałem :?
Obudowa+zasilacz to Chieftec,procesor Intel Core Duo 6850 3ghz,Płyta główna-Gigabyte Ga-P35 DS4, 2nagrywarki-LG i Pionek,2GB RAM Corsai,Dysk Seagate Baracuda 500GB,Monitor LG 22' W sumie nowa grafika nie jest mi potrzebna-jak na razie wszystkie moje gry mi działają, lecz mój brat-a właściwie jego 16letni syn namawia mnie do wymiany-gdyż chce moją kartę bo ma Radka x1950GT i nie które gry u niego nie działają :@ Jak napisałem-cena nie gra roli-ale bez zbędnej przesady.Interesują mnie karty raczej z serii2... lecz nie znam się na tych''nowych'' kartach.Jak składałem kompa to sugerowałem się rankingiem w chip .

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Jaka karta graficzna?

Post26 wrz 2009, 22:04

Rzeczywiście, sprzęt niczego sobie, a z taką płytą główną zawojujesz świat.
Nie wiem dlaczego stronisz od kart graficznych od ATI, ale mam nadzieję, że nie z powodu usłyszanych tekstów od Twoich kolegów z klasy typu: "Radeony to syf" itp, itd.
Ponadto za kartą graficzną od ATI stoi wspierany przez Twoją płytę główną tryb ATI CrossFireX, który zestawisz wyłącznie z Radeonów.

Jeżeli jednak nadal obstawiasz za NVIDIĄ, a cena nie gra roli, to polecić mogę MSI N275GTX Lighting, o jej przykładowym potencjale przeczytasz tutaj.

onimusza666

Użytkownik

Post27 wrz 2009, 07:35

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników to jest taka płyta-i nie jestem pewny czy obsługuje ona SLI czy CrossFire bo mam wydruk tej płyty ze sklepu gdzie składali mi kompa i tam pisze PCI expres x16-1szt.?? Komp jest zaplombowany(3lata gwarancji)Moja grafika zajmuje 2sloty więc nie widzę przez otwory w obudowie czy jest drugie wejście PCI expres x16.Co do kart ATI to po prostu czytając różne fora ''graczowe'' przeważnie gracze mają z tymi kartami problemy np. z grą GTA4,RE5,....dlatego wolę GeForce.Komputer składałem trochę na ''wyrost'' tyczy to się także procesora-mogłem mieć quada ale wybrałem c2d 6850 bo prowadził w rankingu i bez podkręcania ma 3Ghz zresztą nie znam się i nigdy nie bawiłem się w podkręcanie-potrzebuję sprzętu sprawdzonego gdzie nie trzeba nic udoskonalać, :)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Jaka karta graficzna?

Post27 wrz 2009, 12:10

onimusza666, Twoja płyta główna obsługuje wyłącznie tryb ATI CrossFire, jeżeli chodzi o tryb Multi-GPU, czyli złożony z kilku kart graficznych, co świadczy o tym, że taki tryb możesz stworzyć wyłącznie z kart graficznych od ATI, czyli Radeonów.
Twoja płyta główna posiada dwa złącza PCI-Express na karty graficzne.
Proponując kartę MSI N275GTX nie miałem na myśli tego, aby ją podkręcać, tylko przy okazji podałem Ci newsa świadczącego o jej możliwościach. Ta karta bez podkręcania jest potworem.

onimusza666

Użytkownik

Post27 wrz 2009, 13:41

Naprawdę ładna karta :D Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ciekawo czy jest już u nas dostępna?

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”