witam. Pisze mi że mam karte:
typ mikroukładu-Intel(R) HD Graphics(Corei5)
typ konwertera DAC-internal
nazwa karty- intel HD Graphics
informacje o systemie BIOS-intel video bios
całkowita dostępna pamięć graficzna- 1696mb
dedykowana pamięć wideo-64mb
systemowa pamięć wideo-0mb
udostepniona pamięć systemowa-1632
i moje pytanie jest takie, czemu nie jest to karta intel hd 2000? siedziałem na googlach w poszukiwaniu mojej karty graf. i takiej nie znalazłem, znalazlem tylko intel2000. Mogłby mi ktoś to wytłumaczyć? dzieki
jaką mam karte graficzna?
- seba86mu
Adriano112 pisze: moje pytanie jest takie, czemu nie jest to karta intel hd 2000?
Posiadasz układ graficzny Intel HD 2000 Graphics, który zintegrowany jest z procesorem CPU Intel Core i5.
-
a to czemu pisze 1632mb? wiem że najważniejsza jest pamięć dedykowana. ale skoro jest intel hd 2000 to powinno pisać 2000mb.
- seba86mu
Adriano112 pisze:ale skoro jest intel hd 2000 to powinno pisać 2000mb.
Intel HD 2000 to nazwa modelu układu graficznego, a numer modelu nie ma nic wspólnego z ilością pamięci wideo, z której korzysta.
Układ graficzny procesora CPU korzysta z dynamicznie przydzielanej systemowej pamięci RAM. Obecnie maksymalny pułap ustawiony masz na 1632MB.
-
a można to jakoś zmienić? chodzi mi o to czy można na moim sprzecie przydzielić więcej ramu mojej karcie?
- seba86mu
Pamięć przydzielona układowi graficznemu jest ustalana odgórnie i uwierz, że jej zwiększenie nic by nie zmieniło, jeżeli chodzi o zwiększenie wydajności tegoż układu.
Maksymalny ustawiony obecnie pułap 1632MB to i tak dużo na wyrost dla możliwości tego układu graficznego i zapewne nigdy nie został osiągnięty.
Karty graficzne średniego segmentu dla komputerów PC mają przeważnie po 1024MB (1GB) pamięci, więc jak widzisz nie ma sensu zmiany tej wartości na wyższą.
Maksymalny ustawiony obecnie pułap 1632MB to i tak dużo na wyrost dla możliwości tego układu graficznego i zapewne nigdy nie został osiągnięty.
Karty graficzne średniego segmentu dla komputerów PC mają przeważnie po 1024MB (1GB) pamięci, więc jak widzisz nie ma sensu zmiany tej wartości na wyższą.
-
ok. dzięki za wyjaśnienie. pozdro
-
- Reklama