Gdzie ja napisałem że obydwa są złe?
Z tych dwóch ADATA na NAND Microna brałbym.
OCZ ma kości TLC więc od razu odpada. Dyski SSD TLC montują w wielu lapkach, żeby wypchnąć tandetę, producenci naprodukowali a ludzie nie chcą kupować, bo za niewiele większe pieniądze mają o wiele lepsze dyski bazujące na NAND MLC (oczywiście z wyjątkami) więc muszą "pakować" i sprzedawać jako "całość".
Z innych mogę polecić Cruciala BX100 (posiadam wersję 250GB, konkretnie CT250BX100SSD1).
Z tego co widzę BX100 o mniejszej pojemności (CT120BX100SSD1) ma podobne parametry, z tym że zapis jest znacznie wolniejszy, max zapis danych 72TB (trwałość), NAND 16nm MLC, Odczyt 535, Zapis 185. Zapewne zapis małych plików też urwany, ale taki urok dysków SSD o mniejszych pojemnościach, wiele z nich ma "urwaną" wydajność zapisu.
Niestety dostępność tego dysku maleje a i cena jest między 240-290zł więc propozycja raczej odpada

W cenie do 230zł można jeszcze mieć Samsunga 120GB Model 650, natomiast tu jest haczyk

kości V-NAND ale TLC czyli trwałość dysku znacznie mniejsza niż w ADATA czy Crucialu BX100 (kości MLC), szacunkowo w tym Samsungu na +/- 46TB.
-- 26 lut 2016, 22:51 --Dodam jeszcze na marginesie, że w SSD Crucial można zwiększyć wydajność odczytu zapisu programowo, poprzez instalację oprogramowania Crucial Storage Executive (Momentum Cache), ale pod warunkiem że ma się więcej RAMu. Po użyciu, wydajność u mnie mocno nie skoczyła ale na dysku 120GB możesz widzieć większy przyrost szybkości. Apka nie wspiera wszystkich modeli SSD produkowanych przez nich, BX100 akurat tak.