Jaki dysk SSD polecilybyście?

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post25 sie 2015, 08:28

Dokładnie tak jak LupeR napisał. W przypadku obróbki grafiki i wielu zdjęć RAW do magazynowania najlepszym rozwiązaniem jest SSD o małej pojemności już 64GB wystarczy pod system + HDD jako magazyn. SSD montujesz normalnie, a HDD możesz zamontować w fitbay'u lub jeśli mamy USB 3.0 w kieszeni jako dysk zewnętrzny.
Alternatywą jest po prostu użycie pojemnego dysku HDD aczkolwiek o RPM 7200 lub wyższym.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post25 sie 2015, 09:14

Sam mówiłeś, że SSD w laptopie jest "must be", a teraz piszesz w drugą stronę, że się nie opłaca.
Miałby to być nie tyle magazyn (no chyba że takiej funkcji NIE MOŻE pełnić, bo gdzieś tak napisali) co po prostu zwykły dysk, w miarę ***** na wstrząsy. Wiadomo, jak jest z ***** HDD (nie mam co prawda zamiaru rzucać laptopem, ale zawsze coś się może stać).
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post25 sie 2015, 12:31

Tak "must be" ale nie ma sensu jak ma być wykorzystywany jako magazyn danych, gdzie będziesz go napełniał do granic wytrzymałości. Szkoda kasy. Mówię jak jest z grafikami bo widzę jaki schemat stosują - SSD system i aplikacje, HDD jako magazyn danych na pliki. SSD jest bezpieczniejszy ale jak mówisz że 250GB to mało, to sorry albo wykładasz kasę na 500GB albo zostaje ci rozwiązanie hybrydowe.

PS. W tym Twoim lapku nie ma aby złącza mSATA albo M2? W Acerach lubują się w takich rozwiązaniach. Jak jest możesz bez trudu zrobić hybrydę i będzie to rozwiązanie może nie super bezpieczne ale tańsze.
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post25 sie 2015, 12:58

rokko pisze:W tym Twoim lapku nie ma aby złącza mSATA albo M2? W Acerach lubują się w takich rozwiązaniach.

Powiem szczerze, że nie wiem. Nie rozkręcałem laptopa, to po pierwsze, a po drugie... Może wstyd się przyznać, ale nie wiem jak takie złącze wygląda, a w specyfikacjach na stronach nigdzie takowej informacji nie widzę.

Nie powiedziałem, że będę przechowywał na wieki foty na lapku (RAWY składuję na dysku w PC). Lapka używam tylko do obróbki jak jestem poza domem a materiał pilny. ;) Potem i tak przerzucam foty na PC-ta. Ale, wg mnie zakup mniejszego dysku, jaki mam obecnie jest nieco dziwnym rozwiązaniem. Owszem, będzie bezpieczniejszy, ale... będę się dziwnie czuł mając mniejszy dysk jak świeżo po zakupie. ;)

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post25 sie 2015, 15:06

Może i mniejszy ale za to odczujesz tę mega prędkość :) Chociaż przy SATA2 aż takiego skoku nie będzie.

msata

m2

Przy czym dyski na m2 są w trzech typach konektorów i w 2 wielkościach kości.

Porównanie

Po prostu decydując się na te rozwiązanie musisz mieć 100% pewność, z tego co widzę w tym modelu może nie być tych złącz więc pozostaje klasyk.

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post25 sie 2015, 19:01

Tak mi się też wydaje, że pozostaje klasyk.
Najważniejsze, że mogę użyć SSD, dysk na USB też już wykorzystywałem 320 GB, ale 3,5"

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post28 sie 2015, 00:30

Jest jeszcze możliwość zastąpienia napędu kieszenią na dysk 2,5 SATA 12,7 mm (jeśli napęd jest na SATA)
Tylko nie wiem czy będzie na 100% pasował przy montażu.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”