Witam, mam problem z moją kartą graficzną GeForce GTX 660M, zrobiłem testy furmarkiem i prosiłbym o analizę, wg mnie karta się nie przegrzewa ale ten wynik, który mi się ukazał jakiś bardzo niski jak na tą kartę.Robilem te testy ponieważ kupiłem kompa 2 miesiące temu, laptopa Lenovo y580 z tą kartą graficzną w środku i podczas gry Wiedźmin 2 pokazuje mi się po kilku-kilkunastu minutach gry, że sterownik ekranu przestał działać ale został naprawiony, gra się wiesza i koniec, trzeba ją wyłączać przez menadzera , sam nie wiem już co jest grane i czy mam powody żeby kontaktować się z serwisem itd. Dodam, że uaktualniłem sterowniki do grafikii nic to nie dało. System operacyjny to windows 8 (64), procesor to Intel Core i7 - 2.40 GHZ, 8GB Ram. Z góry dziękuje za pomoc.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Karta Graficzna GeForce GTX 660M
- seba86mu
Programem MSI Afterburner suwakiem obniż na próbę taktowanie rdzenia graficznego (Core Clock) o 50MHz.
Testuj czy gra działa stabilnie.
W ustawieniach NVIDIA Optimus ustawione masz, aby gry uruchamiały się na procesorze graficznym wysokiej wydajności (GTX 660M) ?
Sprawdź:
Kliknij prawym przyciskiem myszki na pulpicie i wybierz Panel sterowania NVIDIA.
Przejdź do sekcji Zarządzenie ustawieniami 3D (menu z lewej strony).
Teraz wybierz zakładkę Ustawienia programu.
W sekcji Wybierz program do dostosowania powinieneś mieć listę zainstalowanych gier.
Z listy wybierz grę, w którą grasz i na której ma być aktywny układ GeForce GTX 660M.
Teraz z listy poniżej oznaczonej Wybierz preferowany procesor graficzny dla tego programu wybierz Procesor NVIDIA o dużej wydajności.
Na koniec przycisk Zastosuj.
W ten sposób przypisz Procesor NVIDIA o dużej wydajności dla każdej gry, z której korzystasz.
Od teraz w momencie uruchomienia danej gry automatycznie będzie aktywowany procesor graficzny GeForce GTX 660M.
Testuj czy gra działa stabilnie.
W ustawieniach NVIDIA Optimus ustawione masz, aby gry uruchamiały się na procesorze graficznym wysokiej wydajności (GTX 660M) ?
Sprawdź:
Kliknij prawym przyciskiem myszki na pulpicie i wybierz Panel sterowania NVIDIA.
Przejdź do sekcji Zarządzenie ustawieniami 3D (menu z lewej strony).
Teraz wybierz zakładkę Ustawienia programu.
W sekcji Wybierz program do dostosowania powinieneś mieć listę zainstalowanych gier.
Z listy wybierz grę, w którą grasz i na której ma być aktywny układ GeForce GTX 660M.
Teraz z listy poniżej oznaczonej Wybierz preferowany procesor graficzny dla tego programu wybierz Procesor NVIDIA o dużej wydajności.
Na koniec przycisk Zastosuj.
W ten sposób przypisz Procesor NVIDIA o dużej wydajności dla każdej gry, z której korzystasz.
Od teraz w momencie uruchomienia danej gry automatycznie będzie aktywowany procesor graficzny GeForce GTX 660M.
-
Dziękuje bardzo Sebastianie za pomoc! 
Zrobiłem tak jak napisałeś i chyba pomogło bo grałem z godzinke i nic się nie wieszało. Rzuć okiem jeszcze jak mozesz na ten screen właśnie z tego programu Afterburner czy dobrze to taktowanie zmieniłem. Mam nadzieje że nie jest to ze żadną szkodą dla karty graficznej ??
Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam.

Zrobiłem tak jak napisałeś i chyba pomogło bo grałem z godzinke i nic się nie wieszało. Rzuć okiem jeszcze jak mozesz na ten screen właśnie z tego programu Afterburner czy dobrze to taktowanie zmieniłem. Mam nadzieje że nie jest to ze żadną szkodą dla karty graficznej ??
Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam.
- seba86mu
Wszystko wygląda ok.
Obniżenie taktowania nie wpływ negatywnie na układ graficzny.
Najważniejsze, że pomogło.
Obniżenie taktowania nie wpływ negatywnie na układ graficzny.
Najważniejsze, że pomogło.
-
- Reklama