Mam problem z kartą microSD SAMSUNG EVO 16GB zakupioną w sklepie Komputronik, więc mam nadzieję, że oryginalną.
W pewnym momencie przestała pamiętać wrzucone na nią dane (pliki się kopiują, po ponownym włożeniu karty ich nie ma), kasować skasowane dane (podobnie jak w przypadku kopiowania-dane są usunięte poprawnie, po ponownym włożeniu karty nadal na niej są). Format spod Windowsa skutkuje komunikatem: "System Windows nie był w stanie dokończyć formatowania", low level format przeszedł cały poprawnie, pojawiła się informacja, żeby utworzyć nową partycję natomiast było to nie możliwe, ponieważ partycje z wcześniejszą zawartością nadal istniały :O
Atrybuty plików i folderów nie są ustawione jako do odczytu, w adapterach na pewno nie miałem zablokowanego przełącznika (próbowałem w dwóch różnych), korzystając z czytnika kart microSD sytuacja jest identyczna. Karta nie daje się sformatować również w telefonach, tabletach i modemach.
Nie powiodła się również próba formatowania karty na Linuxie - w przeciwieństwie do Windowsa tam od razu wyskakiwał błąd i rozpoczęcie formatu było niemożliwe.
Wcześniej zapisane dane można bezproblemowo odczytać. Karta została jakby "zamrożona" i wszelkie próby zmiany jej danych-dodanie/usunięcie/format nie przynoszą żadnego efektu.
Jakieś rady? Próbowałem już wszystkiego co tylko przyszło mi do głowy...
Karta microSD: brak zmian po formacie/kopiowaniu/kasowaniu
-
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Odczytaj VID i PID w programie chipgenius i popatrz na soft na stronie flashboot.ru w zakładce iFlash.
-
Objaw wskazuje na problem z generatorem napięć. Kasowanie i zapisywanie odbywa się przy pomocy wyższego napięcia, niż odczyt - trzeba wyrzucić z bramki stary ładunek i wprowadzić nowy.
Serwis komputerowy i RTV
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne
-
- Reklama