Karta pamięci, brak miejsca...
-
Witam. Mam problem z kartą pamięci, nie jestem do końca pewny co to za karta, pisze na niej SAMSUNG, poejmność (8GB) Micro SDHC. Ale nie w tym rzecz, kilka miesięcy temu ta karta się... No właśnie nie powiem że się zepsuła. Siedziała sobie w telefonie spokojnie (nie zawierała partycji systemowej) no i nagle... Padła. Z 7GB+ zrobiło się... 196 MB. Nie pisałem wcześniej, ponieważ jej nie potrzebowałem, a teraz jest mi bardzo potrzebna. Format nic nie daje, wszelkie programy stwierdzają że karta jest w wybornym stanie i wmawiają mi, że jej pojemność to 196 MB. Czy to już koniec tego sprzętu? Może jednak jakiś chętny ekspert coś wymyśli? Pozdrawiam.
-
Możliwe że karta padła .. ale sprawdz jeszcze w Mój Komputer > Zarządzaj > Zarządzanie dyskami. Możliwe że jakimś cudem partycja się zmniejszyła. Lub musisz poszukać czegoś do niskopoziomowego formatu pamięci flash Może telefon nadpisał tablice partycji i dla tego takie coś się dzieje. Wywal kompletnie partycje (jak to zrobic powie wujek google) i zrób nową .
edit. Ja kiedyś celowo z karty 4GB zrobiłem 2GB by oddać ją na gwarancję bo nie chciała działać w moim telefonie. Oddałem jako "uszkodzona" lub niezgodna z opisem bo miało być 4GB a bylo 2GB. Wcześniej mimo tego ze mam 7 dni na zwrot nie chceli jej przyjąć bo toar został otworzony i nie podlega zwrotowi ... A ze byla "uszkodzona" chciałem zwrotu gotówki.. Kombinuj nic nie tracisz a mozesz zyskać . Tylko taka rada ZAWSZE 2 razy sprawdzaj czy przed formatem itp zaznaczyłeś na 100% dobry dysk ! ;]
edit. Ja kiedyś celowo z karty 4GB zrobiłem 2GB by oddać ją na gwarancję bo nie chciała działać w moim telefonie. Oddałem jako "uszkodzona" lub niezgodna z opisem bo miało być 4GB a bylo 2GB. Wcześniej mimo tego ze mam 7 dni na zwrot nie chceli jej przyjąć bo toar został otworzony i nie podlega zwrotowi ... A ze byla "uszkodzona" chciałem zwrotu gotówki.. Kombinuj nic nie tracisz a mozesz zyskać . Tylko taka rada ZAWSZE 2 razy sprawdzaj czy przed formatem itp zaznaczyłeś na 100% dobry dysk ! ;]
- rokko
- Kontaktowanie:
Możesz wykonać wstępną diagnostykę http://www.hotfix.pl/h2testw-diagnostyk ... b-a263.htm
Raport daj na forum.
Spróbuj też programów do naprawy pojemności np. SdFixCapacity.
Raport daj na forum.
Spróbuj też programów do naprawy pojemności np. SdFixCapacity.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
-
@ukey Jeśli się nie mylę, gdyby telefon nadpisał tablicę partycji to by mi chyba nie wstała w ogóle karta bo przecież nie miałaby żadnej instrukcji ani nic... Rzeczywiście, coś mogło się stać przez telefon, bo właśnie padła druga karta bodajże 4GB w tym samym telefonie. Coś może świrować.
@rokko Dziękuję, postaram się zrobić wszystko jak najszybciej.
H2testw:
-- 22 wrz 2012, 14:23 --
Wziąłem się za DiskPart, ale niestety, przy tworzeniu partycji głównej wyskoczyło takie coś:
Po czym powtórzyłem czynności od początku, i otrzymałem informację o tym, że być może są utworzone 4 partycje główne bądź 3 głowne i jedna rozszerzona, i mogę dodawać tylko dyski logiczne (napewno tak nie jest).
Jeszcze jedna rzecz, DiskPart pokazuje prawidłową pojemność karty.
-- 23 wrz 2012, 12:02 --
Hmmm... Czyli DiskPart miał rację, nie widziałem tego wczoraj ale dziś chciałem coś ze swoim dyskiem pokombinować i popatrzyłem że nie widać w ogóle pojemności karty, windows kazał mi go sformatować, po czym odkrył że rzeczywiście ma on pojemność 8 GB. Problem rozwiązany, tylko co pomogło? Być może DiskPartem jednak usunąłem wszystkie partycje które tam były i nie utworzyłem nowej, ale to wystarczyło, aby go "odnowić" i móc sformatować w dobrej pojemności?
Tak czy siak panowie, bardzo dziękuję za pomoc, bez was nic bym nie zrobił
@rokko Dziękuję, postaram się zrobić wszystko jak najszybciej.
H2testw:
Kod: Zaznacz cały
Test finished without errors.
You can now delete the test files *.h2w or verify them again.
Writing speed: 4.65 MByte/s
Reading speed: 12.7 MByte/s
H2testw v1.4
-- 22 wrz 2012, 14:23 --
Wziąłem się za DiskPart, ale niestety, przy tworzeniu partycji głównej wyskoczyło takie coś:
http://imageshack.us/photo/my-images/155/diskpart.png/
Po czym powtórzyłem czynności od początku, i otrzymałem informację o tym, że być może są utworzone 4 partycje główne bądź 3 głowne i jedna rozszerzona, i mogę dodawać tylko dyski logiczne (napewno tak nie jest).
Jeszcze jedna rzecz, DiskPart pokazuje prawidłową pojemność karty.
http://imageshack.us/photo/my-images/845/listdisk.png/
-- 23 wrz 2012, 12:02 --
Hmmm... Czyli DiskPart miał rację, nie widziałem tego wczoraj ale dziś chciałem coś ze swoim dyskiem pokombinować i popatrzyłem że nie widać w ogóle pojemności karty, windows kazał mi go sformatować, po czym odkrył że rzeczywiście ma on pojemność 8 GB. Problem rozwiązany, tylko co pomogło? Być może DiskPartem jednak usunąłem wszystkie partycje które tam były i nie utworzyłem nowej, ale to wystarczyło, aby go "odnowić" i móc sformatować w dobrej pojemności?
Tak czy siak panowie, bardzo dziękuję za pomoc, bez was nic bym nie zrobił

-
Teraz pytanie jaki to telefon ? Bo jeśli coś z androidem to możliwe że automatycznie robi partycję typowo linuxowe, i dla tego nie widać ich pod windowsem.. Możliwe że jest to np partycja SWAP , /home, /media etc... Teraz włóż kartę do telefonu i zrób tam jej format. Czekamy na opis dalszych działań ..
Dodam jeszcze że karty flash tak łatwo nie padają .. nie ma tam ruchomych części. Albo ilość cykli / zapisu / odczytu została wyczerpana , albo fizycznie jest uszkodzona (np przez drgania w kiszenie wytarł się ten plastik i jakieś ścieżki).
Dodam jeszcze że karty flash tak łatwo nie padają .. nie ma tam ruchomych części. Albo ilość cykli / zapisu / odczytu została wyczerpana , albo fizycznie jest uszkodzona (np przez drgania w kiszenie wytarł się ten plastik i jakieś ścieżki).
-
Telefon HTC HD2, seryjnie WM, wgrywany Android. Co do ilości cykli, to nie sądzę, karta wcale stara nie jest i nie była jakoś "katowana" bo ja poprostu telefonu używam, nie ściągam miliona aplikacji, nie "dłubię", tylko dzwonię, piszę i czasem na internet wejdę. Fizycznie uszkodzona na 99.9% nie jest. Telefonu zaś nie mam jak z kartą sformatować, dałem ją kumplowi żeby mi na nią system wgrał, tak czy siak zapewne instalator ją sformatuje dla telefonu więc w sumie będziemy mieć to samo.
- rokko
- Kontaktowanie:
@zabolo, diskpart wraz z opcją clean powoduje zatarcie informacji o istniejących partycjach. Metodę z diskpart już dawno temu polecałem każdemu, kto ma podobne problemy bo zwykle jej użycie przynosi pozytywny efekt.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
- Reklama