Karta pamięci, brak miejsca...

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
zabolo

Użytkownik

Post18 wrz 2012, 19:59

Witam. Mam problem z kartą pamięci, nie jestem do końca pewny co to za karta, pisze na niej SAMSUNG, poejmność (8GB) Micro SDHC. Ale nie w tym rzecz, kilka miesięcy temu ta karta się... No właśnie nie powiem że się zepsuła. Siedziała sobie w telefonie spokojnie (nie zawierała partycji systemowej) no i nagle... Padła. Z 7GB+ zrobiło się... 196 MB. Nie pisałem wcześniej, ponieważ jej nie potrzebowałem, a teraz jest mi bardzo potrzebna. Format nic nie daje, wszelkie programy stwierdzają że karta jest w wybornym stanie i wmawiają mi, że jej pojemność to 196 MB. Czy to już koniec tego sprzętu? Może jednak jakiś chętny ekspert coś wymyśli? Pozdrawiam.

ukey

Użytkownik

Post21 wrz 2012, 11:19

Możliwe że karta padła .. ale sprawdz jeszcze w Mój Komputer > Zarządzaj > Zarządzanie dyskami. Możliwe że jakimś cudem partycja się zmniejszyła. Lub musisz poszukać czegoś do niskopoziomowego formatu pamięci flash Może telefon nadpisał tablice partycji i dla tego takie coś się dzieje. Wywal kompletnie partycje (jak to zrobic powie wujek google) i zrób nową .

edit. Ja kiedyś celowo z karty 4GB zrobiłem 2GB by oddać ją na gwarancję bo nie chciała działać w moim telefonie. Oddałem jako "uszkodzona" lub niezgodna z opisem bo miało być 4GB a bylo 2GB. Wcześniej mimo tego ze mam 7 dni na zwrot nie chceli jej przyjąć bo toar został otworzony i nie podlega zwrotowi ... A ze byla "uszkodzona" chciałem zwrotu gotówki.. Kombinuj nic nie tracisz a mozesz zyskać . Tylko taka rada ZAWSZE 2 razy sprawdzaj czy przed formatem itp zaznaczyłeś na 100% dobry dysk ! ;]

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post21 wrz 2012, 15:11

Możesz wykonać wstępną diagnostykę http://www.hotfix.pl/h2testw-diagnostyk ... b-a263.htm
Raport daj na forum.

Spróbuj też programów do naprawy pojemności np. SdFixCapacity.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

zabolo

Użytkownik

Post23 wrz 2012, 12:02

@ukey Jeśli się nie mylę, gdyby telefon nadpisał tablicę partycji to by mi chyba nie wstała w ogóle karta bo przecież nie miałaby żadnej instrukcji ani nic... Rzeczywiście, coś mogło się stać przez telefon, bo właśnie padła druga karta bodajże 4GB w tym samym telefonie. Coś może świrować.
@rokko Dziękuję, postaram się zrobić wszystko jak najszybciej.

H2testw:

Kod: Zaznacz cały

Test finished without errors.
You can now delete the test files *.h2w or verify them again.
Writing speed: 4.65 MByte/s
Reading speed: 12.7 MByte/s
H2testw v1.4

-- 22 wrz 2012, 14:23 --

Wziąłem się za DiskPart, ale niestety, przy tworzeniu partycji głównej wyskoczyło takie coś:

http://imageshack.us/photo/my-images/155/diskpart.png/

Po czym powtórzyłem czynności od początku, i otrzymałem informację o tym, że być może są utworzone 4 partycje główne bądź 3 głowne i jedna rozszerzona, i mogę dodawać tylko dyski logiczne (napewno tak nie jest).
Jeszcze jedna rzecz, DiskPart pokazuje prawidłową pojemność karty.

http://imageshack.us/photo/my-images/845/listdisk.png/

-- 23 wrz 2012, 12:02 --

Hmmm... Czyli DiskPart miał rację, nie widziałem tego wczoraj ale dziś chciałem coś ze swoim dyskiem pokombinować i popatrzyłem że nie widać w ogóle pojemności karty, windows kazał mi go sformatować, po czym odkrył że rzeczywiście ma on pojemność 8 GB. Problem rozwiązany, tylko co pomogło? Być może DiskPartem jednak usunąłem wszystkie partycje które tam były i nie utworzyłem nowej, ale to wystarczyło, aby go "odnowić" i móc sformatować w dobrej pojemności?
Tak czy siak panowie, bardzo dziękuję za pomoc, bez was nic bym nie zrobił :)

ukey

Użytkownik

Post23 wrz 2012, 12:25

Teraz pytanie jaki to telefon ? Bo jeśli coś z androidem to możliwe że automatycznie robi partycję typowo linuxowe, i dla tego nie widać ich pod windowsem.. Możliwe że jest to np partycja SWAP , /home, /media etc... Teraz włóż kartę do telefonu i zrób tam jej format. Czekamy na opis dalszych działań ..

Dodam jeszcze że karty flash tak łatwo nie padają .. nie ma tam ruchomych części. Albo ilość cykli / zapisu / odczytu została wyczerpana , albo fizycznie jest uszkodzona (np przez drgania w kiszenie wytarł się ten plastik i jakieś ścieżki).

zabolo

Użytkownik

Post27 wrz 2012, 16:06

Telefon HTC HD2, seryjnie WM, wgrywany Android. Co do ilości cykli, to nie sądzę, karta wcale stara nie jest i nie była jakoś "katowana" bo ja poprostu telefonu używam, nie ściągam miliona aplikacji, nie "dłubię", tylko dzwonię, piszę i czasem na internet wejdę. Fizycznie uszkodzona na 99.9% nie jest. Telefonu zaś nie mam jak z kartą sformatować, dałem ją kumplowi żeby mi na nią system wgrał, tak czy siak zapewne instalator ją sformatuje dla telefonu więc w sumie będziemy mieć to samo.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post27 wrz 2012, 23:02

@zabolo, diskpart wraz z opcją clean powoduje zatarcie informacji o istniejących partycjach. Metodę z diskpart już dawno temu polecałem każdemu, kto ma podobne problemy bo zwykle jej użycie przynosi pozytywny efekt.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”