Dzisiaj padł mi kolejny pendrive. Windows pokazuje komunikat "brak dysku". Linux wykrywa go ale nie można go zamontować.
PID: 0x1665
VID: 0x0951 Kingston Technology
Pendrive jest jeszcze na gwarancji ale nie ja go kupiłem, nie mam żadnego dowodu zakupu (Pendrive dostałem z konkursu).
Cxy da się go naprawić (Dane ine są mi potrzebne)?
Kingston Data Traveller 16 GB - "Brak dysku"
-
- Lena
heh, chłopie...w Linuksie odmontowujesz najpierw te peny? Bo to aż niemożliwe aby tak padały. Tak padają tylko przez brak prawidłowego odmontowywania. Zerowanie pod windowsem przez Bootice powinno wystarczyć. Inne to oczywiście HDD Guru Low Level Format.
-
Żaden z tych programów nie widzi pendriva (jest tylko HDD).
Zwykle odłączam pendrive bez odmontowywania ae dopiero gdy jestem pewien że nie jest używany.
Oba pendrivy (Corsair i Kingston) padły podczas kopiowania plików. Corsair odmówił dokończenia zapisywania plików a Kingston "zniknął" - nie dało się otworzyć żadnego pliku ani folderu.
Zwykle odłączam pendrive bez odmontowywania ae dopiero gdy jestem pewien że nie jest używany.
Oba pendrivy (Corsair i Kingston) padły podczas kopiowania plików. Corsair odmówił dokończenia zapisywania plików a Kingston "zniknął" - nie dało się otworzyć żadnego pliku ani folderu.
- lewy
W takim razie poszukaj firmware po numerach vid i pid na stronce flashboot.ru w zakładce iflash.
A w komputerze zobacz czy gniazdko czasami nie jest walnięte. Jeśli komp już starszy i nie jest to laptop to zobacz czy czasami kondensatory nie spuchły bo wtedy też odłącza nagle pena.
A w komputerze zobacz czy gniazdko czasami nie jest walnięte. Jeśli komp już starszy i nie jest to laptop to zobacz czy czasami kondensatory nie spuchły bo wtedy też odłącza nagle pena.
-
Na flashboot znalazłem do mojego pendriva program IS916D_MP_Tool_Package_V1.0.05_BIN2_Beta14. Nie widzi pendriva (albo ja nie wiem jak go używać).
PS. Program uruchamiam na windows Vista w trybie zgodniści z win xp.
//EDIT: To jest laptop.
PS. Program uruchamiam na windows Vista w trybie zgodniści z win xp.
//EDIT: To jest laptop.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
/EDIT: To jest laptop.
To może być przyczyna, zobacz na normalnym komputerze.
-
Na komputerze jest to samo. Zauważyłem, że jeśli pendrive jest podłączony przy uruchamianiu komputera to zawiesza się w BIOSie.
PS. Nie odpowiadałem bo nie miałem internetu przez 2 dni.
PS. Nie odpowiadałem bo nie miałem internetu przez 2 dni.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Wygląda jak uszkodzenie fizyczne np zasilania, raczej tego już nie naprawisz.
-
- Reklama