klawiatura laptopa - dziwna awaria klawisza

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
covo

Użytkownik

Post10 maja 2015, 23:38

(xpsp3);
laptop jest ten -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
klawiaturę dla jasności pokazuję przykładową, ale mam b.b. podobną -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

awaria polega na tym, że b. często klawisz "M" (nazwijmy to klawiszem...) przestaje drukować/pisać literę m/M. Milczy,jak zabetonowany, kursor w miejscu. Jednoczesnie (i to jest dziwna koincydencja...) nie dzialaja dwa inne klawisze (te dwa pomalowane na zolto na foto z linka): klawisze "scroll w gore/do dolu".
Teraz tak: wystarczy wcisnac klawisz obok klawisza "M" - czyli klawisz "N" - i przytrzymujac dlugo (piszac dlugo litere N), w koncu doprowadza sie i do odezwania sie klawisza awaryjnego "M", i tak samo dwoch klawiszy scroll.

Nie pomaga ani odinstalowanie wszystkiego co mozliwe w man. urzadzen (wszelkie istniejace kontrolery + klawiatura),a potem restart, ani "nakladkowe" zainstalowanie wszelkich sterownikow, np. dla chipsetu... - nie pomaga, problem jest nadal b. czesty.
Nie wiem, czy ma to jakikolwiek zwiazek z tym moim problemem z laptopem -> http://forum.hotfix.pl/post193124.html#p193124 - ale nie ulega watpliwosci, ze pojawily sie... w zasadzie w tym samym czasie.

Jakis pomysł na reperację? dzięki.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post10 maja 2015, 23:45

Raczej bym stawiał na jakiś brud pod klawiszem niż na cokolwiek softwarowego.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
covo

Użytkownik

Post11 maja 2015, 00:07

cosik_ktosik pisze:Raczej bym stawiał na jakiś brud pod klawiszem niż na cokolwiek softwarowego.

po pierwsze - zero żarcia, brudow, smieci, do czyszczenia klawiatury -> odkurzacz (nie za mocno,ale jednak), nie cierpie upapranych klawiatur;
po drugie - nie pisze o awarii klawisza, ale o "wiązanej" awarii, a to juz bardziej wysofistykowana sprawa. Zgon jednego, konkretnego klawisza wystepuje jednoczesnie ze zgonem jednak ODDALONYCH od niego dwoch innych klawiszy... Gdy klawisz M udaje sie podreperowac (pisze), to i oba klawisze scroll dzialaja.....

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post11 maja 2015, 09:13

Wciśnij jednocześnie klawisze Fn+F11
- uruchom ponownie laptopa.

Nie będzie działać to Ctrl+Shift
Sprawdź.

Zobacz również czy nie masz w Menedżerze urządzeń żółtych wykrzykników
lub znaków zapytania.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
covo

Użytkownik

Post11 maja 2015, 11:07

XMan pisze:Fn+F11
Ctrl+Shift
Zobacz również czy nie masz w Menedżerze urządzeń żółtych wykrzykników
lub znaków zapytania.

nie wiem, co miałeś na celu, ale - nie pomaga.
Nie tedy chyba droga... - (u mnie) fn+f11 to martwa kombinacja, klawiatury nie blokuje, na przykład (bo to właśnie powinno dać,zdaje sie). Tak samo ctrl+shift - myk stosowany przy okazji klopotu zamiany "y/z"...? - tez tutaj nie działa. Ale żeby jednocześnie było jasne: Fn jest ok, tam gdzie go zawsze stosowałem - działa.
btw 1:
oczywiście w man. urządzeń wszystko ok; pisałem o tym, że działałem w m. urządzeń potężnie wszystko odinstalowując i restartując potem; m. urządzeń - pierwsze miejsce do przejrzenia...
btw 2:
cały czas chodzi mi po głowie związek tej awarii z klawiaturą, z tą awarią u mnie -> http://forum.hotfix.pl/post193124.html#p193124 -> jakby trochę/tymczasowo (?) nareperowana, ale wystapiły jednocześnie.... więc może jest coś na (wspolnej) rzeczy....

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post11 maja 2015, 11:35

Tak, może mieć to jednocześnie związek z tym tematem:
post193124.html#p193124

Patrz, odpowiedziałem...
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
covo

Użytkownik

Post11 maja 2015, 12:30

XMan pisze:http://forum.hotfix.pl/post193124.html#p193124
Patrz, odpowiedziałem...

ok, tam zaraz odpowiem.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”