klawisze funkc. Fn w laptopie - co jakis czas nieaktywne

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
covo

Użytkownik

Post25 cze 2012, 22:23

zainstalowany w laptopie firmowy, dokladnie do tego laptopa (Samsung), program do uaktywnienia klawiszy funkcyjnych fn.
Co moze byc powodem tego, ze co jakis (krotki) czas klawisze przestaja byc aktywne? znow trzeba szybko zainstalowac ten program i dopiero wowczas dzialaja, ale znow tylko przez jakis czas; i tak w kolko.
Mozna dodac jeszcze, ze plik z tego programu jest caly czas w startupie i nie jest uslugą.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post25 cze 2012, 22:40

Jaki to konkretnie laptop ?
Model odczytasz z naklejki znamionowej na spodzie obudowy.
System, to Windows XP ?

Być może trzeba zainstalować sterowniki systemu zarządzania energią ACPI.

Awatar użytkownika
covo

Użytkownik

Post26 cze 2012, 00:38

seba86mu pisze:Jaki to konkretnie laptop ?

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

system xp, ze sterownikami dla xp ze strony firmowej samsunga, dokladnie dla tego laptopa, takze program majacy uaktywnic klawisze cfunkcyjne: Easy_Display_Manager.
Laptop: z managera urzadzen wynika, ze to "wieloprocesorowy komp. z interfejsem ACPI"

seba86mu pisze:Być może trzeba zainstalować sterowniki systemu zarządzania energią ACPI.

sądzisz, że nie ma ich w systemie...?
jak to sprawdzic?
jak i skad zainstalowac byc moze inne...?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post26 cze 2012, 11:07

Zainstaluj:
=> Chipset => http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... n-p203.htm
=> HECI => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Innych sterowników na stronie producenta nie ma, które mogłyby rozwiązać problem.

Service Pack 3 masz zainstalowany ?

Awatar użytkownika
covo

Użytkownik

Post26 cze 2012, 15:20

seba86mu pisze:Zainstaluj:
=> Chipset => http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... n-p203.htm
=> HECI => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Innych sterowników na stronie producenta nie ma, które mogłyby rozwiązać problem.

Service Pack 3 masz zainstalowany ?

oczywiscie jest sp3, jak bez sp3 dzialac? :) :)

dzieki za starannosc w pomocy :)
Jest tak:
HECI dokladnie w tej wersji mam oczywiscie zainstalowane juz od poczatku, plik ze strony samsunga.
A sterownik chipsetowy, w troszeczke starszej wersji 9.2.0.1019 , takze mam zainstalowany od poczatku, oczywiscie sciagnalem ten najnowszy ktory podales i juz zainstalowany, zobaczymy, czy pomoze... Jestem troche pesymistyczny nastawiony, nie sądzę, by ten lekko starszy byl az tak zly, zeby w tak waznej kwestii nie dzialal pozytywnie na klawisze fn.

BTW:
tutaj jest detekcja online Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników , faktycznie - podpowiedziala mi dokladnie ten nowszy plik do chipsetu, ktory pokazales; wiesz moze czy istnieje do sciagniecia Intel® Driver Update Utility , ale jako plik, zeby z laptopa pracowal...? jakos nie moge go u nich namierzyc, gapa ze mnie pewnie.

Bo wiesz... Ja staralem sie od poczatku prace domowa odrobic :) Na www samsungowej Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników bacznie bylem, pobralem wszystko, co trzeba sterownikowo dla XP. Niektore sprawy z bolem sie instalowaly, w koncu udalo sie. Oprocz jednej sprawy: WLAN_Intel_WXP_14.1.1.3 - zawiera panel do ogladania okolicznych sieci bezprzewodowych i - co najwazniejsze - sterownik do mojej karty sieciowej Centrino Wireless-N 130; panel moze i zainstalowal sie, moze i go widze, tylko widze caly czas na nim komunikat, ze nie ma zainstal. sterownika do karty sieciowej :) Wiec niby pakiet instalacyjny zawiera sterownik, a zainstalowac sie nie chcial. No to z www intela sciagnalem osobno sterownik do sieciowki , zainstalowal sie, karta dziala dobrze, laczy, pokazuje w systemowym XP panelu okoliczne sieci, a panel ze strony samsunga nadal pokazuje,ze sterow do sieciowki nie mam. No to odinstalowalem dziadostwo :) I tak przeciez dziala bezprzewodowosc.
Chociaz wolalbym,zeby ten soft WLAN_Intel_WXP_14.1.1.3 z www samsunga tez pokazywal sieci okiliczne, bo jest na jeden klik dostepny, a sterownik do sieciowki w koncu mam zainstalowany...

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post26 cze 2012, 15:27

covo pisze:wiesz moze czy istnieje do sciagniecia Intel® Driver Update Utility , ale jako plik, zeby z laptopa pracowal...?

Tak, właśnie link do takiego pliku CI podałem.
Pobierasz instalator na dysk twardy i rozpoczynasz instalację poprzez dwukrotne kliknięcie na pobranym pliku.

covo pisze:No to z www intela sciagnalem osobno sterownik do sieciowki , zainstalowal sie, karta dziala dobrze, laczy, pokazuje w systemowym XP panelu okoliczne sieci, a panel ze strony samsunga nadal pokazuje,ze sterow do sieciowki nie mam. No to odinstalowalem dziadostwo I tak przeciez dziala bezprzewodowosc.

Tym to się akurat nie przejmuj, jeżeli u Ciebie wszystko działa dobrze, jeżeli chodzi o Wi-Fi.

Być może chodzi o to, że nie masz sterownika do karty sieciowej LAN ?
Pokaż screen Menadżera Urządzeń.

Awatar użytkownika
covo

Użytkownik

Post26 cze 2012, 16:00

seba86mu pisze:Tak, właśnie link do takiego pliku CI podałem.
Pobierasz instalator na dysk twardy i rozpoczynasz instalację poprzez dwukrotne kliknięcie na pobranym pliku.

czegos nie rozumiem...:)
podales link
http://www.hotfix.pl/infusions/pro_download_panel/intel-chipset-drivers-win-xp-2000-vista-seven-p203.htm na hotfixie, jest tam klawisz "pobierz", po kliknieciu prowadzi tutaj
- a tutaj jest klawisz download i pod nim jest sterownik do chipsetu, ktory wlasnie sciagnalem...
I na tej wlasnie stronie zobaczylem w Detailed Description link do Intel® Driver Update Utility, ale on prowadzi do sprawdzania aktualizacji online, mnie chodzi o jakis plik.exe z Intel® Driver Update Utility.
No nie widze pliku do sciagniecia :)

seba86mu pisze:Być może chodzi o to, że nie masz sterownika do karty sieciowej LAN ?

ale mowie Ci: sciagnalem z tej www samsunga, ktora podalem wyzej, WSZYSTKIE sterowniki, takze dla LAN, karta sieciowo dla bezprzewodowosci Intela elegancko jest w managerze urzadzen obok karty dla LAN - Realteka.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post26 cze 2012, 16:22

covo pisze: ale on prowadzi do sprawdzania aktualizacji online, mnie chodzi o jakis plik.exe z Intel® Driver Update Utility.

Instalator nie prowadzi do aktualizacji online.
Przed chwilą sam z ciekawości sprawdziłem i wszystkie niezbędne sterowniki znajduje się w pobranej paczce.
Jest to kompletny sterownik.
Sterownik zainstalował się z odłączonym dostępem do Internetu.

covo pisze:zy istnieje do sciagniecia Intel® Driver Update Utility

To jest właśnie ten sterownik, tylko jego instalator jest inaczej podpisany.

Możesz również wypróbować wersję 9.3:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Jest jeszcze wersja spakowana do archiwum ZIP, ale to jest wszystko to samo:

Awatar użytkownika
covo

Użytkownik

Post26 cze 2012, 20:51

seba86mu pisze:
covo pisze: ale on prowadzi do sprawdzania aktualizacji online, mnie chodzi o jakis plik.exe z Intel® Driver Update Utility.

Instalator nie prowadzi do aktualizacji online.
Przed chwilą sam z ciekawości sprawdziłem i wszystkie niezbędne sterowniki znajduje się w pobranej paczce.
Jest to kompletny sterownik.
Sterownik zainstalował się z odłączonym dostępem do Internetu.

covo pisze:zy istnieje do sciagniecia Intel® Driver Update Utility

To jest właśnie ten sterownik, tylko jego instalator jest inaczej podpisany.

Możesz również wypróbować wersję 9.3:

Jest jeszcze wersja spakowana do archiwum ZIP, ale to jest wszystko to samo:

oj, tragiczna niemozliwosc porozumienia sie :) wiec po kolei - odwoluje sie do mojego poprzedniego wpisu:

1.
pierwszy link podany przez Ciebie prowadzi na strone hotfixu, jest tam napis tlusty "Intel Chipset Drivers (Win. XP, 2000, Vista, Seven) 9.2.0.1030", ponizej - "Pobierz", klikam w to "pobierz" i prowadzi mnie na strone Intela...

2.
... a na tej stronie intela jest tytul "INF Update Utility - Primarily for Intel® 6, 5, 4, 3, 900 Series Chipsets" oraz dwa kluczowe miejsca: napis pierwszy --> File name: infinst_autol.exe i napis drugi/przycisk --> "Download". Klikam w download i sciagam plik infinst_autol.exe - i teraz mam juz fizycznie w komputerze plik sterownika do chipsetu. I jest OK. O to chodzilo. w porzadku. Mam. zainstalowalem.

Ale chodzilo mi o cos jeszcze:

3.
po prostu zainteresowalem sie tym co jeszcze jest na tej stronie, pod napisem Detailed Description. Jest link do Intel® Driver Update Utility .
Pomyslalem, ze to link do pliku, ktory w ogole moze przydac sie: po sciagnieciu i zainstalowaniu w laptopie moze sluzyc do sprawdzania wszelkich aktualizacji intelowskich. Ale klikam, a to nie plik do sciagniecia, tylko kieruje na strone onlinowego sprawdzania, tzn kieruje na nastepna strone: Intel Driver Utility...

4.
...a na tej stronie nie ma nic do sciagniecia, tylko klawisz/przycisk: "Check your system for the latest updates".
Klikam i faktycznie, instaluje kontrolki , robi detekcje i wypluwa info o komponentach intelowych a laptopie i dostepnych sterownikach.

I to tyle. Sterownik do chipsetu, ktory mi podpowiedziales, jak napisalem wyzej - sciagnalem bez problemu
Tylko chcialem jeszcze przy okazji miec w laptopie zainstalowany Intel Driver Utility do pozniejszego sprawdzania aktualnosci bez potrzeby wchodzenia na www Intela, ale widac ze nie ma bezposredniego linka do tego narzedzia by je sciagnac do laptopa i samemu zainstalowac. NIE WIDZE, SLEPY JESTEM MOZE. wg mnie daja mozliwosc sprawdzania tylko online.
A chodzilo mi o cos takiego powiedzmy:
- ale wrzeszczy mi, ze.... mam juz nowszą wersje (???) Skad mam? Kto mi zainstalowal? Z ktorym softem/sterownikiem weszlo w laptop i ja nie widze skrotu do odpalenia, by uzywac?
Z kolei to
jest za kasę.

Konczac:

1.
juz wiem, ze zainstalowanie nowego/nowszego sterownika do chipsetu - infinst_autol (ver. 9.2.0.1030) - nie uzdrowilo klawiszy funkcyjnych

2.
co ciekawe:
pisalem tez wczesniej o przygodach zwiazanych z karta do bezprzewodowej sieci - Intel(R) Centrino(R) Wireless-N 130. Otoz faktycznie dziala, na sterowniku z www Intela, ale z kolei gdy robie onlineowo na www Intela detekcje wszystkiego co mam w laptopie, to wypluwa mi takie info o tej karcie i jej sterowniku:
Product Detected ---> Intel(R) Centrino(R) Wireless-N 130
Current Driver Installed ---> 14.3.1.1
This device is unknown or unsupported. Please contact the manufacturer for possible updates.

- dziwne to "device is unknown or unsupported", nie? karta jest, widac w managerze urzadzen pelna nazwe, dziala, a jednak wypluwa w detekcji u intela napis onlineowo, ze unknow... Moze cos jest na rzeczy? w koncu najpierw paczka z samsunga nie chciala zainstalowac sterownika, a teraz tez taka sama paczka, nowsza wersja, ale od Intela, nie chciala zainstalowac sterownika. Tylko samodzielny sterownik od Intela instaluje sie bez problemu. Ale detekcje karta daje na www intela jako unknow. ..

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post26 cze 2012, 22:53

covo pisze:to wypluwa mi takie info o tej karcie i jej sterowniku:
Product Detected ---> Intel(R) Centrino(R) Wireless-N 130
Current Driver Installed ---> 14.3.1.1
This device is unknown or unsupported. Please contact the manufacturer for possible updates.

Komunikat oznacza, że Intelowskie narzędzie detekcji i aktualizacji sterownika (Intel Driver Update Utility) nie obsługuje tego konkretnego urządzenia, czyli karty sieciowej Wireless LAN zamontowanej w Twoim laptopie, co szerzej oznacza, że to narzędzie nie zaktualizuje Ci sterownika do tejże karty sieciowej.
device is unknown or unsupported

Konkretnie: "Urządzenie jest nieobsługiwane", czyli zapewne brak go w bazie danych narzędzia do aktualizacji.

Jeżeli chodzi o narzędzie Intel Driver Update Utility działające (aktualizujące sterowniki) z poziomu systemu, to nie jestem w stanie udzielić Ci rzetelnej odpowiedzi.

Są programy, które identyfikują posiadany sprzęt, weryfikują zainstalowane w systemie sterowniki i sprawdzają czy są ich aktualizacje.
Osobiście nie jestem zwolennikiem takich aplikacji, sam kontroluję na stronach producentów danego podzespołu czy są dostępne aktualizacje sterowników, jednak w newralgicznych sytuacjach, gdy ciężko znaleźć sterownik do starszego lub mało popularnego sprzętu pomocnym okazuje się być program => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i z jego pomocy w takich sytuacjach, choć rzadko, korzystam.

Awatar użytkownika
covo

Użytkownik

Post28 cze 2012, 00:32

seba86mu pisze:w newralgicznych sytuacjach, gdy ciężko znaleźć sterownik do starszego lub mało popularnego sprzętu pomocnym okazuje się być program => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i z jego pomocy w takich sytuacjach, choć rzadko, korzystam.

tez korzystam, znam wszelakie Driver Genius , czy drivermax, czy uniblue, ale tym razem, z okazji nowego laptopa, postanowilem korzystac z tego, co samsung sam umiescil na swojej www.
szwankuja mi w zasadzie dwie sprawy: skaczacy kursor - jak widac nie ma lekarstwa, oraz zle skalibrowanie matrycy - temperatura barwowa ponizej 6500K, nie ma wystarczajaco sprawnego softu w tej karcie graf (intel), do wyrownania tego, biel jest kremowa. Moge sobie machac gammą, jasnosciami , nasyceniami r/g/b, ale malo to pomaga...

-- 28 cze 2012, 00:32 --

seba86mu pisze:Komunikat oznacza, że......

:) komunikat, ktory jest u Ciebie w stopce - "Naziemna telewizja cyfrowa DVB-T " - z radoscia ujrzalem, bo przeciez... ja mam jeszcze innej natury klopot, klopot w sprawie o ktorej juz naprawde nie mam zielonego pojecia. Poczytalem Twoj blog o dvb-t, ale tylko dla zaskoczenia sprawy, bo problem pozostal.
Najkrocej: dostalem przy zakupie laptopa malenki tuner usb - chyba ich produkcji --> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, do tego antenke, plyte instalacyjna i .... zaczal sie bal niemozliwosci.
Czy tutaj pisac/pytac, czy raczej nowy temat? I gdzie..

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post28 cze 2012, 00:36

covo pisze:Czy tutaj pisac/pytac, czy raczej nowy temat? I gdzie..

Załóż nowy temat w dziale Problemy.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”