Komp nie widzi monitora.

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Komp nie widzi monitora.

Post04 kwie 2010, 01:48

Komp nie widzi monitora, mimo że on jest do niego podłączony. Kilka razy odłączałam i podłączałam monitor, wydaje się, że kabel nie uległ uszkodzeniu. Kabel DVI. System XP home edition. Przyznam się bez bicia, że kilka razy, jak komp się zawiesił, to gwałtownie go wyłączałam, nie tylko używając włącznika. :oops: Czy to mogło spowodować, że komp nie widzi monitora? Czy padł bios? (Nie znam się na tym. :mrgreen: ). Uruchamiam kompa, pojawia się napis: analog/ digital, a potem wyskakuje komunikat, żeby sprawdzić kabel. Wydaje mi się, że kabel nie uległ uszkodzeniu, ostrożnie się z nim obchodziłam i żadne blaszki nie są połamane. Co mam zrobić, by komp znów widział monitor? Co padło? Czy od razu po świętach mam kupić nowy kabel DVI, czy jest inna przyczyna tej awarii? :mrgreen:

Pojawia się napis: No Connection. Check Signal Cable. Analog. (Powinno być: Digital. Chyba. :mrgreen: )
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Komp nie widzi monitora.

Post04 kwie 2010, 13:13

Czy bios przy starcie daje jakiś sygnał, a najlepiej tylko jeden pojedynczy, krótki pisk?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Komp nie widzi monitora.

Post04 kwie 2010, 14:26

Cosik_ktosik, nic nie piszczy. Komp uruchamia się ciszej niż na ogół. :( Pojawia się tylko tamto okienko z napisem, że nie ma połączenia i trzeba sprawdzić kabel. Komp, który się popsuł, ma około trzech lat. Może kabelki się popsuły? (Teraz używam sześcioletniego kompa, ma o wiele gorszy monitor od nowszego- taki krowiasty. )
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Komp nie widzi monitora.

Post04 kwie 2010, 14:36

Kabel DVI. System XP home edition

Podaj model karty graficznej i model monitora.

pojawia się napis: analog/ digital, a potem wyskakuje komunikat, żeby sprawdzić kabel

Czy komputer w ogóle się uruchamia? Tzn. słychać obroty wentylatorów, wiatrak na procesorze obraca się?
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Kontaktowanie:

Komp nie widzi monitora.

Post04 kwie 2010, 14:58

Miałem podobne problemy.
Jeśli masz 2 wejścia pod kartę graficzną, spróbuj przełożyć kabel do 2go wejścia.

O tym co pisze cosik_ktosik, gdy to nie pomagało co pisze wyżej, wyjąłem kartę graficzną, włożyłem ją na nowo i odpaliłem ponownie komputer, wtedy było te "piknięcie" i wszystko wróciło do normy

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Komp nie widzi monitora.

Post04 kwie 2010, 15:18

Komp chwilę widział monitor. Potem na starcie wyskoczyło:
CMOS Checksum Bad.
Overclocking filed! Please enter Setup to re-configure system.
Press F1 to Run Setup.
Pres F2 to load default values and continue.

O co chodzi? Na ogół ponownie włączam kompa i te napisy znikają. I tym razem napis zniknął. (Nic nie klikałam.) A teraz komp widzi monitor, ale on się wyłącza. Pisze: Going to sleep. Jednak jest jakaś poprawa. Wiatraczki chodzą, ale komp jest cichszy niż powinien. Tylko chwilę buczy (nie wiem, jak to określić). Monitor: Samsung. Nie mam zielonego pojęcia, jaka jest karta graficzna. Może nVidia? Czemu monitor mi się sam wyłącza? (Już kiedyś miałam ten problem.)

Mariusz X, na razie nie będę rozkręcać kompa. Ostatnio odkręciłam obudowę w starszym kompie i uszkodziłam kable.
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Kontaktowanie:

Komp nie widzi monitora.

Post04 kwie 2010, 15:21

Z tego co widzę to podkręcałeś kompa i komputer może dla tego nie chce się przywrócić, tak mi się wydaje ale nie jestem pewien
Wejdź do bios'u i przywróć Domyślne ustawienia i spróbuj odpalić PC

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Komp nie widzi monitora.

Post04 kwie 2010, 15:30

Mariusz X, jak mam wejść do biosu? :mrgreen: Poza tym raczej nic ostatnio nie zmieniałam. (Zainstalowałam ostatnio Pc Tools Disc Suite, ale nic nie zmieniałam przy użyciu tego programu, zrobiłam tylko wsteczny backup.) Może mój brat podkręcił tego kompa, jakiś czas temu, ale wtedy ten problem byłby wcześniej- a pojawił się całkiem niedawno. Najgorsze jest to, że teraz komp widzi monitor, ale on się wyłącza. Słychać, że komp się uruchamia i klops. :(
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Komp nie widzi monitora.

Post04 kwie 2010, 15:41

Zresetuj BIOS -> klik.

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Komp nie widzi monitora.

Post04 kwie 2010, 17:08

Djarta, wyjęłam baterię i odczekam pół godziny. Mam nadzieję, że to wystarczy.

Djarta, bardzo dziękuję za pomoc. :) Poczekałam trochę dłużej niż pół godziny. Wpierw monitor znów się wyłączył. Komp w końcu raczył się uruchomić i wszystko działa prawidłowo. :D Już więcej nie będę gwałtownie wyłączać kompa, będę używać włącznika/ wyłącznika. :oops:

Nie wiem tylko co znaczą te napisy:
CMOS Checksum Bad.
Press F1 to Run Setup.
Pres F2 to load default values and continue.

W każdym razie na nic nie klikałam i komp się uruchomił. Te napisy rzadko się pojawiają. Nie wiem, co znaczą. :mrgreen: Bardzo dziękuję za pomoc. :D (A już powoli zaczęłam się przyzwyczajać do starego kompa.)
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Komp nie widzi monitora.

Post04 kwie 2010, 17:21

Wejdź F1 i załaduj ustawienia domyślne. Wybierz Load Optimized Defaults, a jak nie ma to w zakładce Exit -> Load Default Settings (lub podobnie w zależności od Biosu) i zapisz zmiany klawiszem F10. Na wszelkie pytania, odpowiedz Y (Yes).
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”