komputer, cena ok 3-4tys, co wybrać?

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
mateuszKM

Użytkownik

Post10 cze 2012, 14:13

Witam,mógł by ktoś napisać swoją propozycje na komp od 3 do 4tys zł, dokładniej jakie części wybrać? Wiem, że cena mało precyzyjna ale tak na 100% nie mogę określić. Chciał bym złożyć coś co pociągnie nowe produkcje i przez jakiś czas nie złapie zadyszki.
Tak orientacyjnie, żebym mniej więcej wiedział w jaką stronę iść bo w sklepach porady na ten temat są bardzo różne i jeśli mocno nie siedzi się w temacie ciężko ocenić, czy to co proponują to jest to co chcą tylko upchnąc, czy na prawde dobry produkt.
Chyba, że ma ktoś jakieś własne propozycje cenowe produktu, który spełni moje wymagania.

Z góry dzięki :)

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post10 cze 2012, 16:09

Będziesz podkręcał sprzęt ?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post10 cze 2012, 22:51

Procesor => Intel Core i7 2700K 3.5 GHz => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Płyta => ASRock Fatal1ty P67 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
RAM => Goodram 2x 4GB => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Grafika => MSI GTX 560 Ti HAWK => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
HDD => WD Caviar Black 500GB 32MB => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Nagrywarka => Samsung SHS-222BB => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zasilacz => Cooler Master RS-600-AMBA-D3-EU => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Obudowa => Cooler Master RC-330U-KKN1-GP => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Razem: 3962 zł.

mateuszKM

Użytkownik

Post11 cze 2012, 08:31

Dzięki za odp:)
Będziesz podkręcał sprzęt ?

Co do podkręcania..nie wiem. Zawsze miałem z tym problemy, bo zwykle jak niby części były dobre do podkręcania, to coś się nie dało, albo płyta główna, albo coś innego:)
Jeśli sprzęt byłby dobry do tego i nie obniżyło by to jego żywotności to czemu nie:)
Z tymi komputerami zawsze mam jakoś mało szczęścia, dlatego teraz postanowilem się poradzić żeby chociaż orientować się co wybrać:)

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post11 cze 2012, 14:40

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Procesor kręcisz na 4.6 GHz i 2700K może jedynie ... ;)

mateuszKM

Użytkownik

Post11 cze 2012, 20:53

Tutaj widze mocniejsza grafika, przynajmniej liczbowo:)
Dzięki, będe miał przynajmniej w czym wybierać, a tak odnośnie procka to ten wyżej kręci się na 4.4 na jakimś auto OC, a przy zmianie napięcia na 5.2:) a ten i5 na to 4.6 kręci się tym auto, czy napięciem?
Chyba delikatny popyt zrobił się na tego i5 bo widze z komentarzy, że cena ładnie skoczyła:)

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post11 cze 2012, 22:06

Co, co ? O jakie samo kręcenie chodzi ?
5 GHz na tym i7 ale z dobrym chłodzeniem, inaczej nie da rady. i5 do 4.5 GHz styknie.
A jeżeli chodzi o większe ceny - dolar ... ;)

mateuszKM

Użytkownik

Post20 lip 2012, 16:40

tak ktoś pisał w komentarzach, coś jak by jakaś wbudowana funkcja, albo coś w oprogramowaniu:)
hmm.. to trzeba by polowac na dolara to przy 4 tys to na dobry sok zaoszczędze;)

-- 20 lip 2012, 16:07 --

Przepraszam, że tak jeszcze mieszam w temacie, ale dopiero w przyszłym tyg będe ten komp kupywał i mam jeszcze takie małe pytanie odnośnie tych konfiguracji sprzętowych. Nie orientuję się ktoś jak by wypadało porównanie tych komputerów przy używaniu 3 monitorów? chodzi mi o wydajność, albo jakąś ocene starcia surround view vs eyefinity. Troche poczytałęm, ale słabo się na tym znam i nie chciał bym pomieszać. Podobno z nVidii dopiero seria GTX6xx obsługuje 3 monitory na jednej karcie, więc radeon był by chyba lepszym wyjściem? Myśle troche pośmigać w simracing i rozwiązanie z 3 monitorami mogło by byc ciekawe. tym bardziej, że może udało by mi się kupić dwie używki w dobrej cenie, żeby już do tego tak nie dopłacać:)
Ewentualnie jak by coś wam wpadło do głowy zamianie jakiejś części na inną, która staniała od tamtego czasu to też był bym wdzięczny. Po prostu tak się wtedy zamieszałem innymi rzeczami, że komp odstawiłem na bok.
Z góry dzięki za odp. i przepraszam jeszcze raz za wałkowanie drugi raz tego tematu.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post20 lip 2012, 16:59

Chcą tworzyć tryb AMD Eyefinity (3-monitorowy) musisz wiedzieć, że w przypadku karty graficznej posiadającej wyjście DisplayPort musisz posiadać AKTYWNY adapter DisplayPort => DVI, no chyba, że posiadasz monitor dysponujący interfejsem DisplayPort, ale zakładam, że takiego nie posiadasz.

Pasywny adapter DisplayPort (o połowę tańszy od aktywnego) nie może być wykorzystany w 3-monitorowym trybie AMD Eyefinity. Przykładowo w trybie 2-monitorowym pasywny adapter może być wykorzystany, ale w 3-monitorowym już aktywny.

mateuszKM pisze:Podobno z nVidii dopiero seria GTX6xx obsługuje 3 monitory na jednej karcie

Masz rację.
Rodzina GTX 400 oraz GTX 500 w trybie NVIDIA Surround obsługuje maksymalnie do dwóch monitorów.
Dopiero rodzina GTX 600 oferuje wsparcie dla trzech i czterech monitorów.

AMD Radeon HD 7000 pozwolić Ci bezproblemowo stworzyć tryb 4-monitorowy, oczywiście zależnie od ilości wyjść na śledziu karty.

mateuszKM

Użytkownik

Post20 lip 2012, 17:59

Dzięki, a orientujesz się jak jest z wydajnością w grach? Zabawa warta świeczki? jak by nie patrzeć karta musi pociągnąć 3 razy tyle..

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post20 lip 2012, 19:35

Co do wydajność w trybie 3-monitorowym AMD Eyefinity, w porównaniu z klasycznym trybem 1-monitorowym spadek wydajności będzie na pewno ponad dwukrotny.
Zakładamy, że łączna wyświetlana rozdzielczość, to 5760x1080 (3 monitory Full HD 1920x1080), a taka rozdzielczość, to już ogromne obciążanie pamięci RAM karty graficznej.
Jeżeli poważnie myślisz o trybie 3-monitorowym i planujesz grać w poważne nowoczesne gry, to zalecana będzie konfiguracja Multi-GPU, czyli CrossFireX lub SLI no i niestety też nie z byle jakich kart graficznych.

Jeżeli o Multi-GPU nie ma na razie mowy, to pomyśl o HD 7950 z 3GB pamięci i szyną 384-bit:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Ta zdecydowanie lepiej spisze się w AMD Eyefinity, niż HD 7870.

mateuszKM

Użytkownik

Post20 lip 2012, 20:16

Znaczy wiesz, poważnie myśle.. przymierzam się do tematu, ale coraz bardziej w niego powątpiewam. Jak patrzyłem te części które mi wypisywaliście poszły troche w dół, więc myśle różniece do karty dołożyć. Tak do tych 4 tys. No,
ale to ciągle i tak będzie w 3 monitorach dosyć ryzykowne, że przy nowym produkcie poprostu karty braknie. Chyba sobie to odpuszcze. Myślałem, że dokupię monitory i będzie git, a po dopatrzeniu tematu widzę, że to droga zabawa, a tyle odłozyłem sobie na kompa i nie mam zamiaru wydawać nie wiadomo ile więcej:)
Jeśli ten radeon to najlepiej od jakiego producenta? Nie miałem z tymi kartami styczności i nie chciał bym wybrać czegoś "gorszego":) W tych pieniądzach ta karta będzie najlepszym wyborem? Gdyby już nawet porzucić myśli o 3 monitorach.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post20 lip 2012, 20:29

mateuszKM pisze:Jeśli ten radeon to najlepiej od jakiego producenta?

Najporządniejsze karty graficznej oferuje MSI, przede wszystkim ze względu na komponenty Militart Class 3 i zaawansowany system chłodzenia TwinFrozr 3 z dwoma wentylatorami bazujący na pięciu rurkach cieplnych Super-Pipe o średnicy 5 mm.
To najwydajniejszy układ chłodzenia powietrzem na rynku stosowany na kartach graficznych.
Dodatkowo układy graficzne od MSI bazujące na chłodzeniu TwinFrozr 3 przeważnie są fabrycznie podkręcone (świadczy o tym dopisek OC w nazwie karty).
Niestety to wszystko przekłada się na cenę, dlatego karty od MSI w tych wersjach są najdroższe:

Z tańszych alternatyw polecam wersję od Gigabyte z chłodzeniem WindForce 3:

mateuszKM pisze: W tych pieniądzach ta karta będzie najlepszym wyborem?

Jeżeli chodzi o AMD Eyefinity w wersji Single-GPU, to myślę, że HD 7950 3GB będzie najlepszym wyborem.

Jeżeli chodzi o klasyczną konfigurację z jednym monitorem, to najlepszym wyborem w tym przedziale cenowym będzie obecnie chyba GeForce GTX 670, który jest wydajniejszy zarówno od HD 7870, jak i HD 7950 3GB w rozdzielczości Full HD 1920x1080:

mateuszKM

Użytkownik

Post20 lip 2012, 20:51

Ok dzięki wielkie. Jak zawsze konkretne odp:)
Hmm chyba się skuszę i dołoże do msi gtx670. Raz a porządnie:) a reszta zostanie z poprzedniej konfiguracji.
Jeszcze raz wielkie dzięki.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post20 lip 2012, 21:09

mateuszKM pisze:Hmm chyba się skuszę i dołoże do msi gtx670. Raz a porządnie:)

Jeżeli mas zna myśli GTX 670 od MSI w tej wersji:
to lepiej wybierz wersję od Gigabyte z chłodzeniem WindForce 3:

No chyba, że piszesz o tej wersji z chłodzeniem TwinFrozr 3:
To oczywiście byłby najlepszy wybór ;)

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”