Komputer do 1000 zł.

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Pablo922

Użytkownik

Komputer do 1000 zł.

Post17 lip 2015, 19:38

Witam, bardzo prosilbym o podpowiedź jaki zestaw można by złożyć do kwoty 1000 zł., ponieważ nie jestem na bieżąco jeżeli chodzi o obecny hardware. Komputer z założenia ma być prosty, ponieważ ma być dla nauczyciela, tak więc w grę wchodzi wyłącznie skorzystanie z internetu, odebranie poczty, praca w pakiecie Office, ewentualnie posłuchanie muzyki. Przyszły właściciel oczekuje, aby komputer był jak najdłużej był aktualny, aby nie było problemu z wgraniem nowego oprogramowania/systemu operacyjnego. Zdaję sobie sprawę, że za 1000 zł. to się nie zaszaleje, więc wymyśliłem, aby zrobić komputer dobry na chwilę obecną zapewniając mu dobrą bazę pod upgrade i po prostu w razie potrzeby mieniać mu procesor na lepszy i ewentualnie dokładać tylko pamięci. Tak myślę sobie, aby pójść w tym momencie w AMD, ponieważ z tego co się orientuję mają na tyle fajnie, że wystarczy tylko zaktualizować bios i można wstawić niektóre procesory na nowszy socket. Jeżeli chodzi o procesor, myślę, aby wstawić tutaj jakiegoś APU, ponieważ moim zdaniem pakować zewnętrzną grafikę do komputera biurowego to lekki bezsens. Myślałem również o zastąpienie chłodzenia boxowego zammienikiem SPC Ferra, lub innym. Zastanawiam się co z obudową, ponieważ w tym momencie jedynym grzejącym się fest elementem będzie procesor, więc tutaj mam dylemat czy stara może podejśc czy nie. Obudowa jest stara, posiadająca montaż wentylatorów 80 mm. Jeżeli jest konieczność zmiany obuodwy to w takim razie wliczmy do budżetu SPC Brutus Pure Black. Jeżeli chodzi o dysk twardy jestem za dyskiem f-my WD, bo Seagateowi nie ufam biorąc pod uwagę, że miałem łącznie 6 dysków ich f-my i wszystkie co do jednego dnia padły po 6 miechach.5 Jeżeli chodzi o pojemność to nie musi być nie wiadomo jak wielka, ponieważ obecny komp ma dysk 40GB i można powiedzieć, że jest w stam raz.

-- 17 lip 2015, 19:38 --

Dobra, nieważne. Sam obie poradzę, bo chyba prędziej zimy doczekam, niż ktokolwiek mi odpiwe...

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Komputer do 1000 zł.

Post17 lip 2015, 20:32

Dobra, nieważne. Sam obie poradzę, bo chyba prędziej zimy doczekam, niż ktokolwiek mi odpiwe...

Przez 40 minut chcesz mieć odpowiedź ?
Za 1000 zł. chcesz mieć w dzisiejszych czasach komputer z możliwością rozbudowy :?: :lol:
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Pablo922

Użytkownik

Komputer do 1000 zł.

Post17 lip 2015, 21:15

Temat zakładałem wczoraj wieczorem, więc jakie 40 min? Jak nie da rady jak da, bo przecież płyty z socketem AMD mają możliwość, że wystarczy zaktualizować bios i można wsadzić procesor na nowszy socket. Z resztą już temat nie aktualny, bo za tyle godzin to już zdołałem się zorientować, że m.in. purepc podaje gotowe zestawy.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Komputer do 1000 zł.

Post17 lip 2015, 21:35

Cześć, nie było nas przez tydzień, mieliśmy z ekipą spotkanie wyjazdowe przez tydzień
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”