Mam taki zestaw mianowicie zestaw w 3 % pod oc dlatego że chce za jakieś 2 lata ulepszyć Tylko kartę graficzną i nic więcej.
Procesor-co do procka nie jestem jeszcze zdecydowany wiec mam problem ale każdy mi mówi żebym wziął i5 3550 lub i5 2500k bo sa tak samo wydajne do gier jak procki i7,a różnica w kosztach 300 zł i wolałem przeznaczyć je na lepszą kartę .
Płyta Głowna – Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników -275 zł
Karta graficzna - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników -952 zł
Ramy- Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników x2-152 zł
Nagrywarka- Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników -75 zł
Dysk- Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników -245 zł
Zasilacz- Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników -229 zł
Obudowa- Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników -139 zł
Wentylator- Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników -139 zł
Proszę o pomoc w wyborze procka i wypowiedzi na temat płyty głównej od razu mówię że za jakieś 2 lata mam zamiar zrobic oc samej Karty graficznej i niczego więcej tylko karty!!!
Wiem że i2500k jest do podkręcenia ja się jeszcze zastanawiam nad tym prockiem pod takim względem że może jak to jest mały koszt to za jakieś 2 lata bym go może podkręcił ale nie jestem pewny(jest to bardzo wątpliwe) wiec proszę o rady odnośnie procka . A co do karty jestem pewny na 1000% ze wymienię ją za jakieś 2 lata i też wiem że przeznaczę na to około 2000zł
Komputer do 3100
- seba86mu
Komputer do 3100
Moja propozycja:
Procesor => Intel Core i5-2500K => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Płyta => ASRock B75 Pro3 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
RAM => Goodram 2x 2GB 1333MHz => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Grafika => MSI HD7870 Twin Frozr 2GD5/OC => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (do OC)
Zasilacz => XFX Core 550W => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (potężna linia +12V)
Dysk => WD Caviar Blue 500GB => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Napęd => LG GH24NS90 RBBB => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Obudowa => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Razem => 3169 zł.
Co do Twojej propozycji:
Jeżeli przez najbliższe dwa lata nie zamierzasz robić OC procesora nie musisz wydawać 140 zł. na cooler.
Jeżeli planujesz robić OC karty graficznej kup kartę z chłodzeniem przeznaczonym do tego.
Obecnie 8GB RAM nie wymaga żadna gra w wymaganiach zalecanych. Gdy nadejdą takie czasy, w każdej chwili możesz sobie dokupić drugi zestaw 2x 2GB za 80 zł i będziesz miał 8GB.
Procesor => Intel Core i5-2500K => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Płyta => ASRock B75 Pro3 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
RAM => Goodram 2x 2GB 1333MHz => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Grafika => MSI HD7870 Twin Frozr 2GD5/OC => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (do OC)
Zasilacz => XFX Core 550W => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (potężna linia +12V)
Dysk => WD Caviar Blue 500GB => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Napęd => LG GH24NS90 RBBB => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Obudowa => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Razem => 3169 zł.
Co do Twojej propozycji:
Jeżeli przez najbliższe dwa lata nie zamierzasz robić OC procesora nie musisz wydawać 140 zł. na cooler.
Jeżeli planujesz robić OC karty graficznej kup kartę z chłodzeniem przeznaczonym do tego.
Obecnie 8GB RAM nie wymaga żadna gra w wymaganiach zalecanych. Gdy nadejdą takie czasy, w każdej chwili możesz sobie dokupić drugi zestaw 2x 2GB za 80 zł i będziesz miał 8GB.
-
Komputer do 3100
A jakiego proca byś mi zaproponował jeśli bym nie robił Oc procka , bo co do tego pewnie nie zrobie.
A co do płyty widzę że taką samą dałeś,
a co ma znaczenie karta z chłodzeniem jak będę robił oc jeśli do tego jest przeznaczona płyta jeśli płyta jest odpowiednia to mogę każdą karte włożyć a właśnie taką płytę wybrałem. A co do płyty wymiany to ja za te dwa lata przecież tą karte wyjmę a kupie nową 3 razy lepszą za około 2000 zł to co mi te chłodzenie da ??
A co do płyty widzę że taką samą dałeś,
a co ma znaczenie karta z chłodzeniem jak będę robił oc jeśli do tego jest przeznaczona płyta jeśli płyta jest odpowiednia to mogę każdą karte włożyć a właśnie taką płytę wybrałem. A co do płyty wymiany to ja za te dwa lata przecież tą karte wyjmę a kupie nową 3 razy lepszą za około 2000 zł to co mi te chłodzenie da ??
- seba86mu
Komputer do 3100
Bullko pisze:A jakiego proca byś mi zaproponował jeśli bym nie robił Oc procka , bo co do tego pewnie nie zrobie.
Intel Core i5-3550 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Bullko pisze:a co ma znaczenie karta z chłodzeniem jak będę robił oc jeśli do tego jest przeznaczona płyta
Płyta główna przy OC karty graficznej nie ma żadnego znaczenia.
Jak to jakie znaczenie ma chłodzenie karty przy jej OC ?
Przecież chłodzenie karty służy do rozpraszania ciepła generowanego przez rdzeń karty graficznej.
Czym bardziej zaawansowany i wydajny system chłodzenia, tym potencjał overclockingu jest większy, karta mniej się grzeje, przez co wzrasta jej żywotność.
Bullko pisze:A co do płyty wymiany to ja za te dwa lata przecież tą karte wyjmę a kupie nową 3 razy lepszą za około 2000 zł to co mi te chłodzenie da ??
Chyba zbytnio się nie rozumiemy.
Płyta główna, to płyta główna, a karta graficzna, to karta graficzna - to dwa różne podzespoły.
Chłodzenie karty graficznej, to chłodzenie karty graficznej.
Wymienisz kartę, będziesz miał nowy system chłodzenia na karcie, w zależności jaką kartę graficzną kupisz.
-
Komputer do 3100
No oki co do płyty to nie masz troche racji bo jeśli płyta nie posiada odpowiednich wtyczek to karty sobie nie kupisz taką jaką sie chce.
A co do karty a ta moja nie może być ?? jaka jest w nich różnica wiem że wyższy model ale nie wiem czy się opłaca dopłacać??
A co do karty a ta moja nie może być ?? jaka jest w nich różnica wiem że wyższy model ale nie wiem czy się opłaca dopłacać??
- seba86mu
Komputer do 3100
Bullko pisze:co do płyty to nie masz troche racji bo jeśli płyta nie posiada odpowiednich wtyczek to karty sobie nie kupisz taką jaką sie chce.
Pozostawię to bez komentarza.
Przeczytaj może jeszcze raz to, co napisałem wyżej.
Bullko pisze:A co do karty a ta moja nie może być ?? jaka jest w nich różnica wiem że wyższy model ale nie wiem czy się opłaca dopłacać??
Tutaj masz porównanie wydajności => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jak sam widzisz różnica w wydajności jest znaczna, tym bardziej, że podany przeze mnie model, to fabrycznie podkręcona wersja od MSI z zaawansowanym systemem chłodzenia Twon Frozr 3.
Widzę jednak, że ten temat brnie w ślepy zaułek. Ty masz swoje przekonania i dziwne wnioski, więc wyborów dokonuj sam.
-
Komputer do 3100
Mam ostatnie pytanie w związku tych kart. mógłbyś określić około ile czasu gry będą chodziły na zestawie z twoją karą i na zestawie z moją kartą??
-
Komputer do 3100
5 lat świetlnych w obu przypadkach
-
Komputer do 3100
A ja proponuję procesor i7 3770(k). Do tego kupujesz sobie m/b z chipsetem z77 i spokojnie możesz grać w gry (poszukaj filmów na youtube). Bez problemu da się grać na średnich ustawianiach w bf3 i inne gry. GPU kupujesz sobie za 2 lata i jesteś 2 lata w technologii dalej.
-
- Reklama