Komputer do gier do 3000 zł.

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post13 sie 2013, 16:55

longer pisze:Kolejne pytanie do monitora - 21,5 cali do gier wystarcza to wiem, ale słyszałem o jakichś monitorach IPS? Ktoś się orientuję co to jest, jakieś lepsze kolory?

Matryca IPS charakteryzuje się przede wszystkim bardzo szerokimi kątami patrzenia oraz kolorami bardziej zbliżonymi do rzeczywistych.

Porządny monitor IPS z przeznaczeniem do obróbki grafiki (proporcje 16:10), to wydatek około 1000 zł.:
Dell U2412M (24") => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Z tańszych (16:9):
Dell U2312HM => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

longer pisze:A co do tego procesora, to będzie sens jego podkręcania i wziąć wersję "K"?

Jeżeli chcesz procesor do OC z literką K, to musisz również mieć do tego płytę główną z chipsetem Z87, tak więc wyjdzie za to znacznie więcej.
I zastanów się czy jest sens i czy masz jakiekolwiek pojęcie o OC, bo kupić sprzęt do OC i nic nie robić w tym kierunku, to nie sztuka.

longer pisze:A co do RAM to jako że biorę na raty, to kupię od razu 8gb i myślałem o tych

=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

longer pisze:A co do dysku, który mi podałeś, to słyszałem i czytałem, że bardzo głośno chodzi, nie żebym nie wierzył w to co piszesz, ale może jest coś innego, równie dobrego, a cichszego w tej cenie? Chyba, że chodzi dobrze, to nie ma sprawy

Jesteś kolejną osobą, która daje się nabrać na udziwnione komentarze na morele.net.
Po raz kolejny powtarzam, że ja również posiadam ten sam dysk i nie zauważyłem żadnego hałasu, powiedziałbym, że jego kultura pracy jest większa niż moich poprzednich dysków.
Chłamu nie polecałbym.

Awatar użytkownika
longer

Użytkownik

Post13 sie 2013, 16:59

Ok, dzieki za pomoc. Ten zasilacz starczy mimo zmiany karty graficznej itp?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post13 sie 2013, 17:08

longer pisze:Ten zasilacz starczy mimo zmiany karty graficznej itp?

Naprawdę wystarczy.

Jeżeli chcesz uspokoić swoje sumienie weź mocniejszą wersję, ale naprawdę konieczne to nie jest:
SilentiumPC Deus 650W M1 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
longer

Użytkownik

Post13 sie 2013, 19:04

Ok, złożyłem sobie wszystko w niemieckim sklepie, bo aktualnie przebywam w Niemczech. I nie mogłem znaleźć ram, zasilacza ani obudowy, które podałeś, a więc wybrałem inne.

Płyta --> MSI Z87-G43, Mainboard Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników?
Procesor --> Intel® Core™ i5-4670K Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników)/Intel(R)+Core(TM)_i5-4670K,_CPU/html/product/1063388/?
Grafika --> MSI GTX770 Twin Frozr Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników?
RAM --> Patriot DIMM 8 GB DDR3-1866 Kit Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników?
Dysk --> Western Digital WD10EZEX 1 TB Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników?
Napęd - Samsung SH-224DB/BEBE Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników?
Zasilacz(nie ma tego, który podałeś): OCZ ZS650W Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników?
Obudowa(nie ma takiej jak podałeś, w ogóle nie ma w niemieckich sklepach tej firmy): Aerocool X-Warrior Devil Red Edition Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników?
Monitor: Dell UltraSharp U2412M, LED-Monitor Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników?

Ramy, zasilacz i obudowa są inne niż ty podawałeś i wziąłem procesor z końcówką "K", również inną płytę główną(Z87). Co myślisz, nie potrzeba już zmian?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post13 sie 2013, 20:26

Płyta => MSI Z87-G45 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników?
Ta płyta jeżeli myślisz o poważnym OC, do jakiego zresztą stworzono procesor Intel Core i5-4670K.

Dysk => WD Caviar Black 1TB 64MB => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników?
To konkretnie ten dysk polecałem.

Zasilacz => Thermaltake Smart SE 630W Modular => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników?

Obudowa według upodobania, żeby tylko miała wentylatory na wyposażeniu.

Awatar użytkownika
longer

Użytkownik

Post13 sie 2013, 22:38

To: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

ta sama karta co ta? Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników?

Zasilacz ten co podałeś 630W to ten sam co tutaj: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ?

No i znalazłbyś mi na tej stronie computeruniverse ramy? Bo nie wiem, które to te co podałeś.

A co do obudowy, to która z tej strony będzie odpowiednia: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ? Tak do 60 euro, dzięki i sorry, że tak męczę.

Która karta wifi lepsza: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników czy Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post13 sie 2013, 23:22

longer pisze:To: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ... c-2gd5.asp

ta sama karta co ta? Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ... t/1082904/?

Karta od MSI jest wydajniejsza, ponieważ posiada fabrycznie podkręcony rdzeń o 50MHz więcej od karta ASUS-a.
Karta od MSI posiada wydajniejszy system chłodzenia.

Jeżeli Cię będzie stać, to wybierz ten model z tego sklepu:
MSI N770 Lightning => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
To najwydajniejsze na rynku wydanie karty GTX770 i najlepszy model do dalszego OC.

longer pisze:Zasilacz ten co podałeś 630W to ten sam co tutaj: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ... asp#review ?

Nie, to nie ten sam zasilacz.
Ja podałem model Smart SE Modular z dwoma wtyczkami PCI-E 8-PIN oraz modularnym okablowaniem.

longer pisze:A co do obudowy, to która z tej strony będzie odpowiednia: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ... haeuse.asp ? Tak do 60 euro,

Fractal Design Core 3000 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Ta będzie ok:

-- 13 sie 2013 23:22 --

P.S.
Sprawdź tą porównywarkę cen niemieckich sklepów online:
Może znajdziesz sklep, w którym jest wszystko.
Widzę, że znajduje również sklepy ze sprzętem od SilentiumPC.

Awatar użytkownika
longer

Użytkownik

Post14 sie 2013, 02:45

Ten sklep Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników to coś bardziej jak ceneo w Polsce. A wybrałem computeruniverse, gdyż jako jedyny chyba posiada możliwość płacenia na raty.

Ok, ostatecznie tak to wygląda:

Obrazek

Dodałem chłodzenie lepsze, ostatnia pozycja na screenie ;) Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Wyszło wszystko ponad 1300 euro, mam nadzieję, że wszystko będzie sprawnie chodzić, dzięki :clap:

PS Będę montował wszystko pierwszy raz i mam pytanie, potrzebuję jakichś specjalnych śrubek? I drugie pytanie, co jak np dysk będzie za mały i nie bęzie dobrze leżał tam gdzie jego miejsce? Widziałem na niektórych filmikach, że mają ludzie takie białe wsuwaki, na który się kładzie dysk i wtedy wszystko dobrze siedzi. Taka wstawka jest w opakowaniu z dyskiem dodawana? A poza tym jaką mam pewność, że np. zasilacz się zmieści w obudowie? Albo, że te dodatkowe chłodzenie będzie pasowało w płyce głównej?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post14 sie 2013, 08:28

Ogólnie zestaw bardzo kozacki, ale jeszcze jedna drobna modyfikacja.
Weź pastę Arctic MX-4 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

longer pisze:PS Będę montował wszystko pierwszy raz i mam pytanie, potrzebuję jakichś specjalnych śrubek? I drugie pytanie, co jak np dysk będzie za mały i nie bęzie dobrze leżał tam gdzie jego miejsce? Widziałem na niektórych filmikach, że mają ludzie takie białe wsuwaki, na który się kładzie dysk i wtedy wszystko dobrze siedzi. Taka wstawka jest w opakowaniu z dyskiem dodawana?

Wszystkie śrubki montażowe oraz zatoki montażowe na dysk twardy znajdują się na wyposażeniu obudowy.

longer pisze:A poza tym jaką mam pewność, że np. zasilacz się zmieści w obudowie?

Wszystko jest produkowane ze standardem ATX, więc musi się zmieścić.

longer pisze: Albo, że te dodatkowe chłodzenie będzie pasowało w płyce głównej?

Zmieści się.

Awatar użytkownika
longer

Użytkownik

Post14 sie 2013, 11:06

Dzięki za pomoc. Dziś zamawiam :)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post14 sie 2013, 12:36

W obudowie wymontujesz górną sekcję na dyski twarde (wystarczy odkręcić dwie śrubki) i pozostawisz tylko dolną, ponieważ karta graficzna MSI N770 Lightining jest bardzo długa (28 cm).

Przed demontażem:

Obrazek

Po demontażu:

Obrazek

Awatar użytkownika
longer

Użytkownik

Post14 sie 2013, 12:38

Na zdjęciach pokazana jest moja obudowa, czy jedynie ukazane jak wygląda karta po zamontowaniu?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post14 sie 2013, 12:41

Obydwa zdjęcia przedstawiają Twoją obudową, z tym, że pierwsze zdjęcie pokazuje obudowę po wypakowaniu z pudełka (obydwie sekcje na dyski są zamontowane, Ty masz zdemontować tą zaznaczoną czerwoną ramką), a drugie zdjęcie przedstawia obudowę ze zdemontowaną górną sekcją na dyski - jak widzisz zrobiło się więcej miejsca na kartę graficzną. Twoja karta graficzna będzie jeszcze dłuższa od tej na zdjęciu.

Awatar użytkownika
longer

Użytkownik

Post14 sie 2013, 12:46

Ok, mam nadzieję, że sobie poradzę z montowaniem tego wszystkiego :clever: Te dodatkowe chłodzenie zakłada się na płytę główną, nad procesor i te małe chłodzenie, któe jest z procesorem?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post14 sie 2013, 12:54

longer pisze:i te małe chłodzenie, któe jest z procesorem?

Tego chłodzenia, które jest w pudełku wraz z procesorem nie montujesz już, ponieważ będziesz miał porządny cooler Thermalright Macho.

longer pisze:Ok, mam nadzieję, że sobie poradzę z montowaniem tego wszystkiego

Obejrzyj kilka filmików:

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”