Witam, w najbliższym czasie będe kupował nowy komputer. Komputer musi być kompletny od podstaw, tj. mysz, klawiatura, monitor itd. Komputer ogólnie będzie służył do wszystkiego, czyli Internet, Office, czasami gry w wolnej chwili. Gry w jakie głównie gram to Left 4 Dead 1 i 2, GTA 4, CS:Source. Poza GTA reszta gier chyba niema wielkich wymagań. Na komputerze oglądam również filmy/seriale, myślałem o jakimś 19 calowym monitorze ? Obecnie mam 15". Myślałem również nad jakaś kartą muzyczną, ponieważ posiadam głośniki Logitech Z-5500, i wydaję mi się że na obecnej zintegrowanej nie dają z siebie wszystkiego.Co do ceny, to chciałbym się zmieścić w granicach 4 tys złotych, ale jeśli będzie trzeba trochę dołożyć to nie problem. Proszę również poradzić mi gdzie kupić komputer, myślałem nad allegro, ale do każdego elementu dochodzi koszt przesyłki, więc myślałem nad jakimś sklepem gdzie za przesyłkę zapłaciłbym raz i miał w razie coś jakiś serwis. Tylko, że nie wiem, który jest dobry, zaufany.
Dziękuje wszystkich za ewentualną pomoc.
Pozdrawiam Sheldon.
Komputer do gier, Internetu, Office'a-złożenie.
-
- Maverick
zajrzyj na stronę:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
możesz sobie złożyć zestaw.
wystawiają, a przynajmniej wystawiali sprzęt na allegro, ale spokojnie możesz ich "odwiedzić".
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
możesz sobie złożyć zestaw.
wystawiają, a przynajmniej wystawiali sprzęt na allegro, ale spokojnie możesz ich "odwiedzić".
- djarta
- Kontaktowanie:
Procesor:
AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, BOX, AM3/
559 zł
Płyta główna:
Gigabyte MA785GT-UD3H /AMD785G, DDR3 1333/
305 zł
Pamięć RAM:
OCZ 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 Gold
399 zł
Dysk twardy:
Western Digital Blue 500GB 7200rpm 16MB cache SATAII
175 zł
Karta graficzna:
PowerColor Radeon HD5770 1024MB DDR5 /128bit/ DVI/HDMI
559 zł
Karta dźwiekowa:
Asus Xonar DS
169 zł
Nagrywarka DVD:
LG GH22LS50 SATA SecurDisc LightScribe (black)
110 zł
Obudowa:
Cooler Master Dominator 690 /bez zasilacza/
299 zł
Zasilacz:
BeQuiet! PurePower L7 530W
249 zł
Monitor:
Samsung 2494HS (5ms, DVI, HDMI, glosniki)
879 zł
Wychodzi: 3.7k, dolicz do tego mysz + klawiature za jakieś 300 zł i git.
Składałem w ESC.pl, sklep jest jeden z najtańszych (przysyłka 1 zł w Twoim przypadku), przyślą Ci złożonego kompa.
AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, BOX, AM3/
559 zł
Płyta główna:
Gigabyte MA785GT-UD3H /AMD785G, DDR3 1333/
305 zł
Pamięć RAM:
OCZ 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 Gold
399 zł
Dysk twardy:
Western Digital Blue 500GB 7200rpm 16MB cache SATAII
175 zł
Karta graficzna:
PowerColor Radeon HD5770 1024MB DDR5 /128bit/ DVI/HDMI
559 zł
Karta dźwiekowa:
Asus Xonar DS
169 zł
Nagrywarka DVD:
LG GH22LS50 SATA SecurDisc LightScribe (black)
110 zł
Obudowa:
Cooler Master Dominator 690 /bez zasilacza/
299 zł
Zasilacz:
BeQuiet! PurePower L7 530W
249 zł
Monitor:
Samsung 2494HS (5ms, DVI, HDMI, glosniki)
879 zł
Wychodzi: 3.7k, dolicz do tego mysz + klawiature za jakieś 300 zł i git.

Składałem w ESC.pl, sklep jest jeden z najtańszych (przysyłka 1 zł w Twoim przypadku), przyślą Ci złożonego kompa.
-
Dziękuje za szybkie odpowiedzi. Co do sklepu Return to jakoś nie mogłem się tam odnaleźć. Co do zestawu przedstawionego przez djarta to też mam kilka pytań. Zacznę od procesora, nigdy nie miałem AMD i jakoś szczerze nie przepadam za nimi. Myślałem nad czymś z serii Core i7 ale chyba cenowo jest duża różnica. I jak z wydajnością, czy ten AMD jest porównywalny z i7?
Płyta główna, obecnie mam jakiegoś szarego Asusa, bardzo mi się podobają płytki od EVG'i. Czy można by coś w tych pieniądzach znaleźć? Wolałbym mieć możliwość wyboru czy Crossfire czy SLI, czyli X58. Co do pamięci nie mam zastrzeżeń, nie znam się, 4 GB powinny mi wystarczyć. Dysk twardy mógłby być większy ale nie musi. Co do karty graficznej to kiedyś miałem radeona i nie miło mi się kojarzy (kłopoty). Ale z tego co czytałem to niema nic od NVidii pod DX11. Obudowa i monitor bez zastrzeżeń. Zasilacz może modularny? Z racji że od pewnego czasu sam się utrzymuje
to jest wstanie przekroczyć trochę pierwotną kwotę przeznaczoną na nowy komputer. Już wole dołożyć kilkaset złotych i mieć spokojne sumienie że nie pożałowałem troche pieniędzy dla kilkunastokrotnej lepszej wydajności.
Dziękuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam Sheldon.
Płyta główna, obecnie mam jakiegoś szarego Asusa, bardzo mi się podobają płytki od EVG'i. Czy można by coś w tych pieniądzach znaleźć? Wolałbym mieć możliwość wyboru czy Crossfire czy SLI, czyli X58. Co do pamięci nie mam zastrzeżeń, nie znam się, 4 GB powinny mi wystarczyć. Dysk twardy mógłby być większy ale nie musi. Co do karty graficznej to kiedyś miałem radeona i nie miło mi się kojarzy (kłopoty). Ale z tego co czytałem to niema nic od NVidii pod DX11. Obudowa i monitor bez zastrzeżeń. Zasilacz może modularny? Z racji że od pewnego czasu sam się utrzymuje

Dziękuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam Sheldon.
- djarta
- Kontaktowanie:
Zacznę od procesora, nigdy nie miałem AMD i jakoś szczerze nie przepadam za nimi. Myślałem nad czymś z serii Core i7 ale chyba cenowo jest duża różnica. I jak z wydajnością, czy ten AMD jest porównywalny z i7?
AMD zapanowały teraz nad rynkiem, wszyscy polecają AMD, nowe procesory są bardzo dobre, niskie temperatury, dobra wydajność.
i7 są cholernie drogie, conajmniej musisz wydać na procesor 800 zł, a na pewno nie potrzebny Ci jest , aż taka moc obliczeniowa.
Możesz kupić jakiś i5 ale myśle, że wyrzucisz kase w błoto.
Lektura : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Płyta główna, obecnie mam jakiegoś szarego Asusa, bardzo mi się podobają płytki od EVG'i
EVG już wymarła, obecnie robi bardzo mało płyt, są drogie i nie warto płacić 500 zł więcej, żeby mieć lepiej podkręcony procesor.
Wolałbym mieć możliwość wyboru czy Crossfire czy SLI, czyli X58./quote]
X58 są pod INTEL'a.Dysk twardy mógłby być większy ale nie musi
Możesz kupić 2x 500 GB = 1TB (350 zł).Co do karty graficznej to kiedyś miałem radeona i nie miło mi się kojarzy (kłopoty). Ale z tego co czytałem to niema nic od NVidii pod DX11.
Tak, NVIDIA nie ma jeszcze żadnej karty DX11, lecz szczerze powiem Ci = po co te DX11? Żeby pograć sobie w BC2??
Lepiej brać HD4890 która jest silniejsza od 5770 lub GTX 275.Zasilacz może modularny? Z racji że od pewnego czasu sam się utrzymuje to jest wstanie przekroczyć trochę pierwotną kwotę przeznaczoną na nowy komputer.
Tutaj masz modularny -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
możesz troche dopłacić, a na pewno jakość jest lepsza, sam mam Corsair'a i powiem szczerze , że wogóle go nie słychać.
-
Dzięki za wszystko, nazwy części sobie spisałem. Chciałem się jeszcze zapytać coś. Na jednym forum znalazłem coś takiego:
Z tego co wyczytałem na tamtym forum to ceny pochodzą z esc.pl. Co myślicie o tym zestawie ? Czy duża różnica jest pomiędzy tym zaproponowanym przez djarta a tym? Chodzi mi o moc (nie moge znaleźć określenia ;p)
Edycja: Cena jest "troche" wyższa od sumy jaką chciałbym przeznaczyć, ale może warto dołożyć ten 1000 zł a mięć kompa np. 2x szybszego. Dopiero teraz zauważyłem że brakuje myszy i klawiatury więc doliczyłem pare złoty.
Procesor: Intel Core i7-920 /2.66GHz, 4.8 GT/s, 8MB, LGA1366, 45nm, BOX/ 999 zł
Płyta główna: AsRock X58 Extreme /intel X58/ 559 zł
Pamięć RAM: G.Skill 6GB (3x2GB) 1600MHz CL9 NQ 599 zł
Dysk Twardy: Samsung 640GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F1 225 zł
Karta Graficzna: Gainward GeForce GTX 260 GoldenSample 896MB DDR3 /448bit/ HDTV 2xDVI 699 zł
Nagrywarka DVD: LG GH22LS50 SATA SecurDisc LightScribe (black) 110 zł
Obudowa: Antec Gamer Three Hundred (bez zasilacza) 269 zł
Zasilacz: Chieftec 750W [APS-750C] 399 zł
Monitor: LG W2261VP-PF (16:9, FullHD, 2ms, DVI, HDMI) 669 zł
Suma: 4753 zł brutto
3895.90zł netto
Z tego co wyczytałem na tamtym forum to ceny pochodzą z esc.pl. Co myślicie o tym zestawie ? Czy duża różnica jest pomiędzy tym zaproponowanym przez djarta a tym? Chodzi mi o moc (nie moge znaleźć określenia ;p)
Edycja: Cena jest "troche" wyższa od sumy jaką chciałbym przeznaczyć, ale może warto dołożyć ten 1000 zł a mięć kompa np. 2x szybszego. Dopiero teraz zauważyłem że brakuje myszy i klawiatury więc doliczyłem pare złoty.
- djarta
- Kontaktowanie:
Pamięć RAM: G.Skill 6GB (3x2GB) 1600MHz CL9 NQ 599 zł
Po jakiego 6GB?? 4GB wystarczy!
Dysk Twardy: Samsung 640GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F1 225 zł
Lepszym rozwiązaniem było by 2x 500GB.
Zasilacz: Chieftec 750W [APS-750C] 399 zł
Zasiłka to co podałem wyżej, Corsarz modularny.
Poza tym - oki.
-
- Reklama