Komputer do pracy do 2500 zł. z monitorem i systemem

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Michalbb

Użytkownik

Post25 paź 2012, 09:59

Witam wszystkich forumowiczów,

ponieważ potrzebuje kupić komputer do pracy, a wiele się naczytałem, że gotowe zestawy komputerowe nie są bardzo dużo warte to chciałbym was prosić o małą pomoc. Jak zdążyłem zauważyć po postach to na pewno znajdują się tutaj osoby o dużo większej wiedzy na temat podzespołów i oprogramowania niż ja.

Z podstawowych informacji mogę podać, że zależy mi na komputerze w razie przyszłej rozbudowy, czyli nie chciałbym jakiś starych podzespołów ograniczających możliwość poszerzenia możliwości operacyjnych. Komputer przede wszystkim ma być na parę lat, czyli, żeby się nie okazała, że za dwa lata nagle miał jakieś problemy z funkcjonowaniem, choć rozumiem, że trudno przewidzieć co będzie za dwa lata w świecie elektroniki.

Kwotę jaką chce przeznaczyć to między 2000 a 2500 zł już z monitorem.
- Monitor (żadnych specjalnych wymagań może być jeden z najtańszych, byle, żeby obraz był w miarę wyraźny)
- Procesor to z mojej skromnej wiedzy to chyba najlepiej by było kupić "Intel Core i5-3470 3,2 GHz 6MB cache s. 1155 Box" (wydaje mi się, że wydajność do ceny jest całkiem niezła)
- Płyta główna największy problem, ponieważ kompletnie mam tutaj ograniczoną wiedzę na co patrzeć oprócz ilości ram, ich częstotliwości i wejść, dlatego tutaj największa prośba o w miarę rozsądną płytę z możliwościami poszerzenia podzespołów.
- Karta graficzna nie jest wymagana więc może być zintegrowana chyba, że macie lepszą propozycję.
- Karta muzyczna też nie jest wymagana więc może być zintegrowana.
- Ilość ram i ich częstotliwość to według uznania.
- Głośniki - nie wiem czy kupować osobno, czy może, żeby były wbudowane w monitor, ale to chyba znacząco podnosi koszt monitora.
- Zasilacz - brak wiedzy mojej
- Chłodzenie - brak wiedzy mojej
- Dysk twardy - nie musi być duży, byle żeby nie spowalniał działania
- Obudowa - obojętna
- Napęd - zwykła nagrywarka
- System operacyjny - tutaj mam dylemat czy pozostać przy sprawdzonej 7 (mam wersję 32 bit, ale do tego wolałbym 64 bit), czy może zaryzykować w 8

Czy warto prosić o testowanie komputera pod dany system komputerowy - jakieś 30 - 50 zł
Składanie też chyba około 50 zł kosztuje

Z góry dziękuje za pomoc. Mam nadzieję, że wypisałem wszystkie potrzebne informacje i że znajdzie się pomocna osoba :)

Pozdrawiam
Michał
Ostatnio zmieniony 25 paź 2012, 14:04 przez seba86mu, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Korekta tytułu.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Komputer do pracy

Post25 paź 2012, 11:42

Michalbb pisze:potrzebuje kupić komputer do pracy

Do czego ten komputer będzie głównie wykorzystywany ?

Michalbb

Użytkownik

Komputer do pracy

Post25 paź 2012, 12:40

Komputer będzie wykorzystywany przede wszystkim do pracy biurowej, czyli jakieś różne oprogramowanie, obsługa systemu komputerowego i ogólne funkcjonowanie. Jednak mnie zależy najbardziej, aby w razie rozwoju firmy można było go wykorzystać np. do projektowania jakiś urządzeń technicznych, ale to w przyszłości.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Komputer do pracy

Post25 paź 2012, 12:54

Moja propozycja:

Procesor => Intel Core i5-2400 3,1GHz => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Płyta => ASRock B75 Pro3 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
RAM => Patriot 2x2GB 1333MHz CL9 BlueHS => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
HDD => WD Caviar Blue 1TB 64MB => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Napęd => Lite-On iHAS122-18 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zasilacz => XFX Core 450W => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Obudowa => SilentiumPC Brutus 410 Pure Black => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
System => Windows 7 Home Premium 64-bit => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Razem => 2083 zł.

Monitor => Philips 226V3LSB25 LED 22" 1920x1080 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Razem z monitorem => 2510 zł.

heros1303

Stały bywalec

Komputer do pracy

Post25 paź 2012, 13:27

Chyba coś koło 2500zł bo wątpię by ci oddali z monitorem 24zł xd

Michalbb

Użytkownik

Komputer do pracy

Post25 paź 2012, 13:58

Dziękuje za pomoc.

Chyba, że ktoś ma inną propozycję bo to zawsze lepiej mieć do rozważenia alternatywę :)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Komputer do pracy

Post25 paź 2012, 14:31

heros1303 pisze:Chyba coś koło 2500zł bo wątpię by ci oddali z monitorem 24zł

Tak, około 2510 zł.
Przytrafiła się literówka ;)

P.S.
Jeżeli będziesz mógł dołożyć jeszcze te 75 zł., to zamiast BOXowego chłodzenia procesora polecam:
SilentiumPC Spartan Pro HE924 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Będzie ciszej i przede wszystkim chłodniej ;)

Michalbb

Użytkownik

Post26 paź 2012, 10:47

Zastanawiam się, czy zaproponowana płyta da możliwość rozbudowy komputera w przyszłości np. o jakąś kartę graficzną i muzyczną?

Płyta także nie ma złącza SATA III, tylko SATA II więc rozumiem to, że lepszego dysku nie mogę podłączyć, ale nie wiem w jaki sposób będzie się to przekładało na szybkość funkcjonowania komputera. Nawet nie jestem pewien, czy ma to jakieś znaczenie? (zaproponowany dysk jest SATA III, czy tak może być?)

Jeszcze zauważyłem, że karta obsługuję RAM tylko do częstotliwości 1600 MHz, ale nie wiem czy przy danym wykorzystaniu ma to takie znaczenie, bo zawsze można dołożyć trochę więcej RAM?

Ostatnie to chciałbym uzyskać potwierdzenia na temat bezprzewodowego internetu. Jeżeli dobrze odczytuje opis techniczny to nie ma takiej możliwości?

Mam jeszcze pytanie bo słyszałem, że składane komputery mają komponenty, które nie zawsze idealnie ze sobą współgrają, czy to prawda? Ta sama osoba powiedziała mi, że gotowe zestawy jakiś firm mają lepiej dobrane elementy a w razie jakiejś awarii to jest łatwiejszy serwis.

Nie ukrywam, że nie potrzebuje tak dużego dysku, więc mógłbym poświęcić jego pojemność na rzecz lepszej płyty głównej, ale czy to ma sens? To samo tyczy się wielkości monitora mniejszy, na rzecz lepszej płytki.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post26 paź 2012, 11:08

Michalbb pisze:Zastanawiam się, czy zaproponowana płyta da możliwość rozbudowy komputera w przyszłości np. o jakąś kartę graficzną i muzyczną?

Oczywiście.
Płyta posiada dwa złącza PCI-E na karty graficzne, więc w przyszłości możesz nawet zestawić tryb CrossFireX z kart graficznych AMD Radeon.
Z kolei do dwóch złącz PCI możesz podłączyć lepszą kartę dźwiękową (choć ta zintegrowana do najgorszych nie należy) lub inne karty rozszerzeń.

Michalbb pisze:Płyta także nie ma złącza SATA III, tylko SATA II

Jak to nie posiada SATA3 ? Oczywiście, że płyta posiada złącza SATA3 oraz SATA2, również USB 3.0, ale to inna kwestia.

Michalbb pisze:Jeszcze zauważyłem, że karta obsługuję RAM tylko do częstotliwości 1600 MHz, ale nie wiem czy przy danym wykorzystaniu ma to takie znaczenie, bo zawsze można dołożyć trochę więcej RAM?

Tylko do 1600MHz ? Nie wydaje mi się, aby to było mało.
Płyta obsługuje pamięć RAM o standardowym taktowaniu 1600MHz, jednak pomiędzy 1333MHz (zaproponowaną przeze mnie), a 1600MHz nie zobaczysz żadnej różnicy.
Po podkręceniu szyny FSB płyty częstotliwość pamięci możesz zawyżyć do 2200MHz, ale tutaj kłania się już zabawa w OC.

Michalbb pisze:Ostatnie to chciałbym uzyskać potwierdzenia na temat bezprzewodowego internetu. Jeżeli dobrze odczytuje opis techniczny to nie ma takiej możliwości?

O jaki Internet Ci konkretnie chodzi ?
Specyfikacja płyty głównej nie ma nic wspólnego z tym, z jakiego Internetu będziesz korzystał.

Michalbb pisze:Mam jeszcze pytanie bo słyszałem, że składane komputery mają komponenty, które nie zawsze idealnie ze sobą współgrają, czy to prawda? Ta sama osoba powiedziała mi, że gotowe zestawy jakiś firm mają lepiej dobrane elementy a w razie jakiejś awarii to jest łatwiejszy serwis.

Gotowe zestawy w większości przypadków posiadają jakieś podzespoły budżetowe, np. kartę graficzną, zasilacz itp., dlatego takich nikt tutaj nie będzie Ci doradzał.

Co do gwarancji, to zbytnio nie rozumiem, dlaczego gotowy zestaw brandowany jakąś marką miałby mieć "sprawniejszy" proces gwarancyjny. Powiedziałbym, że jesz wręcz odwrotnie. W przypadku awarii któregoś z podzespołów musisz odsyłać całą zaplombowaną skrzynkę, a jeżeli masz składaka odsyłasz tylko uszkodzoną część.

Michalbb pisze:Nie ukrywam, że nie potrzebuje tak dużego dysku, więc mógłbym poświęcić jego pojemność na rzecz lepszej płyty głównej, ale czy to ma sens? To samo tyczy się wielkości monitora mniejszy, na rzecz lepszej płytki.

Nie ma sensu brać mniejszego dysku, bo za 273 zł. masz dysk 750GB o tych samych parametrach, a dopiero za 225 zł. masz dysk 500GB, ale z 16MB pamięci cache.

Nie rozumiem, po co Ci jakaś lepsza płyta główna do komputera do podstawowych prac biurowych, na którym nawet nie będziesz uruchamiał żadnych konkretnych gier ze względu na brak karty graficznej.

W przyszłości możesz włożyć do płyty ASRock B75 Pro3 jakiś lepszy procesor (co i tak jest bez sensu, bo do prac w jakich będzie wykorzystywany ten komputer obecny procesor, a właściwie jego potencjał nie zostanie nigdy wykorzystany) oraz jakąś porządną kartę graficzną, abyś mógł pograć w najnowsze gry.

Michalbb

Użytkownik

Post26 paź 2012, 14:26

Co do SATA III to po opisie płyty widziałem, że tylko było wypisane SATA II, ale może coś przeoczyłem.

Co do częstotliwości RAM to się trochę zatrzymałem na mniejszych wartościach, bo jak kiedyś kupowałem to 1333 to był niezły skok już cenowy w podzespołach.

Co do internetu to teraz się zastanawia, czy dobrze zdefiniowałem pytanie. Do obsługi internetu jest potrzebna karta sieciowa, ale czy niektóre płyty nie mają tego wbudowane, albo źle odczytałem informacje o parametrach.

A to do czego ten komputer będzie używany w przyszłości to samemu mnie trudno określić, więc tutaj po prostu jestem ciekawy:)

Tak się dopytuje różnych rzeczy bo jak już wspomniałem, jestem nowicjuszem jeśli chodzi o bardziej skomplikowane parametry podzespołów i ich wydajność, a myślę, że kto pyta nie błądzi:)

W każdym bądź razie dziękuje za pomoc i poświęcony czas, na pewno wzbogaci to moją wiedzę i sprzęt komputerowy, który zamierzam kupić.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post26 paź 2012, 15:57

Michalbb pisze:Co do SATA III to po opisie płyty widziałem, że tylko było wypisane SATA II, ale może coś przeoczyłem.

Specyfikacja płyty na oficjalnej stronie producenta płyty:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na płycie są trzy szare gniazda SATA 3 oraz cztery czarne SATA 2.

Michalbb pisze:Co do internetu to teraz się zastanawia, czy dobrze zdefiniowałem pytanie. Do obsługi internetu jest potrzebna karta sieciowa, ale czy niektóre płyty nie mają tego wbudowane, albo źle odczytałem informacje o parametrach.

Każda płyta główna posiada zintegrowaną kartę sieciową, również i ASRock B75 Pro3 (pozycja LAN w specyfikacji z powyższego linku).

Michalbb

Użytkownik

Post26 paź 2012, 16:19

Jeszcze raz dziękuje za pomoc takiemu laikowi, jak mi.

Pozdrawiam

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”