ponieważ potrzebuje kupić komputer do pracy, a wiele się naczytałem, że gotowe zestawy komputerowe nie są bardzo dużo warte to chciałbym was prosić o małą pomoc. Jak zdążyłem zauważyć po postach to na pewno znajdują się tutaj osoby o dużo większej wiedzy na temat podzespołów i oprogramowania niż ja.
Z podstawowych informacji mogę podać, że zależy mi na komputerze w razie przyszłej rozbudowy, czyli nie chciałbym jakiś starych podzespołów ograniczających możliwość poszerzenia możliwości operacyjnych. Komputer przede wszystkim ma być na parę lat, czyli, żeby się nie okazała, że za dwa lata nagle miał jakieś problemy z funkcjonowaniem, choć rozumiem, że trudno przewidzieć co będzie za dwa lata w świecie elektroniki.
Kwotę jaką chce przeznaczyć to między 2000 a 2500 zł już z monitorem.
- Monitor (żadnych specjalnych wymagań może być jeden z najtańszych, byle, żeby obraz był w miarę wyraźny)
- Procesor to z mojej skromnej wiedzy to chyba najlepiej by było kupić "Intel Core i5-3470 3,2 GHz 6MB cache s. 1155 Box" (wydaje mi się, że wydajność do ceny jest całkiem niezła)
- Płyta główna największy problem, ponieważ kompletnie mam tutaj ograniczoną wiedzę na co patrzeć oprócz ilości ram, ich częstotliwości i wejść, dlatego tutaj największa prośba o w miarę rozsądną płytę z możliwościami poszerzenia podzespołów.
- Karta graficzna nie jest wymagana więc może być zintegrowana chyba, że macie lepszą propozycję.
- Karta muzyczna też nie jest wymagana więc może być zintegrowana.
- Ilość ram i ich częstotliwość to według uznania.
- Głośniki - nie wiem czy kupować osobno, czy może, żeby były wbudowane w monitor, ale to chyba znacząco podnosi koszt monitora.
- Zasilacz - brak wiedzy mojej
- Chłodzenie - brak wiedzy mojej
- Dysk twardy - nie musi być duży, byle żeby nie spowalniał działania
- Obudowa - obojętna
- Napęd - zwykła nagrywarka
- System operacyjny - tutaj mam dylemat czy pozostać przy sprawdzonej 7 (mam wersję 32 bit, ale do tego wolałbym 64 bit), czy może zaryzykować w 8
Czy warto prosić o testowanie komputera pod dany system komputerowy - jakieś 30 - 50 zł
Składanie też chyba około 50 zł kosztuje
Z góry dziękuje za pomoc. Mam nadzieję, że wypisałem wszystkie potrzebne informacje i że znajdzie się pomocna osoba

Pozdrawiam
Michał