Kolega poprosił mnie o znalezienie mu komputera, który będzie miał mu służyć do obsługi (głównie) Revit'a - programu, który wg producenta potrzebuje już dość mocnej maszyny.
APLICOM pisze:Dla 32-bitowej wersji Revit Architecture 2012
Microsoft Windows 7 32-bit Enterprise, Professional, Ultimate, Home Premium lub Microsoft Windows Vista 32-bit (SP2 or later) Enterprise, Business, Home Premium, Ultimate lub Microsoft Windows XP Professional, Home (minimum SP2).
Dla Microsoft Windows 7 32-bit lub Microsoft Windows Vista 32-bit: Intel i7 (lub lepszy) lub Intel Pentium 4 lub AMD Athlon dual core, 3.0 GHz (lub szybszy) z SSE2.
dla Microsoft Windows XP: Intel Pentium 4 lub AMD Athlon? dual core, 1.6 GHz (lub szybszy) z SSE2.
minimum 4 GB RAM.
5 GB wolnego miejsca na dysku twardym.
1280 x 1024 monitor, karta graficzna: 256 MB, DirectX10, Shader Model 3
Microsoft Internet Explorer 7.0 (lub nowszy).
Napęd DVD.
Internet
Te wymagania trochę mnie osłupiają i jestem bardzo ciekaw, co takiego Revit potrafi, że potrzebuje takich parametrów - rozumiem, że przy pamięci jest napisane 4GB, ale trochę martwi mnie dopisek "minimum" =/; intel i7 lub lepszy...
Czy ktoś miał do czynienia z programem i wie jak dobrać sprzęt do niego?
Spodziewam się, że kolega nie będzie bawił się w zaawansowane modelowanie 3D, ale jeśli ma się uczyć korzystania z programu to warto by móc wykorzystać jego pełne możliwości.
Nie chcę zrobić offtop'a w hardware, gadając o oprogramowaniu, więc przejdę do rzeczy:
Pula finansowa na jednostkę centralną to ~1000PLN i warunek, żeby sprzęt był firmowy...
Przeglądając allegro sprawa jest trochę kontrowersyjna, bo można za te same pieniądze mieć dużo mocniejszego "składaka" z 24miesięczną gwarancją.
Oferty poleasingowych komputerów są też ciekawe, jednak nie wiem jak taki dell czy lenovo zareaguje na silną ingerencję w upgrade.
A może macie propozycje innych firm robiących komputery, które jesteście w stanie z czystym sumieniem polecić jako niezawodne?
Np:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
po wymianie pamięci na
2x coś takiego: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
i grafiki na:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (gdyby jeszcze ktoś mi powiedział, czy wg tego opisu można stwierdzić, że karta graficzna będzie kompatybilna z płytą)
Czy po takim tunningu nie będę musiał jeszcze dodatkowo wymienić zasilacza?
Obawiam się, że to kolejne koszty i bestialska ingerencja w profesjonalnie przygotowany hardware...
No i oczywiście podstawowe pytanie: czy taki mix zadowoli żarłocznego Revit'a...?
Opinie, przemyślenia i wszelkiego rodzaju inne porady - mile widziane