Komputer nie chce się uruchomić

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
szymon189

Użytkownik

Post25 maja 2015, 13:15

2,2V było na baterii więc wymieniłem na nową.

Niestety BIOSu zaktualizować nie potrafię prosto ze systemu Vista 32. Natomiast po utworzeniu dyskietki z trybem DOS mam komunikat:
Type the name of the Command interpreter (e.g., C:\WINDOWS\COMMAND.COM)
A>

I tak wkoło.

Niepokoi mnie temperatura karty graficznej:
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post25 maja 2015, 13:21

Sprawdzałeś reset BIOS-u do ustawień fabrycznych ?
Resetowanie BIOS-u płyty głównej komputera
Trzeci sposób -> Reset poprzez wczytanie fabrycznych (domyślnych) ustawień BIOS-u z poziomu BIOS-u.

Load Optimized Defaults, po czym na zadane pytanie odpowiadamy "Y" - Yes ;) (zdjęcie powyżej).
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
toska78

Użytkownik

Post25 maja 2015, 17:23

Ta karta ma wentylator? Przeczyść dokładnie chłodzenie (radiator) i wymień pastę na niej bo 67*C w spoczynku to nawet 2-rdzeniowa grzałka hd 4870x2 nie ma. Jak nie ma wentylatora dobrze by było dołożyć chociaż na czas testów wentylator jakiś lub chociaż przyłożyć wentylator pokojowy przy otwartej obudowie, żeby jakoś zbić temperaturę jak wymiana pasty nie pomoże. Te temperatury dysku i karty są przy zamkniętej obudowie, bo wygląda jakby w środku nie było żadnej wentylacji? Aktualizacja biosu - na płytach asus p5b i p5q deluxe robiłem ją za pomocą narzędzia Asus Update pod systemem za pomocą wybrania ściągniętego wcześniej pliku biosu (nie było na szczęście żadnych przykrości z tego tytułu :D ). Temperaturę cpu sprawdzisz w programie core temp lub real temp, bo coś HWMonitor nie wyświetla (chyba że to te TMPIN w sekcji płyt gł.)

szymon189

Użytkownik

Post25 maja 2015, 20:31

Męczyłem komputer OCCTem i wszystko śmigało. Wyłączyłem komputer. Komputer uruchomiłem ponownie po 2h na początku był ekran, chciałem uruchomić ponownie OCCT i został czarny ekran. Uruchomiłem ponownie i w czasie ładowania BIOSu był wyświetlany na ekranie, ale jak miał się pojawić pulpit to czarny ekran. Wyjąłem kartę graficzną, podłączyłem pod zintegrowaną na płycie i jest ekran. Widocznie problemem jest karta.

Mam zasilacz Tagan TG380-E00 więc chyba powinien uciągnąć tą kartę?
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
toska78

Użytkownik

Post25 maja 2015, 21:11

Trzeba było najpierw schłodzić piekarnik w obudowie, bo tym occt mogłeś uwalić kartę. Ciekawe jakie tempy były :mrgreen:

kaleron

Użytkownik

Post05 cze 2015, 14:26

Nie odpowiedziałeś na pytanie o kondensatory na płycie głównej. przy takiej konfiguracji bardzo wysokie prawdopodobieństwo uszkodzenia w obrębie zasilania procesora.
Zasilacz moim zdaniem do wymiany.
Wymiana procesora na słabszy - tak, będzie wolniej chodził i mniej się grzał, ale istniejącej usterki prawdopodobnie to nie usunie.
Prawdopodobnie karta graficzna jest chłodzona pasywnie.
Nieprawidłowa praca zasilacza (niestabilne napięcia0 często prowadzi do uszkodzenia dysku twardego (błędy namagnesowania na talerzach, niestabilny odczyt sektorów, ryzyko spalenia elektroniki).
Ogólnie tak złożony komputer aż się prosi o awarię.
Serwis komputerowy i RTV
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”