Witam
Kolega ma problem z komputerem. Komputer na początku nie chciał odpalić (wiatraczki się kręciły i tyle), teraz zero reakcji przy włączaniu.
Sprawdziłem zasilacz i działa, dysk i ram oraz przycisk power tak samo, karta jest zintegrowana. Poodpinałem zbędne rzeczy sprawdzając czy coś nie robi zwarcia ale płyta dalej nie startuje. Płyta nie zawiera żadnych popuchniętych kondensatorów, wszystkie są jak nowe. Model płyty to MSI K9N6SGM-V.
Pytanie płyta czy, procesor? Skoro wszystkie kondensatory są ok, to czy może to być jednak płyta?
Komputer nie wstaje - płyta czy procek?
- seba86mu
Krzchu pisze:Sprawdziłem zasilacz i działa
Jak sprawdziłeś zasilacz?
Jeżeli teraz w ogóle nawet wentylatory nie działają to wygląda to na jakiś problem z zasilaniem.
Podłączyłeś do płyty głównej 4-pinową wtyczkę ATX12V koło procesora?
Jeżeli wentylatory ruszą uruchom komputer bez włożonych kości RAM.
Błąd powinien być zasygnalizowany dźwiękiem buzzera.
Jeżeli nie będzie dźwięku to albo nie masz buzzera, albo padła płyta główna.
Dobrze byłby podłączyć jakiś inny zasilacz.
Wypróbuj jeszcze reset BIOS-u płyty głównej.
- Krzchu
Zasilacz sprawdziłem tak, że wsadziłem drucik we wtyczkę zasilającą płytę główną, a mianowicie łącząc dziurkę z zielonym kabelkiem i czarnym. Tak jak w różnego typu poradnikach, dodatkowo zasilacz obciążyłem dyskiem. Wykonałem pomiary napięć miernikiem i mieściły się w podawanych normach. Linia +12,00V - 11,97V, +5,0V - 5,10V, +3,3V - 3,40V
Tak, wtyczka 4-pinowa koło procesora była i jest wpięta.
Z ram'em sprawdzałem, zero reakcji.
Z komputera brak jakichkolwiek dźwięków.
Reset BIOS-u płyty głównej także robiłem, wyciągając baterie, przestawiając zwrotkę.
A gdybym procesorowi odciął zasilanie przez tą wtyczkę 4-pinową, da to coś? Czy procesor musiałbym dopiero sprawdzić u kogoś innego na sprawnym komputerze?
Tak, wtyczka 4-pinowa koło procesora była i jest wpięta.
Z ram'em sprawdzałem, zero reakcji.
Reset BIOS-u płyty głównej także robiłem, wyciągając baterie, przestawiając zwrotkę.
A gdybym procesorowi odciął zasilanie przez tą wtyczkę 4-pinową, da to coś? Czy procesor musiałbym dopiero sprawdzić u kogoś innego na sprawnym komputerze?
- seba86mu
Krzchu pisze:Z ram'em sprawdzałem, zero reakcji.
Buzzer (głośniczek) podłączony jest do płyty głównej?
- Krzchu
Dokładnie nie wiem, z tego co widziałem tak jak poniżej na zdjęciu w miejscu zaznaczonym zieloną strzałką (dolny rząd) wpięte są 4 piny(ale idą tylko 2 kable- czarny, czerwony i napis na nich speaker czy jakoś tak).
Czy o to chodziło?
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Czy o to chodziło?
- seba86mu
Tak, o to chodziło.
Wygląda na to, że głośniczek jest podłączony tak więc jeżeli płyta główna nie reaguje na brak kości RAM to chyba ona jest uszkodzona.
Podłącz jeszcze na próbę inny zasilacz.
Wygląda na to, że głośniczek jest podłączony tak więc jeżeli płyta główna nie reaguje na brak kości RAM to chyba ona jest uszkodzona.
Podłącz jeszcze na próbę inny zasilacz.
-
- Reklama