Komputer przeznaczony do gier za 2800 zł.

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
wojtekwojtek

Użytkownik

Post25 lip 2013, 21:05

Witam, na wstępie chciałbym poinformować Was, że przyjrzałem się podobnemu tematowi poniżej (kolega również prosił Was o pomoc w składaniu kompa do 2800zł) ale potem budżet kolegi się zwiększył a ponadto miał on już parę części ze starego komputera... Kilkaset złotych potrafi znacznie namieszać dlatego sam ze złożeniem komputera raczej sobie nie poradzę - tak sądzę. Póki co nie mam nic - mój stary komputer nadaje się jedynie do utylizacji, obudowa zżółkła, nadaje się na śmietnik.

Bardzo proszę Was o pomoc w doborze podzespołów do komputera. Interesuje mnie jednostka stworzona do gier. Kwotę 2800-2850zł (nie mam ani złotówki więcej ;/) chciałbym przeznaczyć tylko na jednostkę stacjonarną. Na monitor chciałbym wydać nie więcej jak 350-400zł i raczej 22cale choć nie wiem czy to dobry wybór (kwota za monitor to dodatkowy budżet, 2800zł przeznaczę tylko na jednostkę).

Jeśli chodzi o podkręcanie podzespołów - nigdy tego nie robiłem i raczej nie chciałbym zestawu stworzonego do OC bo jak się domyślam, jest to kosztowne - same części są droższe i te wszystkie chłodzenia... chyba nie na moją głowę i moje doświadczenie.

W związku z powyższym, czy uda się złożyć za tą kwotę komputer, który posłuży mi 3-4 lata i nie będę miał problemów z uruchamianiem coraz to nowszych gier? Proszę również o pomoc w doborze monitora. Słyszałem, że do 400zł dostanę szrot ale na nic więcej póki co nie mogę liczyć.

Z góry dziękuję za pomoc, przepraszam jeśli prośbę tą zamieściłem w złym dziale (jestem tutaj nowy ;) ). Pozdrawiam serdecznie, Wojtek.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Komputer przeznaczony do gier za 2800zł

Post25 lip 2013, 23:16

Procesor => Intel Core i5-4570 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Płyta => MSI B85-G43 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
RAM => Patriot 2x 2GB 1333MHz CL9 BlueHS => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Grafika => ASUS GTX660 Ti DirectCU II => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zasilacz => SilentiumPC Deus 550W M1 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
HDD => WD Caviar Black 1TB 64MB => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Napęd => Samsung SH-224BB => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Obudowa => SilentiumPC Brutus 410 Pure Black => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Razem => 2809 zł.

EDIT
Wymieniłem kartę graficzną.

Do karty graficznej klucz do gry Tom Clancy's Splinter Cell Blacklist Deluxe Edition.

wojtekwojtek

Użytkownik

Post25 lip 2013, 23:27

Dziękuję za szybką odpowiedź :). Mam jednak jedno pytanie... Czytałem, że GTX660Ti jest wydajniejszy od Radeona 7870 i jest nawet ciut tańszy... Jaka jest prawda? Co do płyty głównej to czy żeby zaoszczędzić to nie lepiej wziąć wersję G41 a zaoszczędzone pieniądze dołożyć np do większej ilości RAM'u? Nie znam się ale czytałem o G41 jako o bardzo dobrej płycie do zestawów za około 3000zł.

Hehe no to mnie uprzedziłeś :). Dzięki wielkie, wypowiedz się proszę jeszcze na temat płyty głównej :)

PS. Czy nie będzie problemów z chłodzeniem takiego zestawu w tej obudowie? :)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post25 lip 2013, 23:30

W zasadzie to możesz wziąć płytę MSI B85-G41, ale MSI B85-G43 ma bardziej rozbudowany układ chłodzenia sekcji zasilania procesora oraz chipsetu. To zaledwie 22 zł. różnicy.
Oczywiście możesz wziąć MSI B85-G41, a zaoszczędzoną kwotę dołożyć przykładowo do obudowy SilentiumPC Brutus M23 Pure Black z USB3.0 na przodzie:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Razem wyszłoby wtedy 2804 zł.

wojtekwojtek pisze:a zaoszczędzone pieniądze dołożyć np do większej ilości RAM'u?

Na tą chwilę żadna nowoczesna gra nie wymaga więcej pamięci RAM od 4GB. Między 4GB, a 8GB nie zauważyłbyś żadnej różnicy.
Jak nadejdzie potrzeba RAM zawsze można dokupić, to najtańszy podzespół w komputerze.

wojtekwojtek pisze:PS. Czy nie będzie problemów z chłodzeniem takiego zestawu w tej obudowie?

Obudowa posiada dwa 120-milimetrowe wentylatory w komplecie.

wojtekwojtek

Użytkownik

Post25 lip 2013, 23:38

W takim razie wezmę obudowę M23 (mam nadzieję, że też dostanę wentylatory w komplecie) a płyty zmieniał nie będę :) Dzięki wielkie za złożenie kompa :)

Bardzo prosiłbym jeszcze o propozycje odnośnie monitora.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post25 lip 2013, 23:47

wojtekwojtek pisze:Bardzo prosiłbym jeszcze o propozycje odnośnie monitora.

Philips 227E4LSB => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
BenQ GL2250 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

brysiu28

Użytkownik

Post26 lip 2013, 14:51

Co do ramu to tak za bardzo nie zgodzę się z Sebą , jednak przy użytkowniu tsa i innych pierdół jednak 4 gb to trochę za mało, czasem podczasa gry zżera mi ponad 5,5gb także nie wiem czy nie lepiej by było wziąć tego ramu od razu tak ze 2 gb przynajmniej.

wojtekwojtek

Użytkownik

Post26 lip 2013, 15:04

Ja i tak po 2-3 miesiącach kupię 8GB RAMu więc niech już zostanie te 4GB ;). Podczas gier faktycznie używam paru innych programów więc może się przydać trochę więcej pamięci.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post26 lip 2013, 15:21

Dla przykładu Battlefield 3 na ustawieniach Ultra i rozdzielczości 1920x1080 zużywa około 2,8GB - 3GB RAM-u.
Powiecie, że stara gra ?
Crisis 3 oraz METRO: Last Light w ustawieniach Ultra i rozdzielczości 1920x1080 zużywają maksymalnie 3,2GB RAM-u, co oznacza, że i 3GB spokojnie wystarczyłyby do rozgrywki na tym samym poziomie.
TeamSpeak ? Przecież on zużywa nie więcej niż 30MB pamięci, więc nie wiem w czym problem.
Choćbyś miał uruchomionych 30 TeamSpeakerów to i tak 4GB wystarczą.

Pamięć RAM to najmniej istotny element jeżeli chodzi o gry, no ale każdy ma swoje zdanie.
Zestawy z Allegro mają po 16GB RAM-u i do tego grafikę GT620 i propagandowe opisy, że wszystkie gry chodzą w MAX ustawieniach i rozdzielczości FullHD, więc może tym się kierujecie.

brysiu28

Użytkownik

Post26 lip 2013, 15:24

ale jeszcze do tego wliczają się te 2 gb systemu co nie ? , właśnie mówiłem o BF3 , w ustawieniach średnich w full hd żre mi zawsze ponad 5gb ramu a myślę, że gdybym miał 4 jednak wydajność by była trochę niższa, może się mylę ale takie mam odczucie

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post26 lip 2013, 15:31

brysiu28 pisze:ale jeszcze do tego wliczają się te 2 gb systemu co nie ?

Przytoczone przeze mnie dane, jak również wymagania podawane przez producentów na pudełkach z grą dotyczą uruchomionej gry łącznie z systemem operacyjnym (przecież nie uruchomisz gry bez systemu). Tych wartości nie sumuje się.
Dlatego producenci gier podają dla różnych systemów różne wartości pamięci, np. dla Win. XP 3GB, a dla Vista/7 4GB.

wojtekwojtek

Użytkownik

Post26 lip 2013, 16:17

Na początek kupię zestaw proponowany przez Cb seba - może w ten weekend już zamówię. Jeśli zauważę jakiś spadek wydajności to dokupię RAMu, nie są to duże pieniądze przecież ;), jeśli zaś nie, zostanę przy 4GB - wszystko wyjdzie w praniu.

Swoją drogą... nie orientujecie się może czy jeśli osobiście odbiorę złożony komputer w morelach w np Kielcach to czy będę musiał płacić za montaż te 50zł? Wiem, że istnieje kod gwarantujący montaż i wysyłkę za 1zł ale co wtedy, gdy przyjadę po niego osobiście więc wysyłki nie będzie? xd. Jeśli ten kod działa tylko w przypadku wysyłki to będę musiał się zdecydować na kuriera, choć do punktu MORELE mam może z 3km ;)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post26 lip 2013, 17:45

Dobrze, że mi przypomniałeś.
Wczoraj chciałem złożyć Ci ten zestaw w sklepie techplanet.pl, bo tam za wpisanie kodu forumowicz masz wysyłkę i montaż zestawu gratis, po dodaniu dodatkowo do koszyka usługi:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
ale strona techplanet nie działała i złożyłem w morele.net

Procesor => Intel Core i5-4570 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Płyta => MSI B85-G43 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
RAM => Patriot 2x 2GB 1333MHz CL9 BlueHS => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Grafika => ASUS GTX660 Ti DirectCU II => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zasilacz => SilentiumPC Deus 550W M1 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
HDD => WD Caviar Black 1TB 64MB => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Napęd => Samsung SH-224BB => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Obudowa => SilentiumPC Brutus M23 Pure Black => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Razem => 2881 zł.

W techplanet.pl wychodzi 54 zł. drożej za sprzęt, ale wysyłkę i złożenie masz gratis, więc musisz przekalkulować czy bardziej będzie Ci się opłacał zakup w morele.net czy w techplanet.pl.

Co do odbioru osobistego w morele.net, z doświadczenia wiem, że trwa to trochę dłużej, niż wysyłka na wskazany adres.
Morele najpierw wysyła do sklepu (gdzie wskażesz odbiór osobisty), a sklep dopiero łaskawie informuje Cię, że przesyłka do nich dotarła (jak załóżmy otrzymają w piątek po południu, to możesz być pewny, że poinformują Cię dopiero w poniedziałek, a tak miałbyś już sprzęt w piątek w domu).
Jak wybierzesz wysyłkę na Twój adres otrzymasz przesyłkę dużo szybciej i nie stracisz kasy na paliwo.
Zrobisz jak zechcesz.

Po wybraniu opcji montażu zestawu otrzymujesz złożony komputer razem ze wszystkimi pudełkami po sprzęcie.

P.S.
Nie jestem pewny czy kupując w techplanet.pl otrzymasz kod do gry gratis, bo nie mają żadnej informacji na ten temat.

wojtekwojtek

Użytkownik

Post03 sie 2013, 15:49

Ja też Wam trochę pomogę ;). Zerknijcie w opis filmu tego użytkownika ;) > Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

-- 03 sie 2013, 15:43 --

Ehhh trochę zamieszam teraz... Dopiero dziś zalogowałem się na morele.net z zamiarem kupna tego zestawu bo wreszcie udało mi się dorwać kasę a tu niespodzianka... Mojej karty graficznej oraz nagrywarki niestety nie ma... O ile z nagrywarką sobie poradzę tak z kartą graficzną średnio. Są MSI ale o 130zł droższe... Jeśli są lepsze to zamówię chyba ale jeśli nie są to chyba pozostało mi czekać na tą od Asusa ;/ Jak sądzicie, co robić?

-- 03 sie 2013, 15:49 --

Ehh okazało się, że wszystko zdrożało... Kupić to teraz czy czekać aż MOŻE stanieje? Jak myślicie? ;/

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post03 sie 2013, 22:51

Wakacje się kończą, okres powrotów do szkół, a więc żniwa.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”