Komputer się wyłącza

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
kaco7

Użytkownik

Komputer się wyłącza

Post25 lip 2013, 11:52

Witajcie otóż mam pewien problem,mój komputer działa normalnie na innych grach itp. nic się nie dzieje temperatury wynoszą takie:

CPU: 53
Płyta Główna: 35
Grafika: 54
Dyski Twarde:
32/33 - mam 2 dyski.

I teraz tak gdy odpalam grę o nazwie "Sniper2" dzieje się tak że temperatura wzrasta (to oczywiście wiadomo)

CPU: 65 wzwyż
Grafika: 60 wzwyż
i reszta jest normalnie

Po czym gdy gram nwm 5 minut może trochę dłużej wyłącza mi się tak jakby komputer nic w środku nie działa chociaż jest włączony i nie wiem o co może chodzić ? pewnie o przegrzewanie się ale jak by coś obudowa jest zdjęta ale to nic nie daje.I dziwnie to wygląda iż wyłącz się jak by komputer bez dania go aby się zamknął.

I teraz tak co mam zrobić ? jakiś mi program w tym pomorze czy trzeba coś zakupić ?

Jeżeli napisałem w złym dziale prosił bym o przeniesienie do odpowiedniego działu.

Aha dodam jeszcze że posiadam Windows 7 i komputer spełnia wszystkie wymagania gry.
Pozdrawiam kaco7

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Komputer się wyłącza

Post25 lip 2013, 12:07

Jaki to procesor i karta graficzna ?
Tak czy inaczej temperatura procesora jest za wysoka zarówno w spoczynku jak i obciążeniu.

Kiedy ostatnio czyściłeś sprzęt z kurzu ?
Jakie masz chłodzenie na procesorze ?
Kiedy zmieniałeś pastę termoprzewodzącą na procesorze ?

Jaki posiadasz zasilacz ? (producent, model)

kaco7

Użytkownik

Komputer się wyłącza

Post25 lip 2013, 12:50

Karta: ASUS ENGTS250 1G
Procesor: Chieftec GPS 400

Kurz ostatnio 2 tygodnie temu

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Komputer kupiłem około 3 lata temu a więc nie wiem kiedy to było zmieniane i nie wiem także jak to zmienić. (jeśli będzie trzeba)
Pozdrawiam kaco7

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Komputer się wyłącza

Post25 lip 2013, 12:57

kaco7 pisze:Kurz ostatnio 2 tygodnie temu

2 tygodnie temu ?
Radiator procesora wygląda, jakby nie był czyszczony od czasów PRL-u, stąd takie temperatury.
Żeberka radiatora powinny błyszczeć, bez grama kurzu, a u Ciebie zapchane kołtunami.

Zdemontuj wentylator z radiatora i wyczyść dokładnie radiator, bo skoro nie posiadasz pod ręką pasty termoprzewodzącej, to nie możesz zdemontować całego coolera z procesora, bo przed ponownym jego montażem musiałbyś nałożyć nową pastę.
Swoją drogą skoro komputer ma już trzy lata, to przydałoby się nałożyć świeżą pastę termoprzewodzącą:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Instrukcja:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

To samo dotyczy chłodzenia karty graficznej.

kaco7

Użytkownik

Komputer się wyłącza

Post26 lip 2013, 13:10

Aha czyli rozumiem że jeżeli wykonam to wszystko to przy włączeniu tej gry temperatura powinna być już stabilna ? i nie powinien się komputer wyłączać.
Pozdrawiam kaco7

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Komputer się wyłącza

Post26 lip 2013, 13:21

Temperatura będzie na pewno znacznie niższa, ale nikt Ci tego nie zagwarantuje czy nie będzie się wyłączać, bo przyczyna może być również inna, ale wydaje mi się, że będzie ok.
Tak czy inaczej chłodzenie procesora i karty graficznej nadaje się do gruntownego czyszczenia.

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Komputer się wyłącza

Post27 lip 2013, 12:26

Jeśli zdobędziesz czysty pędzelek nawet od farbek, ale czysty i z miękkim włosiem, to wystarczy do wyczyszczenia radiatora. Trochę się nim na majtasz ale wyczyścisz bez ściągania wentylatora.

Co jeszcze, teoretycznie zdjęta obudowa pogarsza chłodzenie bo zaburza obieg powietrza. Jak jest dobrze zamontowane chłodzenie wewnętrzne to lepsze jest założenie obudowy. Swoją drogą sprawdź czy wentylatory w obudowie prawidłowo pracują. Ten pod zasilaczem ma wyciągać powietrze z obudowy, a jak Masz jakiś na dole to on ma wtłaczać chłodne.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”