Witam. Myślę o kupnie nowych części do kompa takich jak:
Procesor, Karta Graficzna, Płyta główna, Ram.
Aktualne części które mam to:
Intel Pentium IV 3.00 GHz | Nvidia GeForce 9500 GT | Gigabyte 8i915p Dual Graphic | 2GB Ram (2x 1GB) | Zasilacz MODECOM Feel 1 600W (Dodam że spisuje się bezbłędnie mimo że widnieje na czarnej liście)
Chcę kupić:
Intel Core i5 2500K 3,30 GHz | GeForce GTX 570 Gainward 1280MB | Asrock Fatal1ty Z77 PROFESSIONAL | Kingston HyperX DDR3 2X 4GB 1600MHz XMP X2 CL9 Grey Edition (Sandy Bridge) Łączna cena tych części wynosi ok. 3800zł
Co sądzicie na temat tych części do komputera?
Komputer za 4000zł
- seba86mu
Komputer za 4000zł
DjEcill pisze:Intel Core i5 2500K 3,30 GHz | GeForce GTX 570 Gainward 1280MB | Asrock Fatal1ty Z77 PROFESSIONAL | Kingston HyperX DDR3 2X 4GB 1600MHz XMP X2 CL9 Grey Edition (Sandy Bridge) Łączna cena tych części wynosi ok. 3800zł
A gdzie to Ci taka wysoka cena wyszła za te cztery podzespoły ?
=> Procesor => Intel Core i5 2500k 3,3GHz => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
=> Płyta => ASRock Fatal1ty P67 PERFORMANCE => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
=> RAM => GoodRam 2x 4GB 1600MHz => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
=> Grafika => Gigabyte Radeon HD 7870 2GB 256-bit => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Razem: 2808 zł.
Z płytą:
=> ASRock Z77 PERFORMANCE => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Razem: 2987 zł.
DjEvill pisze: Zasilacz MODECOM Feel 1 600W (Dodam że spisuje się bezbłędnie mimo że widnieje na czarnej liście)
To, że Pentium 4 i GeForce 9500GT działają Ci na zasilaczu Modecom Feel nie znaczy, że Core i5 i HD 7870 będą na nim działały. Nie sugeruj się mocą zasilacza wyrysowaną na naklejce.
Poza tym to niedorzeczne, aby zasilacz o łącznej ciągłej mocy szczytowej na poziomie 600W na linii +12V miał maksymalne natężenie 33A (400W: 12V1 - 18A, 12V2 - 16A) - piszę o Twoim Modecom Feel. Zasilacz o takich parametrach absolutnie nie powinien być zestawiany z nowoczesnymi kartami graficznymi.
Dla przykładu poniższy zasilacz XFX Core 550W linię +12V obciążalną ma na poziomie 44A (528W), zaś Cooler Master na poziomie 45A (540W). Piszę o linii +12V, ponieważ to ona dziś odgrywa ogromną rolę.
=> Zasilacz do powyższego zestawu:
=> XFX Core 550W => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
=> Cooler Master RS600-ASABL3-EU => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
Komputer za 4000zł
Po pierwsze won z Radeonem. 2. Won z Goodramem (Podałem jakie części wybrałem) Schodzenie z zasilaczem poniżej 600w nie wchodzi w grę jak to ktoś ujął o GeForce GTX 570 że karta przy obciążeniu ma pobór mocy 350w no na pewno 580 to uciągnie. Popatrz na ceny zasilaczy, są cholernie drogie. Dlaczego wyszło 3800zł? Dlatego że ja kupuje w komputroniku a nie na jakichś morele.net czy znak.pl . Do tego dodam że mój Pentium jest totalnym średniowieczem bo mam go ok. 8 lat, a przez niego karta graficzna jest ograniczana. Dzięki ci za pomoc i proszę pomyśl czy osoba która pisze zna się na sprzęcie komputerowym czy nie. W mojej sytuacji ja mam wiedzę na temat sprzętu, i ja doskonale wiem że mój modecom może nie uciągnąć tych nowych podzespołów. Wolę wydać tyle żeby to chulało przez ileś lat niż żeby padło po miesiącu. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam DjEvill
- greh
- Kontaktowanie:
Komputer za 4000zł
Skoro uważasz że się znasz, i spisz na kasie, to przynajmniej nie pyskuj! Inaczej będziemy się gniewać i

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.
-
Komputer za 4000zł
Nie śpię na kasie, nie pyskuję. Po prostu nie lubię jak traktuje się człowieka jak małe dziecko i tłumaczy mu się z dużą dokładnością. 4000zł to nie jest dużo a fakt są droższe części ale po co mi one? Do tego ten Radeon, nienawidzę tych kart graficznych bo miałem kiedyś Radeona i ciągle były z nim problemy.
- greh
- Kontaktowanie:
Komputer za 4000zł
DjEvill pisze: 4000zł to nie jest dużo
DjEvill pisze:Nie śpię na kasie...

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
Komputer za 4000zł
No a nie? Jakbym wybrał I7 Extreme (4000zł) i te podzespoły co wyżej to by wyszło 8000zł a nie 4000zł. Niedużo zależy dla kogo. Uważam że jest to dużo no ale za śmieszne pieniądze dużo badziewia się sprzedaje, nie zawsze. Można zamknąć temat. No na kasie dużo Polaków nie śpi. Jak się uzbiera to będzie a jak nie to trzeba trwać przy złomie. Trudno
-- 05 lip 2012, 16:41 --
No chyba że ktoś mi zaproponuje coś tańszego ale lepszego lub równych parametrów. Nie chcę G###a które przestanie działać po miesiącu czy roku.
-- 05 lip 2012, 16:41 --
No chyba że ktoś mi zaproponuje coś tańszego ale lepszego lub równych parametrów. Nie chcę G###a które przestanie działać po miesiącu czy roku.
- seba86mu
Komputer za 4000zł
DjEvill pisze:No chyba że ktoś mi zaproponuje coś tańszego ale lepszego lub równych parametrów. Nie chcę G###a które przestanie działać po miesiącu czy roku.
Nie rozumiem o co tutaj chodzi.
Podałem Ci konfigurację wydajniejszą i o prawie 1000 zł. tańszą (2808 zł.) od tej, którą podałeś Ty (3800 zł.).
Radeon HD 7870 jest wydajniejszy od GeForce GTX 570, a Twoją argumentację typu "won z radeonem, bo go nienawidzę i won z goodramem" pozostawię bez komentarza.
-
Komputer za 4000zł
No niestety z tym Radeonem jest głupia sprawa. Miałem ATI Radeon x1950pro i żadne sterowniki do karty nie funkcjonowały. Ciągle miałem problemy z wydajnością gier (z 3-4 lata temu) mimo że procesor był ciągle na chodzie to teraz jest z nim problem a nie z kartą (Wymieniłem w komputroniku na gwarancji Radeona na tego GeForce'a) no może bym się skusił ale już nawet od 2 kumpli słyszałem jakie to Radeony są badziewia, a oni mieli Radka HD 4800. A co do goodram to widzisz w ogóle jakie ma opóźnienie? ja widzę że 11 a te kingstony mają 9. Kit z ramem. Ważniejszą kwestią jest procek, grafa i płyta główna no i zasilacz.
- seba86mu
Komputer za 4000zł
DjEvill pisze:A co do goodram to widzisz w ogóle jakie ma opóźnienie? ja widzę że 11 a te kingstony mają 9.
Myślisz, że dzięki opóźnieniom CL9, zamiast CL11 będziesz widział jakąkolwiek różnicę w wydajności w praktyce na jakiejkolwiek grze ?
Chyba taką, że benchmark zamiast 70 FPS wyświetli Ci 71 FPS.
DjEvill pisze:Ważniejszą kwestią jest procek, grafa i płyta główna no i zasilacz.
Moją propozycję procesora, płyty i zasilaczy podałem Ci w pierwszym poście tego tematu.
Myślę również, że kwestię zasilacza w miarę logicznie wytłumaczyłem, a konkretnie to, że ten XFX Core 550W czy Cooler Master 600W uciągnie 2x więcej, niż Twój obecny Modecom Feel 600W.
Chcesz coś jeszcze wydajniejszego czy o co chodzi ?
Do jakiej kwoty ?
Mam Ci podać podzespoły do łącznej kwoty 4000 zł. ?
-
Komputer za 4000zł
Więc tak Asrock P67 Performance może być (i tak bym nie używał tych 3 slotów do grafy, ale myślałem trochę o SLI, ale to za duży koszt)
Płyta główna: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników- 500 zł
Procek: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników - 939 zł
RAM: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników - 219 zł
Grafa: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników - 1 549 zł
Łączny koszt - 3 206 zł (Komputronik)
Myślę że dzięki wam przemyślałem kupno i przedstawiłem wam powyżej aktualne części i lepsze i oczywiście tańsze.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"CL czas dostepu do pamieci im niższy tym lepiej "
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Do tego chyba dojdzie nowy i mocniejszy zasilacz bo Radeony są prądo-żrące i niestety mój Modecom go nie zadowoli ;]
-- 05 lip 2012, 17:34 --
Jak masz chwilkę zobacz ten zasilacz (choć według tego co podałeś też jest słaby) Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-- 05 lip 2012, 17:35 --
Według tego co pisałeś wyżej o zasilaczach ten powyżej Chieftec 750w ma łącznie 90 (+12V1 - +12V5)
-- 05 lip 2012, 17:41 --
Nie no wiadomo żeby części były sprawne i wydajne ale żeby nie były za drogie gdyż 5000zł na pewno nie wydam ;]
Płyta główna: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników- 500 zł
Procek: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników - 939 zł
RAM: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników - 219 zł
Grafa: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników - 1 549 zł
Łączny koszt - 3 206 zł (Komputronik)
Myślę że dzięki wam przemyślałem kupno i przedstawiłem wam powyżej aktualne części i lepsze i oczywiście tańsze.
"CL czas dostepu do pamieci im niższy tym lepiej "
Do tego chyba dojdzie nowy i mocniejszy zasilacz bo Radeony są prądo-żrące i niestety mój Modecom go nie zadowoli ;]
-- 05 lip 2012, 17:34 --
Jak masz chwilkę zobacz ten zasilacz (choć według tego co podałeś też jest słaby) Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-- 05 lip 2012, 17:35 --
Według tego co pisałeś wyżej o zasilaczach ten powyżej Chieftec 750w ma łącznie 90 (+12V1 - +12V5)
-- 05 lip 2012, 17:41 --
Do jakiej kwoty ?
Mam Ci podać podzespoły do łącznej kwoty 4000 zł. ?
Nie no wiadomo żeby części były sprawne i wydajne ale żeby nie były za drogie gdyż 5000zł na pewno nie wydam ;]
- seba86mu
Komputer za 4000zł
DjEvill pisze:Według tego co pisałeś wyżej o zasilaczach ten powyżej Chieftec 750w ma łącznie 90 (+12V1 - +12V5)
Natężenia poszczególnych sekcji linii +12V nie sumuje się.
Tutaj wytłumaczyłem mniej więcej o co w tym wszystkim chodzi:
=> sprzet-komputerowy/problem-z-wyborem-zasilacza-t19046.html#p101784
W przypadku Chieftec APS-750C łączne natężenie linii +12V, to 54A (650W), a więc jest to bardzo potężna linia zasilająca.
-
Komputer za 4000zł
Ok Dzięki ci bardzo ;]. Przynajmniej wydam trochę mniej 

- seba86mu
Komputer za 4000zł
Sprawa wygląda tak, 4GB pamięci o taktowaniu 1333 MHz w zupełności Ci wystarczy aby grać w najnowsze gry w najwyższych rozdzielczościach, w najwyższych detalach.
Zresztą w każdej chwili możesz sobie dokupić drugi taki sam zestaw za 90 zł. i mieć 8 GB, choć to w obecnych czasach niepotrzebne.
Zamiast przepłacać za pamięć RAM, której wydajność w tym momencie nie ma większego znaczenia i płytę główną (ASRock Fitality), której potencjału OC i tak pewnie nie wykorzystasz, lepiej dołożyć do lepszej karty graficznej.
W konkurencyjnym sklepie możesz mieć dużo lepszy sprzęt w podobnej cenie.
=> Procesor => Intel CORE I5 2500K 3.3GHz => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
=> Płyta => ASRock P67 PRO3 (B3) => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
=> RAM => GoodRam 2x 2GB 1333 MHz CL9 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
=> Grafika => MSI GeForce GTX 580 384-bit Lightning => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Razem: 3122 zł.
Do tego zestawu zasilacz XFX Core 550W, który nawet przy tym sprzęcie się nie spoci.
Powyższy zestaw zżera w obciążeniu około 450W, sama karta GTX 580 około 240W.
Żaden Chieftec 700W nie jest Ci potrzebny, bo takich zasilaczy używa się przy konfiguracjach SLI / CrossFire złożonych z trzech kart graficznych, więc nie przepłacaj 520 zł. za zasilacz, bo to nierozsądne.
Zresztą w każdej chwili możesz sobie dokupić drugi taki sam zestaw za 90 zł. i mieć 8 GB, choć to w obecnych czasach niepotrzebne.
Zamiast przepłacać za pamięć RAM, której wydajność w tym momencie nie ma większego znaczenia i płytę główną (ASRock Fitality), której potencjału OC i tak pewnie nie wykorzystasz, lepiej dołożyć do lepszej karty graficznej.
W konkurencyjnym sklepie możesz mieć dużo lepszy sprzęt w podobnej cenie.
=> Procesor => Intel CORE I5 2500K 3.3GHz => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
=> Płyta => ASRock P67 PRO3 (B3) => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
=> RAM => GoodRam 2x 2GB 1333 MHz CL9 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
=> Grafika => MSI GeForce GTX 580 384-bit Lightning => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Razem: 3122 zł.
Do tego zestawu zasilacz XFX Core 550W, który nawet przy tym sprzęcie się nie spoci.
Powyższy zestaw zżera w obciążeniu około 450W, sama karta GTX 580 około 240W.
Żaden Chieftec 700W nie jest Ci potrzebny, bo takich zasilaczy używa się przy konfiguracjach SLI / CrossFire złożonych z trzech kart graficznych, więc nie przepłacaj 520 zł. za zasilacz, bo to nierozsądne.
-
Komputer za 4000zł
To ja już sam nie wiem. Najpierw piszesz że Radeon który jest dobry a teraz dajesz GeForce GTX 580. Płyta główna może być ten ASRock p67 performance, Karta graficzna albo Radeon albo ten GeForce, różnica jest ok. 300zł. A ramów nie zobaczę gdyż link wkleiłeś ten sam co płyta główna ;], co do zasilacza to 550w nie pasuje mi, ponieważ chcę wykorzystać pełne możliwości chłodzenia i zamontować komplet wentylatorów + radiator na procek Mugen Infinity Rev. B. A co do ramu to bez chłodzenia nie będzie czasem problemów z temperaturą czy przegrzaniem?
-
- Reklama