Który komputer wybrać

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Bullko

Użytkownik

Który komputer wybrać

Post09 wrz 2012, 22:31

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Który komputer wybrać

Post09 wrz 2012, 23:02

Przede wszystkim nikt tutaj nie będzie doradzał Ci gotowych zestawów z Allegro i radzę Ci nie kupuj takiego.

Napisz, jaką kwotę możesz przeznaczyć na komputer ?

Do około 3300 zł.:

Procesor => Intel Core i5-3570K, 3.4GHz => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Cooler => SilentiumPC Spartan HE923 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Płyta => MSI Z77A-GD55 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
RAM => Goodram 2x 2GB 1600MHz => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Grafika => MSI R7870 Twin Frozr 2GD5/OC => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zasilacz => OCZ ZT Series 550W fully Modular => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
HDD => WD Caviar Black 500GB => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Napęd => LG GH24NS90 RBBB => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Obudowa => SilentiumPC Brutus 410 Pure Black => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Razem => 3360 zł.

Bullko

Użytkownik

Który komputer wybrać

Post10 wrz 2012, 15:39

ale ja nie wiem czy ty nie zauważyłeś że to jest składak ?? To nie jest komp typu hp tylko zwykły składak który ktoś złożył i dał na sprzedaż na allegro :D a ze w tych dwóch kompach mi najbardziej odpowiadają podzespoły to dlatego chce waszej porady który z nich lepszy. A co do tego kompa co ty podałeś to twój zestaw ma tylko lepszą kartę graficzną :) a tak to all takie same w niektórych przypadkach nawet gorsze

Awatar użytkownika
TitoBandito

Użytkownik

Który komputer wybrać

Post10 wrz 2012, 16:14

Zacznijmy od tego, że w jednym i drugim przypadku nie ma żadnych danych o dyskach, więc na 100% są one z serii "zielonej", która jest super.... ale dla magazynu danych - nie dla dysky sytemowego. Obudowy są warte 50zł sztuka, zasilacze 40zł. Budy Logic i Tracer - :lol: Zasilacze Tracer i Logic :lol: :lol: :lol: Płyty główne - z pierwszego konfigu LowEnd. W drugim nawet nie jest podana. :( A najlepszy w drugim konfigu jest opis - sorry, ale jak ktoś w dla kompa z IB wali w opisie "Markowe płyty główne - socket 1156" to coś jest nie ten teges. :lol: :crazy: Jedyne co w tych konfigach jest dobre to model procesora i karta grafiki. Gdyby te komputery kosztowały max 2000zł to ok. Ale za 3kzł to możesz zbudować taki zestaw, że mucha nie siada. :jupi: :jupi: :jupi:

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Który komputer wybrać

Post10 wrz 2012, 18:06

Bullko pisze:A co do tego kompa co ty podałeś to twój zestaw ma tylko lepszą kartę graficzną a tak to all takie same w niektórych przypadkach nawet gorsze

Proszę wskazać, który podzespół jest gorszy i uargumentować to, a być może przyznam Ci rację.

Rajcujesz się, że zestaw z Allegro posiada 8GB RAM ? Powiedz mi w czym masz zamiar wykorzystać te 8GB pamięci.
Obecnie żadna gra nie wymaga i zapewne jeszcze przez najbliższy rok nie będzie wymagać więcej niż 4GB RAM-u jeżeli chodzi o wymagania zalecane.
Jeżeli przyjdzie zapotrzebowanie na 8GB RAM-u nie widzę problemu, aby kupić za 65 zł. drugi zestaw 2x 2GB.
Korzystasz z programów renderujących ? W takim razie 8GB Ci się przyda.

Zestawy z Allegro, tak jak napisał TitoBandito nawet słowem nie wspominają o dyskach twardych, bo pojemność 1000GB, to nie jest żaden szał, no chyba że chcesz chwalić się przed kolegami ilością zer w rozmiarze dysku.
Jeżeli, to rzeczywiście seria Caviar Green, to nie dorastają one nawet do kostek 2-procesorowej serii Caviar Black, którą zaproponowałem ja.

Mówisz, że Intel Core i5-3570K zaproponowany przeze mnie jest gorszy od Intel Core i7-3770K z zestawu z Allegro ? Proszę o Twoją argumentację. Racja, i7-3770K jest wydajniejszy od i5-3570K, ale tylko w teorii.
W praktyce żadna obecnie aplikacja nie wykorzysta pełnego potencjału tego procesora i pewnie długo nie wykorzysta.
Jeżeli mógłbyś przeznaczyć na sprzęt 4500 zł., to wtedy bierz sobie tego i7-3770k i nawet starczy na kartę GTX 670.

Zwracam uwagę, że model i7-3770K jest prawie o 400 zł. droższy od i5-3570K, a ich prakatyczna wydajność jest niemalże na tym samym poziomie, tym bardziej, że i5-3570K możesz kręcić, jak tylko Ci się podoba przy płycie MSI Z77A-GD55, którą zaproponowałem (9-fazowe zasilanie procesora). Jak zaczniesz kręcić tego i7-3770K na płycie z 4+1-fazowym zasilaniem i zasilaczem Tracer 500W czy tam 620W, to nie wiem, co z tego wyniknie.

Zestawy z Allegro posiadają procesory z w pełni odblokowanym mnożnikiem, czyli zostały wyprodukowane z myślą o OC, jednak pozostałe podzespoły mające ogromny wpływ na OC, czyli zasilacz, płyta główna (4+1- fazowe zasilanie procesora), BOX-owe chłodzenie procesora są naprawdę o kant dupy do rozbicia.

Napisałeś, że w moim zestawie tylko karta graficzna jest trochę lepsza od tych z Allegro. "Trochę", to mało powiedziane, bo HD 7870 zjada na śniadanie HD 7850, tym bardziej, że MSI R7870 Twin Frozr 2GD5/OC, to podkręcona przez producenta wersja z najwydajniejszym fabrycznie montowanym niereferencyjnym systemem chłodzenia na rynku Twin Frozr III z pięcioma rurkami cieplnymi heat-pipe.

Nadal uważasz, że zestawy z Allegro są wydajniejsze ? Zapraszam do dalszej dyskusji, jeżeli nadal masz wątpliwości.
Jeżeli jesteś przekonany o tym, że się mylę bierz zestaw z Allegro.

Bullko

Użytkownik

Który komputer wybrać

Post11 wrz 2012, 20:10

Ja nie mam w planach podkręcania procka ale mam w planach kupic tylko jakąś zajebistą karte za np 3 lata. Ale mam pytanie jakie ma możliwości ta karta ASUS P8B75-V w podkręcaniu. Mianowicie chodzi mi o kartę graficzną czy będę mógł włożyć do kompa jakaś zajebista za 3 lata np. Oraz jakie ma możliwości podkręcenia procka jeśli bym zmienił zdanie za te 2 lata np

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”