Kupno używanego laptopa, warto? Jaki?

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Kontaktowanie:

Post27 sty 2016, 13:29

Cześć. Przymierzam się do kupna laptopa, i zastanawam się, czy nie lepiej właśnie kupić jakiś dobry laptop używany, niż nowego za ok 1200PLN, używany chcę do tysiąca złotych, możecie coś polecić? A może sami macie coś do sprzedania?

Na razie wpadł mi w oko laptop G580

- Procesor: Intel(R) Core(TM) i3-3110M CPU 2.40GHz 2.40GHz
- Pamięć (RAM): 8,00 GB
- Typ systemu: 64-bitowy system operacyjny, procesor x64
- Oryginalny WINDOWS 8
- Karta graficzna NVIDIA® GeForce® G610
- Napęd optyczny: DVD-R (Dual Layer)
- Kamera: Wbudowana kamera internetowa 0,3 MP
- Ekran: matryca 15,6" HD panoramiczna 16:9 (1366x768)
- Dysk twardy: 1 TB (5400 obr./min)

Cena jego to 800PLN, pytanie czy warto? Podobno mało używany i ma ok 3lat.

Poluję na jakieś okazję ale strasznie ciężko coś wychaczyć, dobrze jak by miał co najmniej 4GB ram, i procesor przyzwoity i3+

Czarny_Wiatrak

Użytkownik

Post29 sty 2016, 09:24

Może rozważ jakieś sklepy ze sprzętem używanym? Pełno tego w sieci, do niektórych można podjechać osobiście i obejrzeć sprzęt no i zazwyczaj masz jakąś formę gwarancji na sprzęt oraz jest on sprawdzany przed wysłaniem czego nie da się powiedzieć o sprzęcie od osób prywatnych.

Korzystam z paru sklepów ale od jakiegoś czasu do firmy kupuję laptopy w {SPAM} - właśnie ze względu na gwarancje i serwis. Jeżeli bierzesz to pod uwagę - sprawdź ich ofertę a może coś się trafi.

Co do sprzętu używanego zwykle warto kupić - czasem zdarzy się dobra okazja na wydajny sprzęt w przyzwoitej cenie. Dla mnie to główny plus sprzętu używanego - można wydać mniej niż na nowy sprzęt kupując często wydajniejsze laptopy które (czasem) można dodatkowo konfigurować. Zwykle nie ufam prywatnym sprzedawcom bo wiadomo - laptop może być w tragicznym stanie. Sklepy bardziej dbają o sprawność sprzedawanych zestawów czy laptopów.

Oczywiście minusem jest tutaj to, że nie ma nigdy 100% pewności jak długo taki sprzęt pożyje ale od tego są gwarancje.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2016, 09:24 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunąłem spam

Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Kontaktowanie:

Post30 sty 2016, 21:52

Kupiłem Lenovo G580 (20150) w dość dobrym stanie po kobiecie, za 700PLN więc jestem zadowolony:)

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”