Laptop do 1300-1400 zł - prośba o rady

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
Crux

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post11 mar 2014, 11:06

Witam,

Nie znam się kompletnie na tych klimatach, bardzo proszę o poradę ekspertów jaki laptop do 1400 zł najlepiej wybrać?

1. Laptop ma służyć głównie do nauki (dzieci), pracy no i ogólnie codziennego użytku (Internet, komunikacja WiFi z innymi urządzeniami, jakiś film od czasu do czasu). Kombajnu do gier nie szukam choć miło by było jakby chociaż te kilkuletnie produkcje potrafił bez problemu obsłużyć. Priorytetem jest jednak solidność, niezawodność działania, jakość wykonania zarówno zewnętrznych elementów jak i jakość wewnętrznych podzespołów. Żeby to był po prostu sprzęt dobry, który posłuży jak najdłużej a nie, że trzeba będzie z nim latać co chwilę do serwisu.

2. Dysk twardy nie musi być zbyt pojemny (jeśli ma to znaczący wpływ na cenę) - myślę, że taki 320GB by wystarczył.
3. Czytnik linii papilarnych i tego typu wodotryski niepotrzebne
4. Antywirus w komplecie - niepotrzebny (darmowych w sieci jest wystarczająco dużo, więc taki wabik na mnie nie działa)
5. System operacyjny w komplecie - tutaj sam nie wiem, prosiłbym o waszą radę. Opłaca się? Powiem tak, jeśli dałoby się dorwać fajny sprzęt z systemem operacyjnym w komplecie (najlepiej z Windows7) to super, czekam na propozycje. Jeśli natomiast w porównywalnej cenie będzie dużo lepszy sprzęt, ale bez systemu to bardziej będę się skłaniał ku tej opcji (bez systemu)

Bardzo proszę o rady ludzi znających się dobrze na rzeczy i z góry za każdą pomoc bardzo dziękuję!

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post11 mar 2014, 14:37

Identyczny sprzed dwóch dni temat => sprzet-komputerowy/laptop-do-1400zl-t28979.html

Awatar użytkownika
Crux

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post11 mar 2014, 15:04

Widziałem wcześniej. Cena się zgadza, ale czy identyczny?
"kolega poszukuje jak najmocniejszego lapka w tej cenie razem z systemem"

vs.
"Laptop ma służyć głównie do nauki (dzieci), pracy no i ogólnie codziennego użytku (Internet, komunikacja WiFi z innymi urządzeniami, jakiś film od czasu do czasu) (...) Jeśli natomiast w porównywalnej cenie będzie dużo lepszy sprzęt, ale bez systemu to bardziej będę się skłaniał ku tej opcji (bez systemu)"

Skala oczekiwań nieco inna. Myślałem, że to ma znaczenie dlatego założyłem osobny temat.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post11 mar 2014, 15:21

Crux pisze:Cena się zgadza, ale czy identyczny?

Crux pisze:Skala oczekiwań nieco inna.

W tym przedziale cenowym to nie ma znaczenia, bo za 1400 zł. nie kupisz dobrego laptopa do gier, a właśnie do takich rzeczy, jakich Ty oczekujesz.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post11 mar 2014, 17:17

Priorytetem jest jednak solidność, niezawodność działania, jakość wykonania zarówno zewnętrznych elementów jak i jakość wewnętrznych podzespołów.

W niskobudżetowych do 3k lapkach nie da się połączyć solidności wykończenia i super mega parametrów. Coś za coś.
Powyżej 4k już można mieć i solidność i dobre parametry. A za cenę 1.5k cóż...

Żeby to był po prostu sprzęt dobry, który posłuży jak najdłużej a nie, że trzeba będzie z nim latać co chwilę do serwisu.

Marzenia ściętej głowy.
Nie ma sprzętu który nie psuje się. Ja mam fabrycznie nowego ASUSa i to dobrego K56CB, a mam spore problemy z dedykowaną kartą graficzną (prawd. pamięci na grafie uszkodzone). Jakoś mi nie zależy na grafie nVidii więc temat odpuściłem, na dedyku lapek działa dobrze tym bardziej że procek i7.

System operacyjny w komplecie - tutaj sam nie wiem, prosiłbym o waszą radę. Opłaca się?

Miej to na uwadze, że jak kupisz lapek z Windows 8, domyślnie będzie włączone secureboot i zintegrowany klucz w biosie. Powoduje to liczne problemy np.

Kod: Zaznacz cały

http://www.komputerswiat.pl/artykuly/redakcyjne/2012/11/windows-8-klucz-produkty-zaszyty-w-bios-ie-ulatwienie-czy-utrudnienie.aspx

Proponuję wyłącznie lapki bez zainstalowanego systemu operacyjnego. Wersję OEM zawsze można sobie kupić.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
Crux

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post11 mar 2014, 19:18

W niskobudżetowych do 3k lapkach nie da się połączyć solidności wykończenia i super mega parametrów

Zdaje sobie z tego sprawę. Chodziło mi o to żeby to był możliwie najlepszy sprzęt w podanym przeze mnie przedziale cenowym.

Marzenia ściętej głowy. Nie ma sprzętu który nie psuje się

Z tego też zdaje sobie sprawę, ale czy to oznacza, że w cenie ok. 1,5k nie ma już sprzętu, który wytrzyma przeglądanie internetu, korzystanie z programów biurowych i oglądnięcie jakiegoś filmu? :think: Przyznam, że czuję się w tym momencie lekko skołowany bo jeśli za równowartość średniej polskiej wypłaty nie idzie kupić nic co wytrzymałoby przez dłuższy okres czasu normalne użytkowanie (a nie wyciskanie ze sprzętu ostatnich potów) to nie widzę sensu robić takiego zakupu. W tej cenie można przecież całkiem solidny PC kupić.

Miej to na uwadze, że jak kupisz lapek z Windows 8

Dziękuję za radę. W sumie i tak preferowałem Windows7 (jeśli już z systemem miałbym brać), ale dobrze wiedzieć czego lepiej unikać.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post12 mar 2014, 21:27

oglądnięcie jakiegoś filmu

Komfortowe oglądanie filmów to nie na lapkach do 1,4k ;)

W tej cenie można przecież całkiem solidny PC kupić.

Lapki mniej prądu zużywają i są mobilne. Lepiej kupić dobry lapek niż przeciętny komputer.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”