Laptop mi się przegrzewa, pod spodem wentylator z stacjonarnego, wbudowany went. w lapa został wyczyszczony. Pasta wymieniona rok 4 miesiące temu na Zalman Super Thermal GREASE ZM-STG2 Pasta. Przesyłam zdjęcie z manuala, proszę mi powiedzieć czy mam wymienić pastę również na GPU (jest tam taki plaster), jeśli tak to ja? Co jeszcze mogę zrobić? Temp. dziś doszły do 77 st. cel. - odczyt z everesta - tem. na procku... Proszę o pomoc i info. Dodam, że nie gram, a te 77 st. osiągnąłem na normalnej pracy na operze na włączonych 5 kartach, żadne filmy, zwykłe strony z forami.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Laptop nx 6125 [przegrzewa sie]
- seba86mu
jasny pisze:Pasta wymieniona rok 4 miesiące temu na Zalman Super Thermal GREASE ZM-STG2 Pasta
Czy na mikroprocesorze, na którym wymieniłeś pastę fabrycznie nałożona była pasta czy taśma termoprzeowdząca ?
Jeżeli była pasta to czy wyczyściłeś dokładnie pozostałości po starej ?
jasby pisze:proszę mi powiedzieć czy mam wymienić pastę również na GPU (jest tam taki plaster), jeśli tak to ja?
Tam gdzie fabrycznie jest taśma termoprzewodząca musisz nakleić nową taśmę - nie możesz w tym miejscu nałożyć pasty.
Taśmy stosuje się przeważnie w momencie, gdy powierzchnia radiatora fizycznie nie ma możliwości styku z powierzchnią mikroprocesora. Wtedy wolną przestrzeń wypełnia taśma termoprzewodząca.
Pastę termoprzewodzącą stosuje się, gdy radiator oraz procesor fizycznie przylegają do siebie.
Taśma termoprzewodząca => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Starą taśmę odklejasz, mikroprocesor oraz radiator czyścisz np. zmywaczem do paznokci, wycinasz nożyczkami wymagany kawałek taśmy, naklejasz nową taśmę na mikroprocesor.
Ważne, aby po ściągnięciu radiatora z mikroprocesora odkleić starą taśmę i przed ponownym założeniem radiatora nakleić nową. Niestety bardzo często tego zabiegu nie stosuje się, głównie z powodu braku nowej taśmy pod ręką.
jasny pisze:Zalman Super Thermal GREASE ZM-STG2 Pasta
Jeżeli chodzi o pasty termoprzewodzące, to polecam Arctic MX-2 lub Arctic MX-4.
-
seba86mu pisze:jasny pisze:Pasta wymieniona rok 4 miesiące temu na Zalman Super Thermal GREASE ZM-STG2 Pastaseba86mu pisze:Czy na mikroprocesorze, na którym wymieniłeś pastę fabrycznie nałożona była pasta czy taśma termoprzeowdząca ? Jeżeli była pasta to czy wyczyściłeś dokładnie pozostałości po starej ?
Pozostałości pasty wyczyściłem patyczkiem do uszu dokładnie i skrupulatnie, ale przyznam, że nie czyściłem pozostałości pozostałości zmywaczem do paznokci czy spirytusem salicynowym czy denturatem, a wartwa pasty, którą nałożyłem, była bardzo cienka, tak wyczytałem w opisie na jednym z forów o nakładaniu pasty.seba86mu pisze:jasby pisze:proszę mi powiedzieć czy mam wymienić pastę również na GPU (jest tam taki plaster), jeśli tak to jak?
Tam gdzie fabrycznie jest taśma termoprzewodząca musisz nakleić nową taśmę - nie możesz w tym miejscu nałożyć pasty.
Taśmy stosuje się przeważnie w momencie, gdy powierzchnia radiatora fizycznie nie ma możliwości styku z powierzchnią mikroprocesora. Wtedy wolną przestrzeń wypełnia taśma termoprzewodząca.
Pastę termoprzewodzącą stosuje się, gdy radiator oraz procesor fizycznie przylegają do siebie.
Taśma termoprzewodząca => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
A jaką polecasz taśmę, mam wziąć najtańszą, pastę zastosuję do GPU? Tylko skąd mam wiedzieć jakiej ma być grubości bo są 0,5 1,0 i 1,5 mm bez rozbierania nie ma szans pewnie?seba86mu pisze:Starą taśmę odklejasz, mikroprocesor oraz radiator czyścisz np. zmywaczem do paznokci, wycinasz nożyczkami wymagany kawałek taśmy, naklejasz nową taśmę na mikroprocesor.
Może być też denaturat do czyszczenia, ma chyba tylko 5% wody w swoim składzie? Na mikroprocesorze była pasta, więc nałożę jeszcze raz pastę, tyle że walnę kropkę na środku, a na grafikę taśmę.
Ważne, aby po ściągnięciu radiatora z mikroprocesora odkleić starą taśmę i przed ponownym założeniem radiatora nakleić nową. Niestety bardzo często tego zabiegu nie stosuje się, głównie z powodu braku nowej taśmy pod ręką.
- seba86mu
jasny pisze:Tylko skąd mam wiedzieć jakiej ma być grubości bo są 0,5 1,0 i 1,5 mm bez rozbierania nie ma szans pewnie?
Nie pamiętasz jakiej mniej więcej grubości był plaster na mikroprocesorach ?
Myślę, że 1 mm powinien wystarczyć - lepiej, jak będzie grubszy, wtedy się ugniecie, niż cieńszy, bo wtedy nie będzie spełniał swojej roli. Upewnij się może jeszcze czy nie będzie potrzebna taka o grubości 1,5mm.
jasny pisze:A jaką polecasz taśmę, mam wziąć najtańszą
=> ta ma największą przewodność termiczną => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
jasny pisze:pastę zastosuję do GPU?
Jeżeli fabrycznie na GPU nałożona była pasta, to musisz nałożyć pastę.
Jeżeli fabrycznie na GPU nałożony była taśma, to musisz nałożyć taśmę.
-
ok, seba86mu, dzięki za info,
jest jednak małe ale, ta taśma wymaga docisku mechanicznego, jest bez kleju, a ja tam żadnych śrubek nie mam
, nie pamiętam grubości, ale spróbuję zmierzyć jak już otworzę lapa, tylko że jak otworzę, to będę musiał pracować na innym, do momentu kupna taśmy...
Czy mogę powierzchnię przed nałożeniem pasty czy taśmy oczyścić denaturatem? Coś innego polecacie?
jest jednak małe ale, ta taśma wymaga docisku mechanicznego, jest bez kleju, a ja tam żadnych śrubek nie mam

Czy mogę powierzchnię przed nałożeniem pasty czy taśmy oczyścić denaturatem? Coś innego polecacie?
- seba86mu
jasny pisze:Czy mogę powierzchnię przed nałożeniem pasty czy taśmy oczyścić denaturatem? Coś innego polecacie?
Wyczyszczenie powierzchni styku radiatora i mikroprocesora jest wręcz konieczne.
Chodzi o środek na bazie alkoholu: woda kolońska, zmywacz do paznokci, denaturat itp. lub benzyna ekstrakcyjna.
Podręcznikowo powinno stosować się alkohol izopropylowy.
jasny pisze:jest jednak małe ale, ta taśma wymaga docisku mechanicznego, jest bez kleju, a ja tam żadnych śrubek nie mam
Mechaniczny docisk będziesz miał, gdy taśmę położoną na mikroprocesorze dociśniesz radiatorem.
W tym momencie istotna jest właśnie grubość taśmy.
Ważne, aby nie była ona zbyt cienka, bo wtedy radiator może jej nie docisnąć - lepiej, aby była grubsza, wtedy postawi opór radiatorowi i się ściśnie.
-- 19 cze 2012 12:38 --
P.S.
Jeżeli piszesz, że w miejscu, gdzie jest mikroprocesor, na którym jest taśma termoprzewodząca radiator nie jest przykręcany do płyty główne, to może wybierz taśmę o grubości 1,5 mm.
Zresztą upewnij się demontując układ chłodzenia.
-
Ok, dziękuję za szczegółowe info, już tak z ciekawości spytam, czy po czasie taka taśma termoprzewodząca traci swoje własciwości, że należy ją wymienić, pasta rozumiem, się przyklei i nie da się równo złożyć, ale taki plaster jest i wygląda jak poprzednio, więc jak można uzasadnić jego wymianę... taśmę oczywiście i tak wymienię, ale jestem po prostu ciekaw...
Dzięki za pomoc i cenne info
Dzięki za pomoc i cenne info

- seba86mu
jasny pisze:czy po czasie taka taśma termoprzewodząca traci swoje własciwości, że należy ją wymienić, pasta rozumiem, się przyklei i nie da się równo złożyć, ale taki plaster jest i wygląda jak poprzednio, więc jak można uzasadnić jego wymianę...
Taśma termoprzewodząca tak szybko nie straci swoich właściwości, zresztą również pasty termoprzewodzące dobrych marek ich nie tracą.
Wymianę można uzasadnić przede wszystkim tym, że układ chłodzenia już raz zdemontowałeś. Do taśmy w tym momencie mogły przykleić się mikrozanieczyszczenia, które utrudniają przewodnictwo cieplne. Być może dotknąłeś z ciekawości taśmę, próbowałeś ją ściągnąć i pozostawiłeś na niej zanieczyszczenia / tłuszcz z dłoni.
To takie błahostki, ale one mogą mieć wpływ na temperaturę.
Właściwości taśmy możesz kontrolować przede wszystkim na podstawie temperatury. Jeżeli przykładowo po dwóch latach średnia temperatura układu chłodzonego taśmą wzrośnie o 10'C, w co wątpię, to może świadczyć o tym, że warto byłoby zmienić taśmę, ewentualnie przeczyścić z kurzu sam wentylator.
Zresztą na tej samej podstawie możesz kontrolować właściwości pasty.
-
Przyszło mi jeszcze jedno pytanie na myśl, skoro przez dotykanie taka taśma termoprzewodząca traci swoje właściwości, to jak mam ją założyć nie dotykając jej? Rękawiczki mam założyć, jeśli tak to jakie? A może jest inny patent? Z pastą nie mam problemu bo wycisnę kleksa na środek procesora i radiator przyciśnie. Z góry dzięki za rady.
- seba86mu
Możesz złapać ją przykładowo jakąś pensetą za róg, ewentualnie palcami za boczne krawędzie taśmy.
Chodzi o to, abyś opuszkami palców nie ścisnął taśmy za górną i dolną powierzchnię.
Delikatnie za róg możesz złapać.
To wszystko teoria, wiadomo, że w praktyce może nie wyjść to jakby się chciało.
Po prostu umyj ręce i zrób jak Ci wyjdzie
Chodzi o to, abyś opuszkami palców nie ścisnął taśmy za górną i dolną powierzchnię.
Delikatnie za róg możesz złapać.
To wszystko teoria, wiadomo, że w praktyce może nie wyjść to jakby się chciało.
Po prostu umyj ręce i zrób jak Ci wyjdzie

-
- Reklama