karta graf. GT 520MX, laptop Samsunga, system xpsp3.
Technologia Nvidia Optimus - w jakiej pracuje ta karta graf. - nie działa na Windows XP. Laptop pracuje na drugiej karcie - Intela. Kartę intelowską widać elegancko w managerze urządzeń, standard.
btw: w związku z tym, Samsung daje sterowniki dla karty Intela, nie daje dla karty gforce. I ja to rozumiem.
Problem w tym, że o powyższej karcie nvidii GT 520MX wiem tylko... z opisu laptopa.
Dlaczego nie wykazuje jej choćby "na żółto", jako bezsterownikowej, bezużytecznej, np. manager urządzeń? ani żaden soft specjalnie do detekcji kart graf.? Ale zwłaszcza man. urządzeń. Przecież ta karta, jako sprzęt "podpięty", istnieje. Owszem, jako ciało bezużyteczne,ale istnieje...
Dlaczego laptop jest sprzętowo ślepy na tę kartę?
laptop/system nie widzi karty graficznej
- seba86mu
Windows XP, a nawet Windows Vista nie obsługują technologii Optimus, dlatego układ graficzny GT520MX nie jest wykrywany.
Choćbyś stanął na rzęsach w XP z NVIDIA Optimus nie skorzystasz.
Jedynie jest szansa, że w BIOS-ie laptopa możesz wyłączyć zintegrowany układ graficzny (intel-a), przez co automatycznie ustawisz inicjowanie GT520MX.
W niektórych laptopach jest taka możliwość. Jeżeli w Twoim nie ma, to kaplica.
Jedynie jest szansa, że w BIOS-ie laptopa możesz wyłączyć zintegrowany układ graficzny (intel-a), przez co automatycznie ustawisz inicjowanie GT520MX.
- covo
o, bardzo ładna odpowiedź, dzięki, wszystko jasne.
btw: a na w7:
Jak one właściwie razem działają, intel i nvidia... Działa technologia optimus nvidii, ok. Czyli co? Któraś karta jest podstawowa (intel?), a któraś (nvidia?) wspomagająca? I technologia optimus pozwala na automatyczne przełączanie w tle z jednej na druga? Co jest powodem przełączenia?
Czyli:
- samemu i w jakim celu,
- a może tylko automatycznie i w jakim celu
przełącza się intel z nvidia?
(dodatkowy problem: dxva w intelu, cuda w nvidii - laptopa decyzja z czego korzysta? )
btw: a na w7:
Jak one właściwie razem działają, intel i nvidia... Działa technologia optimus nvidii, ok. Czyli co? Któraś karta jest podstawowa (intel?), a któraś (nvidia?) wspomagająca? I technologia optimus pozwala na automatyczne przełączanie w tle z jednej na druga? Co jest powodem przełączenia?
Czyli:
- samemu i w jakim celu,
- a może tylko automatycznie i w jakim celu
przełącza się intel z nvidia?
(dodatkowy problem: dxva w intelu, cuda w nvidii - laptopa decyzja z czego korzysta? )
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Intel podstawowa dla trybu 2D, jak są wymagania w 3D to rusza nvidia.
- covo
seba86mu pisze:Windows XP, a nawet Windows Vista nie obsługują technologii Optimus, dlatego układ graficzny GT520MX nie jest wykrywany.
w biosie nic nie mogę wykonać - max ubogi w możliwości konfig, chociaż laptop nie jest znowu taki od macochy...
Ale:
tak zastanawiam się, czy nie jest czasami pomysłem na choćby zobaczenie przez xp tej nvidii taki np. myk:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
oraz to Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Oczywiście:
samo dojrzenie przez xp karty nvidii nie oznacza, że intel/nvidia będą się potem przełączaly automatycznie, wręcz przeciwnie, technologia optimus bowiem w xp nie zadziała, ale... może warto tym hackiem spróbować dojrzeć nvidię i po prostu potem "jakoś" wyłączyć intela, i przejść tylko na nvidię, jako domyślną grafikę...
Rzecz jasna najpierw wypada porównać je jakościowo - Intel HD Graphics 3000 / GT 520MX i potem podjąć decyzję czy warto. Wziąć także pod uwagę co potrafią w sprawie dxva, a dokładnie - co potrafi ta akurat nvidia, bo co potrafi w dxva karta intelowska, to pokazuje mi dxva checker - tylko mpeg-2 średnio wspiera.
Jak sądzisz/sądzicie? Ma sens takie kombinowanie?
Jakoś intuicyjnie - póki co - podejrzewam, że ta nvidia może być lepsza jakościowo. Ale czy aż tak lepsza, że warto...?
- seba86mu
Windows XP technicznie nie jest przystosowany do wykrycia dwóch układów graficznych jednocześnie, a tak by musiało się stać, aby GT520MX został wykryty jako nieznane urządzenie przy aktywnej Intel HD 3000. Tutaj już nie chodzi nawet o działanie technologi Optimus dynamicznie przełączającej tryb wyświetlania.
Sztuczki, które przytoczyłeś mają za zadanie symulowanie podłączenia monitora do karty, gdy ten fizycznie nie jest podłączony.
W żaden sposób nie wymusi to działania jednocześnie dwóch układów graficznych w laptopie z systemem Windows XP.
W Twoim laptopie (a w zasadzie w systemie operacyjnym XP) po prostu cały czas jest aktywny układ domyślny (Intel HD 3000) i obsługuje on wyjście VGA i DVI (nie wiem jakie tam dokładnie masz), a zastosowanie tych sztuczek w tym wypadku jedynie może stymulować podłączenie zewnętrznego monitora do laptopa, nic więcej.
Dedykowany układ graficzny w laptopie (w tym wypadku GT520MX) jest zawsze wydajniejszy od zintegrowanego (w tym wypadku Intel HD 3000).
Sztuczki, które przytoczyłeś mają za zadanie symulowanie podłączenia monitora do karty, gdy ten fizycznie nie jest podłączony.
W żaden sposób nie wymusi to działania jednocześnie dwóch układów graficznych w laptopie z systemem Windows XP.
W Twoim laptopie (a w zasadzie w systemie operacyjnym XP) po prostu cały czas jest aktywny układ domyślny (Intel HD 3000) i obsługuje on wyjście VGA i DVI (nie wiem jakie tam dokładnie masz), a zastosowanie tych sztuczek w tym wypadku jedynie może stymulować podłączenie zewnętrznego monitora do laptopa, nic więcej.
covo pisze:Rzecz jasna najpierw wypada porównać je jakościowo - Intel HD Graphics 3000 / GT 520MX
Dedykowany układ graficzny w laptopie (w tym wypadku GT520MX) jest zawsze wydajniejszy od zintegrowanego (w tym wypadku Intel HD 3000).
- covo
seba86mu pisze:Sztuczki, które przytoczyłeś mają za zadanie symulowanie podłączenia monitora do karty, gdy ten fizycznie nie jest podłączony.
ok, wiem z lektury linków, co to ma symulować,ale... czy przy okazji symulowania, nie zmusi karty nvidii do ujawnienia się...? O to mi chodzi.
PIsałem, że oczywiście dwie karty z tego powodu nie zadziałają jako tandem, już to kumam, ale czy nie da się - po takim ewentualnym "hackowym" ujawnieniu nvidii - wyłączyć intela i uczynić nvidie jedyną działającą, widoczną w xp.
Inną sprawą jest to, o czym piszesz:
-------------------------------------------
zintegrowany intel jest wydajniejszy od nvidii dedykowanej... Ja tylko kombinowałem, że ta nvidia jest natywnie na tyle lepsza od intelowskiej karty, że nawet jako dedykowana-ujawniona - będzie wydajniejsza...
- seba86mu
Wyraźnie napisałem, że aby układ graficzny GT520MX został wykryty musiałby zadziałać jednocześnie z układem Intel-a, który aktualnie wyświetla obraz na wyświetlaczu, a dwa układy graficzne nie mogą być jednocześnie aktywne w XP. Tutaj nie chodzi mi wcale o Optimus i ich wzajemną współpracę, tylko o niemożność zainicjowania dwóch układów graficznych jednocześnie.
Stymulując podłączenie monitora do laptopa nie wymusisz dezaktywacji układu Intel-a i jednoczesnej aktywacji układu GT520MX.
To nie jest możliwe w tym systemie.
Prędzej spieprzysz sprzęt.
Powtórzę po raz kolejny, że obecnie porty VGA czy DVI w Twoim laptopie obsługiwane są przez układ Intel-a i jak zastymulujesz podłączenie monitora to zastymulujesz to na układzie Intel-a i w żaden sposób nie wymusi to nagłej aktywacji układu GT520MX, bo on w tym systemie jest martwy.
Jedyną opcją byłoby przełączenie układów graficznych w BIOS-ie, ale jeżeli BIOS nie daje takiej opcji, to kaplica.
Więcej już nie będę się powtarzał.
P.S.
A w zasadzie to dlaczego zainstalowałeś system XP na tym laptopie ?
Przecież musiałeś go kupić z zainstalowanym Windows 7, no chyba, że kupiłeś laptopa bez systemu.
Stymulując podłączenie monitora do laptopa nie wymusisz dezaktywacji układu Intel-a i jednoczesnej aktywacji układu GT520MX.
To nie jest możliwe w tym systemie.
Prędzej spieprzysz sprzęt.
Powtórzę po raz kolejny, że obecnie porty VGA czy DVI w Twoim laptopie obsługiwane są przez układ Intel-a i jak zastymulujesz podłączenie monitora to zastymulujesz to na układzie Intel-a i w żaden sposób nie wymusi to nagłej aktywacji układu GT520MX, bo on w tym systemie jest martwy.
Jedyną opcją byłoby przełączenie układów graficznych w BIOS-ie, ale jeżeli BIOS nie daje takiej opcji, to kaplica.
Więcej już nie będę się powtarzał.
P.S.
A w zasadzie to dlaczego zainstalowałeś system XP na tym laptopie ?
Przecież musiałeś go kupić z zainstalowanym Windows 7, no chyba, że kupiłeś laptopa bez systemu.
- covo
seba86mu pisze:Wyraźnie napisałem, że aby układ graficzny GT520MX został wykryty musiałby zadziałać jednocześnie z układem Intel-a,
to ja rozumiałem,nie byłem pewien tylko, czy jesteś celowo precyzyjny,czy rozumieć to dosłownie - mogło sie zdarzyć, że niekoniecznie. Ale rozumiem, że tak jest dosłownie: "jednocześnie".
Co dalej napisałeś - to ja rozumiem, czyli zero ruchu.
seba86mu pisze:A w zasadzie to dlaczego zainstalowałeś system XP na tym laptopie ?
a why not? jakichś wielkich kłopotów nie widzę,są np. tego typu. Dramat to jakiś nie jest.
Jak się tyle lat sprzedaje system (xp), wydaje dla niego SP kolejne, jakieś fixym patche,ciężkie pieniądze w to idą - to ja za bełkot uważam tu i tam (nawet na prof. portalach) mówione, że xp to truchło, staroć, dziurawe, jak ser szwajcarski itp itd. No niestety - legiony dają się max mocno "wkręcać" w zakup w7, chociaż w ogóle nie jest im potrzebny. Taka mania. Na rękę każdemu producentowi systemu i oprogramowań do systemu. Kasa się kręci i o to chodzi.
Owszem: odinstalowałem w7,sprzedawali laptopa bez źródłowej cd z systemem,ja to uważam za chore,liczyć tylko na partycję recovery,bez cd na strychu - nie podobało mi się, a poza tym i to jest najważniejsze: ja musiałem od razu pracować na tym lapt, a nie odkrywać amerykę, xp jakoś tam znam,w7 nie i mało mnie pocieszała wiedza, że są "b. podobne".
ale w sumie - zmierzam ku w7. Może żeby zobaczyć te 8 giga ramu...
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
hmm, wiesz co, jak się już człowiek przyzwyczai do tego Windows 7 to potem jakoś już łatwiej na nim się pracuje niż na XP. Może inaczej, przyjemniej. Warto też instalować go ze względu na wsparcie na wszystkie sterowniki, oprogramowanie do laptopa i obsługę większego ramu.
- covo
cosik_ktosik pisze:Warto też instalować go ze względu na wsparcie na wszystkie sterowniki, oprogramowanie do laptopa i obsługę większego ramu.
pewnie masz rację, życie zmusi.
oczywiście,że to i owo - w porównaniu z xp - podciągnęli w góre, mnie zapewne w końcu zmusi ku w7 sprawa ramu,jak pisałem już; ale najogolniej wyczuwam, że ludzkość robi się w konia, wyciąga kasę, przeto najważniejsze, to nie być w "owczym pędzie" i nie bredzić, nie bredzić, że trzeba być JUŻ na w7, bo xp, to... itp itd.
Na w7 jest teraz ok. 45% świata, a na xp - ok 38%. I to przy wciskaniu w7 z nowym sprzętem. Na szczęście system nie jest zły.
Ale zobacz: jeszcze dobrze nie przyzwyczaiłeś sie do Visty - już kupuj, by być "cool", w7; jeszcze ja nie przeszedłem na w7 - już kupuj w8, bo w7 jest be. Chore. I każdy rozsądny człowiek, ze szczególnym uwzględnieniem rozsadnych informatyków

A i tak będzie tak: ja w końcu znajdę się w w7, inni już będą w w9

- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Akurat ja patrzę na to bardziej od środka, jestem programistą, więc wiem trochę o tych systemach. Windows Vista był super systemem, gdyż praktycznie nie szło go wysypać. Miał tylko wadę, te wszystkie przezroczystości i wodotryski, możliwości animacji okien poprzez wbudowane funkcje Win32API powodowały straszne opóźnienia w działaniu. Tutaj Windows 7 jest Vistą od środka ale okrojoną z części wizualnych ulepszeń. Można też powiedzieć, że Vista jest dzieckiem, a Windows 7 dorosłym tym samym systemem. Ja doceniałem Vistę za stabilność. Windows XP jednak potrafiłem szybko uszkodzić.
- covo
cosik_ktosik pisze:Vista był super systemem, [..........] Windows 7 jest Vistą od środka ale okrojoną z części wizualnych ulepszeń. [..........] Windows XP jednak potrafiłem szybko uszkodzić.
tak na moje wyczucie - tylko wyczucie, wynika z lektur tu i tam - vista powinna pozostać vistą, ale poprawioną, a nie rezygnacja z visty i skok na rynku ku w7; mniej więcej tak, jak pierwszy xp pozostał xp po wydaniu sp1 (chyba ten był taki "rewolucyjny"...). Z tym, że taki rodzaj rozwoju systemu jest nie na rękę koroporacjom. Finanse/zyski/etc.
A teraz w ogóle wpadł MS w paranoję. Już szepty o w9... A jeszcze w8 kiepski. Wychodzi na to, że jeśli już skok z xp, to na w7.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Vista była bardzo fajna ale za dobra na tamte czasy, komputery były zbyt słabe.
Co do Win8 to sobie sami strzelają ciągle ostatnio w stopę, robią dziwny wygląd systemu, dziwne zmiany, usuwają przycisk Start nie słuchając w ogóle ludzi. To samo z nowym Xboxem.
Co do Win8 to sobie sami strzelają ciągle ostatnio w stopę, robią dziwny wygląd systemu, dziwne zmiany, usuwają przycisk Start nie słuchając w ogóle ludzi. To samo z nowym Xboxem.
-
Ja mam od wczoraj ten sam problem z Asusem X53SD Sx1362V
Zintegrowany Intel 3000 i GF 610M, i w żaden magiczny sposób nie potrafię zmusić Win XP żeby chociażby zobaczył tego GF 610M...
W biosie... nie ma takiej opcji...
Przeczytałem cały temat i doskonale rozumiem że nie wymuszę na WIN XP aktywacji 2 układów graficznych jednocześnie, ale chciałbym mimo to zapytać czy w momencie kiedy w win xp w menadżerze zadań wyłącze Intela3000 czyli domyślną grafikę i system zacznie korzystać z VGA SAFE - bo tak się dzieje w moim przypadku, to dalej będzie wykorzystywany układ intela ? Bo być może w trybie właśnie VGA SAFE będzie możliwość aktywacji Dedykowanego GF 610m ?
Zintegrowany Intel 3000 i GF 610M, i w żaden magiczny sposób nie potrafię zmusić Win XP żeby chociażby zobaczył tego GF 610M...
W biosie... nie ma takiej opcji...
Przeczytałem cały temat i doskonale rozumiem że nie wymuszę na WIN XP aktywacji 2 układów graficznych jednocześnie, ale chciałbym mimo to zapytać czy w momencie kiedy w win xp w menadżerze zadań wyłącze Intela3000 czyli domyślną grafikę i system zacznie korzystać z VGA SAFE - bo tak się dzieje w moim przypadku, to dalej będzie wykorzystywany układ intela ? Bo być może w trybie właśnie VGA SAFE będzie możliwość aktywacji Dedykowanego GF 610m ?
-
- Reklama