Lenovo G580, Wymiana CPU i3 na i5 / i7 ?

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Posty: 773
Rejestracja: 16 cze 2009, 21:48
Lokalizacja: Płock!
Kontaktowanie:

Lenovo G580, Wymiana CPU i3 na i5 / i7 ?

Post18 gru 2017, 00:01

Witam!

Jestem szczęśliwym posiadaczem laptopa Lenovo G580, z procesorem Intel i3 3110M i chciał bym wsadzić w niego coś mocniejszego, oczywiście w granicach rozsądku.

Mam ten laptop już jakieś 2 lata i nie zamierzam się go pozbywać, tymbardziej że siedzi w nim 8GB RAM DDR3, kupiłem go za 600PLN.

Trochę poczytałem na necie, i jako że zostaje u mnie już na najbliższe parę lat, wpadłem na pomysł żeby go trochę zmodernizować, pomyślałem że skoro mam taką możliwość, może fajnie by było za nie duże pieniądze (150PLN +/-) wymienić sobie procesor na jakiś i5, a może i nawet i7.

Komputer jest uruchomiony tak na prawdę prawie 24/h, głównie odpalony jest emulator Androida MEMU oraz Jdownloader, między czasie śmigam po youtube, czytam newsy, czasami jakieś poradniki, czasami coś się popracuje w Wordzie.

Głównie chodzi o poprawienie komfortu użytkowania nie dużym kosztem.
Czytając informację na internecie, najlepiej wymienić procesor na taki, który będzie miał taki sam współczynnik TDP.
I biorąc pod uwagę tą stronę:

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jestem zainteresowany wymianą mojego I3 3110M na takie procesory jak Core i7-3520M (150PLN), Core i5-3360M (140PLN) oraz Core i5-3340M (110PLN)

Z tego wszystkiego najrozsądniejszym rozwiązaniem był by model i7 3520M, tylko pytanie, czy nie będzie komplikacji jak wymienię swojego 3110M na ten 3520M ? Mają ten sam współczynnik TDP, ten sam socket (BGA1023 / Socket G2)

Czekam na opinię i porady, czy to wszystko będzie współgrać, pozdrawiam!

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator
Posty: 2658
Rejestracja: 06 lis 2012, 01:48
Lokalizacja: K-g

Lenovo G580, Wymiana CPU i3 na i5 / i7 ?

Post20 gru 2017, 17:45

Po przejrzeniu jeszcze tej listy (bo chyba masz własnie ten chipset) wydaję się że nie będzie problemów.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Szedłbym w i7-3520M ze względu na więcej pamięci cache, wyższe zegary i turbo (jeżeli będzie działać). Ale poważnie bym się zastanowił czy opłaca się zmieniać procesor(cała ta zabawa) dla nieco więcej MHz i cache. Założę się że SSD by ci dał całkiem zauważalne zmiany na + w pracy na lapku a procesor już niekoniecznie.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Posty: 773
Rejestracja: 16 cze 2009, 21:48
Lokalizacja: Płock!
Kontaktowanie:

Lenovo G580, Wymiana CPU i3 na i5 / i7 ?

Post27 gru 2017, 13:10

W sumie też ciekawa myśl, z tym że aby mieć HDD + SSD potrzebuje kupić
KIESZEŃ NA DRUGI 2 DYSK (50PLN)
i włożyć ją zamiast napędu + kupić sam dysk SSD 64GB który nowy kosztuje 140PLN
(patrzyłem po cenach na allegro)

Pytanie czy to będzie bardziej sensowny UPGRADE niż ten procesor? :)

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator
Posty: 2658
Rejestracja: 06 lis 2012, 01:48
Lokalizacja: K-g

Lenovo G580, Wymiana CPU i3 na i5 / i7 ?

Post28 gru 2017, 14:36

Zmieniać 2 rdzenie 4 wątki(i3 3110M), na 2 rdzenie 4 wątki(i7-3520M) ma sens? :)

Według mnie w domowym użytkowaniu nie zrobisz użytku z większej ilości MHz, przynajmniej nie na tyle żebyś odczuł dużą różnice.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Torad_eu

Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 30 maja 2013, 19:15

Lenovo G580, Wymiana CPU i3 na i5 / i7 ?

Post30 gru 2017, 11:26

Zgadzam się, kompletnie nie odczujesz różnicy po wymianie, jedyne co stracisz to czas oraz nerwy i pieniądze. Taka podmiana jest moim zdaniem zwyczajnie nieopłacalna.

Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Posty: 773
Rejestracja: 16 cze 2009, 21:48
Lokalizacja: Płock!
Kontaktowanie:

Lenovo G580, Wymiana CPU i3 na i5 / i7 ?

Post30 gru 2017, 22:18

Dzięki panowie za sugestię, na razie chyba wymienię swój dysk 1TB, który reanimowałem już 2 lata temu, ale teraz znowu się sypie i ledwo do was odpisuje z komputera. Póki co dysk D już jest nie wykrywalny, przy otwarciu wywala błąd CRC oraz prosi o sformatowanie dysku przed użyciem, więc jego żywot powoli dobiega końca. Spróbuję zrobić BACKUP całego dysku na inny, i co potrzebne to odratuje i będę dalej z nim walczyć, może coś z niego jeszcze będzie ale to już temat na inny wątek :)



  • Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości