Losowe zwiechy i BSODy

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Kubo_O

Użytkownik

Losowe zwiechy i BSODy

Post19 sie 2012, 21:59

Witam, ostatnio ciupałem w Max Payna 3 po czym przeszkodziła mi zwiecha która musiała zakończyć się restartem. Odpalam kompa na nowo, klikam na launcher Maxa i pixeloza ;p zaraz po tym BSOD. Myślałem że coś z grą ale po chwili normalnego użytkowania znowu sam się zwiesił... i tak co chwile, nie potrafię znaleźć systemu kiedy i dlaczego.

Tydzień temu wymieniałem ramy z 2x2gb 1600 na 2x4gb 1600 HyperX kingstona więc stwierdzilem ze to musi być powód (w dodatku gdzies wyczytalem małowiarygodną opinię ze te pamięci nie radzą sobie z moim procesorem..) więc wymienilem na stare kośći i dalej to samo... Podaje specyfikację komputera:

PROCESOR: AMD Phenom x4 955 BE
PŁYTA GŁÓWNA: AsRock 770 Extreme3
RAM: 2x4gb Kingston HyperX DDR3 1600 (teraz chwilowo GoodRam 1600 DDR3 CL9 2x2gb)
GRAFIKA: Gigabyte Radeon 6850HD
ZASILACZ: bequiet! PurePower L7 530W

Proszę o pomoc :)

Screen BSOD i filmik poglądowy:

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Obrazek

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Losowe zwiechy i BSODy

Post19 sie 2012, 22:09

Podaj odczyty temperatur z programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (screen okna programu)

Zainstaluj program => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, którym dokonasz odczytu plików DMP.
Po otwarciu progam automatycznie zlokalizuje pliki DMP. Z listy Dump File anzacz plik i wybierz:
File => Save Selected Items
Wklej tutaj raport.
Możesz również wkleić screen ekranu głównego programu.

Kubo_O

Użytkownik

Losowe zwiechy i BSODy

Post19 sie 2012, 23:05

Temperatury:

Obrazek

Dziwnie tez wyglądają napięcia przy 12v aczkolwiek podobno niezbyt wiarygodne są odczyty programami ;p

Raport:
==================================================
Dump File : 081912-17750-01.dmp
Crash Time : 2012-08-19 22:44:03
Bug Check String : PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
Bug Check Code : 0x00000050
Parameter 1 : fffff8a0`0a966000
Parameter 2 : 00000000`00000000
Parameter 3 : fffff800`03585079
Parameter 4 : 00000000`00000000
Caused By Driver : ntoskrnl.exe
Caused By Address : ntoskrnl.exe+71f00
File Description : NT Kernel & System
Product Name : Microsoft® Windows® Operating System
Company : Microsoft Corporation
File Version : 6.1.7600.16385 (win7_rtm.090713-1255)
Processor : x64
Computer Name :
Full Path : C:\Windows\Minidump\081912-17750-01.dmp
Processors Count : 4
Major Version : 15
Minor Version : 7600
==================================================

Screen ekranu głównego:

Od siebie dodam że jeszcze próbowałem:
- Nowe sery do karty graficznej
- Testowałem pamięć memtest84+ z pendrive i nie wykryło żadnych błędów (w tych kościach co mam teraz, w poprzednich coś wykryło ale to myślę można na razie zostawić ;p)
- Aktualizowałem bios płyty głównej i grafiki
- Kombinowałem z CASem pamięci i napięciami (bo domyślnie ustawione sa na 1333, myślałem że to może tego wina)
- Dalej idzie odpalić np tego Max Payne 3, zdaje mi się że obciążenie procesora/karty graficznej nie ma dużego wpływu na BSOD, tak samo nie zwiesza się częściej przy programie OCCT (oprócz tej sytuacji z zamieszczonego filmiku gdzie program w ogóle się na początku nie odpalał...)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Losowe zwiechy i BSODy

Post19 sie 2012, 23:15

Temperatury w porządku.
Pliki DMP niestety nie wskazują na nic konkretnego.

Sprawdź napięcia w BIOS-ie w sekcji H/W Monitor.

Zaktualizuj sterowniki chipsetu:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Kubo_O pisze:Od siebie dodam że jeszcze próbowałem:
- Nowe sery do karty graficznej

Czy nowy sterownik instalowałeś, gdy system pracował w trybie VGA (800x600) ?

Jeżeli nie, to zrób tak:
Odinstaluj sterownik karty graficznej poprzez Programy i funkcje w Panelu sterowania:
=> AMD Catalyst Install Manager
Wybierz całkowitą deinstalację oprogramowania.
Nie uruchamiaj ponownie komputera.
Teraz odinstaluj kartę graficzną z Menadżera Urządzeń z sekcji:
+ Karta graficzna
Teraz uruchom system w trybie awaryjnym i użyj programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników => AMD Displays => Analyse => Clean

Zainstaluj najnowszy sterownik:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (dla Win7 32-bit)
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (dla Win7 64-bit)

Zaktualizuj DirectX => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Kubo_O

Użytkownik

Losowe zwiechy i BSODy

Post20 sie 2012, 00:28

No niestety normalnie instalowałem stery aczkolwiek jutro zrobię tak jak mówisz i dam znać po worq.

Zastanawiam się jeszcze nad tym, ma to sens?

Straszą ze jeśli to nie będzie ten problem to może się coś podziać ;p w sumie przedtem zrobiłem tyle w związku z tym ze odpiłem kamerkę internetową i dziwnym zbiegiem okoliczności śmigał komputer przez godzinę normalnie, potem wszystko wróciło do normy ; d

Edit:
Już spróbowałem, poprawka od MS g**** daje ;p

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Losowe zwiechy i BSODy

Post20 sie 2012, 08:00

Błąd PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA często wskazuje na pamięć, ją testowałeś ale jest jeszcze dysk twardy. Sprawdzałeś już smart dysku twardego? Jeśli nie to podaj go z programu HD Tune zakładka Health (nie ważne że tam prawie zawsze jest napisane OK).

Kubo_O

Użytkownik

Losowe zwiechy i BSODy

Post20 sie 2012, 22:04

lewy pisze:Błąd PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA często wskazuje na pamięć, ją testowałeś ale jest jeszcze dysk twardy. Sprawdzałeś już smart dysku twardego? Jeśli nie to podaj go z programu HD Tune zakładka Health (nie ważne że tam prawie zawsze jest napisane OK).

Dyski skanowałem HD Tune i 100% ok.

Teraz mam starą pamięć ram, testowałem - OK.
Przedtem jak BSODy się zaczęły się pojawiać to nowe pamięci (2 tygodnie chodziły) testowałem - wyskoczyły jakieś pierdoły po 10min testu: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Nie dałem rady po 50min i wyłączyłem bo nic nowego się nie pojawiało a było dopiero jakieś 40% memtesu 84+.

Zaznaczam że na starych i nowych ramach problem występował i tak więc zakładam ze nie mają z tym nic wspólnego? (Co o tym myślicie?)

-- 20 sie 2012, 22:03 --

No i w ogóle sytuacja chyba OPANOWANA

Rozwiązanie - ativir ESET Online Scaner wykrył wirusa:

D:\Gry\Max Payne 3\gsrld.dll odmiana zagro?enia Win32/Packed.VMProtect.AAH ko? troja?ski wyleczony przez usuni?cie - poddany kwarantannie

Niby coś próbował zrobić ale zaglądając do folderu z nim od razu pixeloza i BSOD... nawet w trybie awaryjnym (na trybie awaryjnym przesiedziałem do tej pory 1/2 czasu i nigdy mi się nie zwiesił, jedynie po wejściu w ten folder ;O) więc stwierdziłem ze nie lubię tego folderu ; d MP3 nie da sie odinstalować więc sięgłem po broń ostateczna ; d DELETE folder Max Payne 3 i...

I od tego czasu żadnego problemu. Zrobiłem skan dysków HD Tune, ramy nie mają błędów.

Ale dalej pytanie co myślicie o tych ramach i całej sytuacji xD?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Losowe zwiechy i BSODy

Post20 sie 2012, 22:08

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”