Witam, mam problem z dyskiem twardym, prędkość transferu danych według programu hddtune, wynosi, min-1.6mb/s,a max - 3.0mb/s. da się coś z tym zrobić? pomocy
mam Samsunga HD160JJ, 7200rpm, 8M. ktoś mi mówił o jakimś trypie Pio ale nie mam pojęcia co to jest i jak go ewentualnie zmienić?
proszę o pomoc i
z góry dzięki
pozdrawiam.
Mała prędkość transferu danych dysku twardego!
- prezescfc
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Witam. Właśnie PIO. Pokaż zrzut ekranu zrobiony z zakładki INFO w programie HD Tune.
- prezescfc
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
No niby jest oki, działa w UDMA.
Może ma jakieś uszkodzenia, daj jeszcze zakładkę Health.
Może ma jakieś uszkodzenia, daj jeszcze zakładkę Health.
- prezescfc
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Dysk jest okazem zdrowia.
Skoro tak, to najpierw zdefragmentuj dysk. Jak to nie poprawi sytuacji, wejdź do menedżera urządzeń, rozwiń kontrolery IDE ATA/ATAPi i usuń wszystkie kanały IDE (nie kontrolery), potem włącz na nowo komputer i pozwól aby system zainstalował wszystko na nowo.
Na wszelki wypadek, skopiuj na dysk sobie wszystkie sterowniki do płyty głównej (muszą być na dysku a nie płycie). Jak system będzie miał problem z instalacją ich, zainstaluj te przegrane.
Skoro tak, to najpierw zdefragmentuj dysk. Jak to nie poprawi sytuacji, wejdź do menedżera urządzeń, rozwiń kontrolery IDE ATA/ATAPi i usuń wszystkie kanały IDE (nie kontrolery), potem włącz na nowo komputer i pozwól aby system zainstalował wszystko na nowo.
Na wszelki wypadek, skopiuj na dysk sobie wszystkie sterowniki do płyty głównej (muszą być na dysku a nie płycie). Jak system będzie miał problem z instalacją ich, zainstaluj te przegrane.
- prezescfc
działa już wszystko. Prędkość max-60mb/s, min-25mb/s, dzieki wielkie za pomoc, a mógłbyś mi jeszcze napisać co było przyczyną takiej predkości wcześniejszej?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Coś się jednak w rejestrach systemu pokrzaczyło, więc błędnie ustawiało prędkość na gorszy tryb.
-
- Reklama