Wracam po długiej przerwie, jak mawiają, jak trwoga to do Boga.
Mam mały problem. Posiadam do wydania bon 100 złotych do empika. Wiem, że RAM bym dostał taniej na allegro i w ogóle, ale nie widzę dla siebie nic sensownego w empiku prócz RAM'u.
Płyta główna GIGABYTE GA-M56S-S3. Mam 4 banki na kości RAM. 2 są zajęte przez GoodRam DDR2 PC5300 DIMM po 1GB (Działają w Dual Channel) każda. W sumie mam 2GB. Taktowane są z tego co wyczytałem 667MHz.
Z tego co również wyczytałem ich CL to 5.0. Znalazłem tą:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Niestety, jest to 1 kość single-channel i do tego 800MHz PC6400. Jednak obie to GoodRam, obie DDR2, CL 5.0. Ale mam kilka pytań:
1. Czy jeśli te 2 kości po 1GB działają w trybie dual channel i dołożę teraz tą jedną 2GB w trybie single channel (ostatni wtyk zostanie wolny) to czy będzie działać to sprawnie?
2. Rozumiem, że kość 800MHz 2GB zostanie zmieniona do 667MHz. Czy to prawda?
3. Obecnie mam Windowsa 7 32bit. Na jakimś forum wyczytałem że Windows 7 na 4GB po 667MHz będzie mulił. Na chłopski rozum, im więcej pamięci nawet o tej samej częstotliwości, tym większa prędkość. Obecnie chodzi ok, choć gdy załączę jakąś gierkę to potrafi przymulić, przeszkadza to w grach.
4. Czy jeśli zrobię taką kombinację (2x1GB PC5300 667MHz i 1x2GB PC6400 800MHz) to będzie się opłacać przerzucić na Windows 7 64bit? Jak to będzie wtedy z grami, w końcu będzie system ciągnął więcej RAM'u.
5. Czy w ogóle to zadziała: 2x1GB PC5300 667MHz i 1x2GB PC6400 800MHz?

Wybaczcie za dużą ilość pytań, ale 100 złotych to dla mnie niemała sumka i nie chcę wydać pieniędzy na coś, co się w ostateczności na nic nie przyda.
Pozdrawiam!