modem huawei e367 jak uruchomić na linux-ie ?

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
olo320i

Użytkownik

Post14 cze 2011, 10:05

Witam drodzy forumowicze..
Niedawno zakupiłem modem usb firmy huawei e 367 który na windowsie całkiem fajnie sie sprawuje ale mam problem zeby go uruchomić na moim Kubuntu, a mianowicie chodzi o to ze po włożeniu go do portu usb system w ogóle nie reaguje ani w żaden sposób nie wykrywa modemu jako cokolwiek a jest w nim slot na karty micro sd wiec powinien chociaż wykryć te karte i widzieć ja jako pendiva czy dysk przenośny. Nie wiem jak ogarnać ten problem a dodam ze chciałbym mieć mozliwość używania internetu za pomocą tego modemu. Z góry dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post14 cze 2011, 22:12

Jak wpiszesz w terminalu polecenie:

Kod: Zaznacz cały

lsusb

Urządzenie jest wykrywane? Pojawia się nazwa lub identyfikator urządzenia? Podaj wynik tego polecenia na forum.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

olo320i

Użytkownik

Post15 cze 2011, 20:45

ok już to ogarnałem po wpisaniu " lsusb" w terminalu pojawił się modem i jego id
następnie w terminalu wpisałem " sudo modprobe usbserial vendor=0x12d1 product=0x1506" i potem już zaczeło hulać.. :)

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”