Monitor sam się wyłącza

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Szczepan

Użytkownik

Monitor sam się wyłącza

Post06 lut 2011, 13:28

To może przy okazji opiszę swój główny problem:

Chodzi o to że mam problem prawdopodobnie z kablem. Ostatnio zaczął mi gasnąć monitor (samoczynnie się wyłącza). Słyszę że w środku jednostki centralnej wszystko chodzi, a monitor mi gaśnie tak jak by nie było sygnału między kartą graficzną a monitorem. Komunikat jaki dostaje brzmi tak: "for best resultat 1440x900, 60Hz. Ale ja takie ustawienia monitora mam już od dłuższego czasu. Nie wiem może to problem karty, monitora albo kabla. Dlatego chciałem zmienić kabel VGA na DVI a żeby sprawdzić czy to wina kabla? (jest bardziej ***** na zakłócenia). Jak myślicie jaki może powód takiego wyłączania się monitora ps. Proszę pomoc.

// Wydzielono z tematu :arrow: Jaki to typ kabla?
mint1991

Ostatnio zmieniony 06 lut 2011, 13:28 przez mint1991, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wydzielono z tematu "Jaki to typ kabla"

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Monitor sam się wyłącza

Post06 lut 2011, 13:36

Sprawdzałeś inną rozdzielczość np. 1024x768 ?
Sprawdzałeś inne sterowniki do karty graficznej ?
Nie masz żółtych wykrzykników lub znaków zapytania w Menedżerze urządzeń ?
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Szczepan

Użytkownik

Monitor sam się wyłącza

Post07 lut 2011, 13:12

Dzisiaj komp padł mi na amen. Monitor przestał się włączać, jest czarny monitor. Wyskakuje komunikat: NO VIDEO INPUT. Słyszę że jednostka centralna w środku chodzi. Wczoraj jak siedziałem przy komputerze, monitor nagle mi zgasł. Potem jak mi zgasł pojawił się BSOD:

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
STOP: 0x0000000A

Zrestartowałem komputer i od tej pory nie mogę już włączyć monitora (NO VIDEO INPUT). Dodam jeszcze iż moja płyta główna (a dokładnie BIOS wersji AWARD) podaje trzy sygnały 1x długi, 2x krótkie. Sprawdziłem w książce od BIOS-u że taki komunikat dźwiękowy dostaje się, jak jest walnięta kość RAM (książkę kupiłem w sklepie informatycznym, to nie jest instrukcja obsługi płyty głównej). Jestem w kafejce internetowej i poszukałem trochę w necie o tym błędzie: i znalazłem że taki BSOD może się pojawiać gdy jest uszkodzony sprzęt taki jak:

- karta graficzna
- dysk twardy
- moduł pamięci RAM
- zasilacz

Dlatego do was pytanie, co może być uszkodzone. Dodam że na kompie nie mogę nić sprawdzić i nigdzie wejść. Słyszę że jednostka centralna chodzi ale jest cały czas czarny monitor i komunikat: NO VIDEO INPUT. Nic ostatnio nie instalowałem z oprogramowania ani nie dodawałem nowego sprzętu. Jak będę mieć czas to przyjdę do kafejki i opiszę specyfikacje swego kompa. Przyniosę dokumentację sprzętu (bo z głowy nie pamiętam). Na razie tylko nakierujcie mnie co może być walnięte...? (bo na necie znalazłem różne hipotezy). Dzięki za odpowiedzi.

-- 07 lut 2011, 14:12 --

Proszę o szybkie odpowiedzi bo to sprawa pilna. :cry:

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Monitor sam się wyłącza

Post07 lut 2011, 13:44

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
- to mogą być również nieprawidłowe sterowniki.
Może być również problem ze sprzętem.
Jeżeli masz np. dwie "kości" to odłącz komputer od sieci wyciągnij jedną - sprawdź, następnie drugą - sprawdź.
Jeżeli masz tylko jedną to przełóż do innego gniazda/slotu - sprawdź.
Wcześniej dotknij kaloryfera itp. ponieważ możesz być naelektryzowany i uszkodzisz pamięć.
Więcej :
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

Szczepan

Użytkownik

Monitor sam się wyłącza

Post17 lut 2011, 12:54

Problem rozwiązany zamykam temat.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”