Dzisiaj komp padł mi na amen. Monitor przestał się włączać, jest czarny monitor. Wyskakuje komunikat: NO VIDEO INPUT. Słyszę że jednostka centralna w środku chodzi. Wczoraj jak siedziałem przy komputerze, monitor nagle mi zgasł. Potem jak mi zgasł pojawił się BSOD:
IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
STOP: 0x0000000A
Zrestartowałem komputer i od tej pory nie mogę już włączyć monitora (NO VIDEO INPUT). Dodam jeszcze iż moja płyta główna (a dokładnie BIOS wersji AWARD) podaje trzy sygnały 1x długi, 2x krótkie. Sprawdziłem w książce od BIOS-u że taki komunikat dźwiękowy dostaje się, jak jest walnięta kość RAM (książkę kupiłem w sklepie informatycznym, to nie jest instrukcja obsługi płyty głównej). Jestem w kafejce internetowej i poszukałem trochę w necie o tym błędzie: i znalazłem że taki BSOD może się pojawiać gdy jest uszkodzony sprzęt taki jak:
- karta graficzna
- dysk twardy
- moduł pamięci RAM
- zasilacz
Dlatego do was pytanie, co może być uszkodzone. Dodam że na kompie nie mogę nić sprawdzić i nigdzie wejść. Słyszę że jednostka centralna chodzi ale jest cały czas czarny monitor i komunikat: NO VIDEO INPUT. Nic ostatnio nie instalowałem z oprogramowania ani nie dodawałem nowego sprzętu. Jak będę mieć czas to przyjdę do kafejki i opiszę specyfikacje swego kompa. Przyniosę dokumentację sprzętu (bo z głowy nie pamiętam). Na razie tylko nakierujcie mnie co może być walnięte...? (bo na necie znalazłem różne hipotezy). Dzięki za odpowiedzi.
-- 07 lut 2011, 14:12 --Proszę o szybkie odpowiedzi bo to sprawa pilna.